άσπεργκερ
Πηγή:https://fineartamerica.com

Η εμπειρία του να εκφράζεται κανείς μέσα από την ζωγραφική, είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που ακολουθούν πολλοί. Δεν είναι τυχαίο που η άσκηση της ζωγραφικής φέρνει ηρεμία και γαλήνη. Αυτού του είδος η θεραπεία ονομάζεται «καλλιτεχνική ψυχοθεραπεία» και κατά κύριο λόγο εξυπηρετεί κόσμο που έχει αυτισμό.

άσπεργκερ
Πηγή εικόνας: nst.com

Για παιδιά που έχουν αυτισμό, η ζωγραφική αποτελεί ένα είδος έκφρασης και διαφυγής. Συνήθως αυτά τα παιδιά μπορούν καλύτερα να αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους με ένα σχέδιο ή μια ζωγραφιά, παρά με τον γραπτό λόγο. Πολλοί είναι εκείνοι που δυστυχώς δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο είδος θεραπείας και δεν σκέφτονται καν να το δοκιμάσουν με το παιδί τους. Το φάσμα του αυτισμού είναι ευρύ και οι διάφορες διαταραχές αποτελούν μια ομάδα ξεχωριστή. Σήμερα θα επικεντρωθώ στο σύνδρομο «Άσπεργκερ» και την ευεργετική ιδιότητα που έχει η ζωγραφική ως προς την έκφρασή τους αλλά και την ηρεμία που τους παρέχει.

«Άσπεργκερ»

Να ξεκαθαρίσω, πως το σύνδρομο «Άσπεργκερ» έχει να κάνει με την κοινωνική δια-δραστική επικοινωνία και την αντίληψη των πραγμάτων τριγύρω τους. Συνήθως συνοδεύεται από υψηλή νοημοσύνη που συχνά τους δυσκολεύει στην καθημερινότητά τους, αλλά βάζει φρένο στον καλπασμό της φαντασίας τους. Τα χρώματα, τα σχέδια αλλά και η συγκέντρωση που απαιτείται για να ολοκληρώσει κανείς ένα οποιοδήποτε έργο, δεν είναι τόσο εύκολη για ανθρώπους με «Άσπεργκερ». Ωστόσο, αν παρατηρήσει κανείς ένα άτομο με αυτήν την ιδιαιτερότητα να ζωγραφίζει, σίγουρα θα εκπλαγεί.

Καλλιτεχνική ψυχοθεραπεία

Η καλλιτεχνική ψυχοθεραπεία, είναι ένα είδος θεραπείας που έχει ξεκινήσει από το 1989. Καινούργια και καινοτόμα για πολλούς, η θεραπεία βοηθάει στην συγκέντρωση, στη συναισθηματική διαχείριση, αλλά και σε όλα τα αισθητήρια ερεθίσματα. Η ζωγραφική έχει αποδειχτεί πως βοηθάει στην συγκέντρωση, στην επικοινωνία και στην συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου. Επίσης, επικεντρώνεται στην λεπτή κίνηση που πολλές φορές είναι δύσκολη για του συγκεκριμένους ανθρώπους.

Μέσω της ζωγραφικής, τα άτομα αυτά μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις ακανόνιστες κοσμοθεωρίες τους. Η καλλιτεχνική προσέγγιση αυτής της ψυχοθεραπείας, βοηθάει στην διαχείριση των συναισθημάτων καθώς και στην διάπλαση της φαντασίας τους.  Tα άτομα αυτά συνήθως υστερούν στο κομμάτι της φαντασίας γιατί ζουν σε έναν κυριολεκτικό κόσμο. Φανταστείτε λοιπόν πως νιώθουν μόλις καταλάβουν πως μπορούν να συνθέσουν πάνω σε έναν καμβά το οτιδήποτε αόριστο και διαφορετικό μπορεί να σκέφτονται.

Καινούργιοι καλλιτέχνες στο προσκήνιο

Eίναι αρκετοί ζωγράφοι όπως ο Andrew Novis και ο Dennis Liew,

άσπεργκερ
Πηγή εικόνας: bostonglobe.com

που έγιναν γνωστοί ως καλλιτέχνες με σύνδρομο «Άσπεργκερ». Οι ζωγραφιές τους είναι πραγματικά μοναδικές και αφήνουν τον θεατή άφωνο. Είτε εκφράζοντας συναισθήματα και καταστάσεις, είτε εμπνευσμένα από την φύση, τα περισσότερα έργα από ανθρώπους με αυτισμό αποτελούν κόσμημα σε κάθε γκαλερί.

Είναι αξιοθαύμαστο το πως η θεραπεία αυτή βοηθάει τους ανθρώπους να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως είναι πως η ζωγραφική βοηθάει τους ανθρώπους αυτούς να ζουν μέσα σε έναν κόσμο που δυστυχώς δεν είναι φτιαγμένος για αυτούς και τους προσφέρει μια θέση, διαφυγή και εργαλεία  για να αποκωδικοποιήσουν τον κόσμο μας.

Ως άνθρωπος λοιπόν, που έχω ένα τέτοιο ξεχωριστό άτομο στη ζωή μου, ενθαρρύνω και στηρίζω την ζωγραφική ως μέσο ψυχοθεραπείας.  Με την βοήθεια της τέχνης, ο κόσμος θα γίνει καλύτερος και το στίγμα του αυτισμού θα χαθεί στο πέρασμα των χρόνων.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • https://www.nst.com
  • https://www.bostonglobe.com
  • https://everydayaspergers.com
  • https://autismhellas.gr
  • https://fineartamerica.com

Παρόμοια άρθρα:

Για περισσότερη έμπνευση ακολουθήστε τη σελίδα μας σε Facebook, Instagram και Spotify.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project

3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.