«Τα ζώα μας παρέχουν τη συντροφικότητα και την άνευ όρων αγάπη τους, την ενθάρρυνση για δραστηριότητα, μας παρέχουν «ένα αυτί» να μας ακούει, δεν μας κρίνουν, και το πιο σημαντικό, μας δίνουν λόγους για να χαμογελάμε» μας είπε μεταξύ άλλων η Τέρψη Πασχάλη, Πρόεδρος του Δ.Σ του «Therapy Dogs». Πρόκειται για μια ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε το 2012, μια μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που προσφέρει θεραπεία με ζώα. Η φιλοσοφία τους είναι να προσφέρουν κοινωνικό έργο σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μέσω της επαφής παιδιών και ενηλίκων με ζώα για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, ψυχολογίας, διάθεσης και ικανότητας.

Πως και πότε γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας του «Therapy Dogs»;

Η ιδέα της δημιουργίας μιας εθελοντικής ομάδας που θα προσφέρει θεραπείες με την βοήθεια των ζώων γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη 2012. Αφορμή ήταν ένα δημοσίευμα που ανέφερε την παραπάνω μορφή εναλλακτικής, αλλά Ιατρικά αποδεδειγμένης, στην Αμερική και τα άριστα αποτελέσματα της. Λόγω του ότι ασχολούμαι (Πασχάλη Τέρψη)με τον χώρο της αναπηρίας 30 χρόνια θελήσαμε να το εφαρμόσουμε και στη χώρα μας.

Ποια είναι η κύρια δράση σας;

Η παροχή εθελοντικών συνεδριών σε άτομα με πολυαναπηρίες και Ψυχικές ασθένειες, με απόλυτο επαγγελματισμό και σεβασμό στον συμμετέχοντα. Επισκεπτόμαστε ειδικά σχολεία, ιδρύματα, δομές , και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Από ποιες ειδικότητές απαρτίζεται η επιστημονική σας ομάδα;

Οι Συνεδρίες που παρέχουμε είναι εξατομικευμένες, ο κάθε συμμετέχοντας ακολουθεί το πρόγραμμα που είναι για τις δικές του ανάγκες. Την ομάδα μας απαρτίζουν Ειδικοί Παιδαγωγοί, Εργοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Ψυχίατρος, Κτηνίατρος και φυσικά Θετικοί εκπαιδευτές σκύλων.

Πείτε μας λίγα λόγια για την πρωτοβουλία των συνεδριών στο 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου;

Το 2017 επικοινώνησε με την ομάδα μας ο κ. Πέτρος Φωτιάδης (Γενικός αρχίατρος/ ψυχίατρος και διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης) ζητώντας μας να συνεργαστούμε και να εφαρμόσουμε την παραπάνω θεραπεία σε ασθενείς με Ψυχικές ασθένειες, πραγματικά ξεκινήσαμε και τα αποτελέσματα ήταν τόσο άμεσα και καταπληκτικά που παρουσιάστηκαν στο 27ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων και στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής.

Η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων είναι ιατρικά τεκμηριωμένη; Ποια είναι τα κυριότερα οφέλη της θεραπευτικής με σκύλους;

Η θεραπεία με την βοήθεια των ζώων είναι Ιατρικά αποδεδειγμένη μορφή εναλλακτικής θεραπείας. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια Ζώα θεραπείας συμμετέχουν σε προγράμματα που στόχο έχουν τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ψυχολογίας. Είτε πρόκειται για παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες, είτε για πάσχοντες από χρόνιες ή ανίατες νόσους, για ψυχικά ασθενείς , για πρώην εξαρτημένους είτε για ηλικιωμένους ανθρώπους, η επαφή με τα ζώα μπορεί να προσφέρει ικανοποίηση και χαρά. Ακόμα πιο εμφανής είναι η επίδραση που έχει αυτή η επαφή σε εκείνους που ζουν μόνιμα σε ιδρύματα κάθε είδους, μιας και η επαφή αυτή τους φέρνει πιο κοντά στον κόσμο έξω από το ίδρυμα και ένα βήμα πιο κοντά στη φύση.

Η θεραπευτική επαφή με ζώα μπορεί να προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά που κανείς άλλος δεν μπορεί. Τα ζώα μας παρέχουν τη συντροφικότητα και την άνευ όρων αγάπη τους, την ενθάρρυνση για δραστηριότητα, μας παρέχουν «ένα αυτί» να μας ακούει, δεν μας κρίνουν, και το πιο σημαντικό, μας δίνουν λόγους για να χαμογελάμε, επίσης βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και το αίσθημα ευθύνης, μειώνει τη κατάθλιψη, το άγχος και τέλος προσφέρει ηρεμία και αίσθηση ασφάλειας .

Στις συνεδρίες συμμετέχουν μόνο σκύλοι που είναι εκπαιδευμένοι;

Ναι στις συνεδρίες μας συμμετέχουν μόνο σκύλοι ειδικά εκπαιδευμένοι για το πρόγραμμα μας.

Σπίθας & Αργος, δύο από τους σκύλους της ομάδας

Πώς εκπαιδεύονται οι σκύλοι της ομάδας ως therapy dogs και ποια είναι τα βασικά κριτήρια για να επιλεγεί ένας σκύλος ως therapy dog;

Οι σκύλοι θεραπείας εκπαιδεύονται με την θετική μέθοδο εκπαίδευσης ζώων δηλαδή με επιβράβευση και χωρίς καμιά χρήση βίας. Όσο αφορά τα κριτήρια και τις προδιαγραφές επιλογής των σκύλων ακολουθούμε τα κριτήρια του παγκόσμιου οργανισμού PET PARTNERS. Τα βασικότερα από αυτά είναι: η ηλικία του σκύλου(να είναι τουλάχιστον ενός έτους και να μην είναι πάνω από 8-9 χρ.), θα πρέπει να είναι στειρωμένος, ο χαρακτήρας του παίζει σπουδαίο ρόλο δλδ θα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικός να του αρέσουν τα χάδια και οι αγκαλιές, να μην υπάρχει κανένα ιστορικό βίας σε άλλο άνθρωπο η ζώο, να είναι εκπαιδευμένος ως προς την τουαλέτα του και να βρίσκεται σε κηδεμονία τουλάχιστον έξι μήνες.

Σε ποια άτομα απευθύνεστε και προσφέρετε;

Απευθυνόμαστε σε άτομα, ενήλικες και μικρά παιδιά με πολυαναπηρίες και Ψυχικές ασθένειες. Στα 7 χρόνια δράσης μας πάνω από 500 άτομα έχουν ωφεληθεί.

Πως μπορεί κάποιος να συμβάλλει στο πολύτιμο έργο σας; 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί κάποιος να μας βοηθήσει, όπως ακόμη και μια μικρή δωρεά του ενός € για μας είναι πολύτιμη. Μπορεί να συμμετέχει εθελοντικά στις δράσεις μας η ακόμη και να «υιοθετήσει» τις συνεδρίες ενός ιδρύματος η ενός ατόμου.

Ποιες είναι οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη νομοθεσία για τα ζώα Θεραπείας, οπότε θα πρέπει να ζητάμε ειδική άδεια εισόδου κάθε φορά που μας προσκαλεί κάποιος φορέας.
Το πρωτόκολλο που ακολουθούμε στις συνεδρίες προϋποθέτει εκτός από πολλές ώρες προσωπικής εργασίας και αρκετά χρήματα και αυτή είναι μια μεγάλη δυσκολία για μας γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε όλους όσους μας καλούν, αλλά έχουμε αποφασίσει να μην γίνει καμιά έκπτωση στην ποιότητα των παροχών μας. (Το κόστος κάθε συνεδρίας ανέρχεται στα 40 με 50 €)

Κλείνοντας, και προτού σας ευχαριστήσω για την τιμή να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου, ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας;

Προσπαθούμε εδώ και πολλά χρόνια για να πιστοποιηθούμε και από το Ελληνικό κράτος, αλλά δυστυχώς η ανυπαρξία νόμων για τα ζώα θεραπείας δεν βοηθά.
Το σωματείο μας είναι πιστοποιημένο full member του Παγκόσμιου Οργανισμού ζώων θεραπείας ΙΑΗΑΙΟ.
Να μπορέσουμε να βρούμε τους ανάλογους πόρους για να συνεχιστεί το έργο μας.

Με ένα μπλουζάκι μπορείς να προσφέρεις πολλά χαμόγελα<3

Εσύ θα συμμετέχεις?Για μήνες ολόκληρους δούλεψαν σκληρά αφιλοκερδώς,συνεργάστηκαν όλοι με μόνο σκοπό να βοηθήσουν το έργο μας.Σας ευχαριστούμε όλους για την τεράστια υποστήριξη σας.Eleni Thimiopoulou, @Anastasis Roilós , Maria Korinthiou , Λευτέρης Δημηρόπουλος (Lefteres Adam Dimiropoulos)(Lefteres Adam Dimiropoulos), Τζωρτζίνα Λιώση / Georgina Liossi, Caterina Renos Haralambidis Renos Haralambidis, @Giannis KaramfilisGiannis Karamfilis, Dimitra CharitopoulouDimitra Charitopoulou, Giorgos Hraniotis C Giorgos Hraniotis C, Daisy SempekopoulouDaisy Sempekopoulou, Sophia Voulala Makeup artist Sophia Voulala, @GeoGeorgios SfetkosGeorgios Soumelidis, Ioanna Petinaraki Ioanna Petinaraki, @Sonia Maria Kaitatzi Sonia Maria Kaitatzi, Despoina Polyxronidou Despoina Polyxronidou.

Δημοσιεύτηκε από Therapy Dogs στις Σάββατο, 11 Μαΐου 2019

 

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με το Therapy Dogs μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ

Λίγα λόγια για την θεραπεία με κατοικίδια ζώα

Η θεραπεία με κατοικίδια ζώα είναι μια καθοδηγούμενη αλληλεπίδραση μεταξύ ενός ατόμου και ενός εκπαιδευμένου ζώου. Περιλαμβάνει επίσης τον χειριστή του ζώου. Ο σκοπός της θεραπείας με κατοικίδια ζώα είναι να βοηθήσει κάποιον να αναρρώσει ή να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας ή ψυχική διαταραχή.

Τα σκυλιά και οι γάτες χρησιμοποιούνται συχνότερα στη θεραπεία κατοικίδιων ζώων. Ωστόσο, μπορούν επίσης να βοηθήσουν ψάρια, ινδικά χοιρίδια, άλογα και άλλα ζώα που πληρούν κριτήρια επιλογής. Ο τύπος του ζώου που επιλέγεται εξαρτάται από τους θεραπευτικούς στόχους του θεραπευτικού σχεδίου ενός ατόμου. Μεγαλύτερες φυλές, όπως Labradors και Golden Retrievers, θεωρούνται συχνότερα ως σκύλοι θεραπείας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες φυλές δεν μπορούν να κάνουν καλό ζώο θεραπείας.

Η θεραπεία με κατοικίδια ζώα βασίζεται στον προϋπάρχοντα δεσμό ανθρώπου-ζώου. Η αλληλεπίδραση με ένα φιλικό κατοικίδιο μπορεί να βοηθήσει πολλά σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας. Μπορεί επίσης να απελευθερώσει ενδορφίνες οι οποίες προκαλούν ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της συνολικής σας ψυχολογικής κατάστασης.
Η θεραπεία με κατοικίδια ζώα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι καθορισμένοι στόχοι αποτελούν σημαντικό μέρος της θεραπείας και η πρόοδό σας θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται σε διαρθρωμένες συνεδρίες.

Οι στόχοι ενός προγράμματος θεραπείας κατοικίδιων ζώων μπορούν να περιλαμβάνουν τη βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων και της κοινής κυκλοφορίας, τη βελτίωση της υποβοηθούμενης ή ανεξάρτητης κίνησης, να αυξήσουν την αυτοεκτίμηση και τις κοινωνικές δεξιότητες.

1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.