Η κορυφαία πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης», που αναφέρεται στις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους και έχει μεταφραστεί και παιχτεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου (Αμερική, Καναδά, Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία και Τουρκία), παρουσιάζεται από τις 15 Μαρτίου 2019 στο θέατρο Παλλάς σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια .

Εμείς βρεθήκαμε στην συνέντευξη τύπου για το «Ζητείται Ψεύτης» και σας μεταφέρουμε τι έγινε.

Πρωταγωνιστούν καταξιωμένοι ηθοποιοί. Στον ρόλο του βουλευτή Φερέκη θα δούμε τον Γιώργο Παρτσαλάκη και σύζυγός του θα είναι η Ναταλία Δραγούμη.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με μια αυτοσχέδια ομιλία του «Ψευτοθόδωρου»  ή αλλιώς Θόδωρου Παρλά, που υποδύεται ο Αλέξης Γεωργούλης , μαζί με τον Φερέκη, που απευθυνόμενος στο κοινό υποσχέθηκε ότι «η ανάπτυξη έρχεται και τα κόκκινα δάνεια θα εξοφληθούν».

Στην κωμωδία του «Ζητείται Ψεύτης» ο Δημήτρης Ψαθάς περιγράφει τα ευτράπελα που εκτυλίσσονται στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Φερέκη παραμονές των εκλογών εξαιτίας των ψεύτικων υποσχέσεων προς τους κάθε λογής ψηφοφόρους προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ψήφος. Όταν μετά τις εκλογές όλοι, εξαπατημένοι και εξαγριωμένοι, ενσκήπτουν στο πολιτικό γραφείο, τότε επιστρατεύεται το δεξί χέρι του βουλευτή, ο γραμματέας, για να τους καθησυχάσει με μια νέα ψεύτικη υπόσχεση. Το θέμα της κωμωδίας αυτής παραμένει πάντα επίκαιρο. Ο Θόδωρος Πάρλας ή «Ψευτοθόδωρος» (τον ερμηνεύει ο Αλέξης Γεωργούλης) δηλώνει επαγγελματίας ψεύτης και έρχεται από το χωριό του στην Αθήνα για δουλειά ζητώντας να αξιοποιήσει το ταλέντο του αυτό. Μια τυχαία συμπλοκή και μια γροθιά που θα δώσει σε έναν επιβάτη μέσα στο λεωφορείο, στο κατόπιν αφεντικό του τον βουλευτή Φερέκη (τον ερμηνεύει ο Γιώργος Παρτσαλάκης), θα του ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο για μια λαμπρή καριέρα ως ιδιαίτερου γραμματέα του βουλευτή. Μια καριέρα που βασίζεται στα ασύστολα και κραυγαλέα ψέματα τα οποία σκαρφίζεται, προκειμένου να δικαιολογήσει τις απραγματοποίητες προεκλογικές υποσχέσεις του βουλευτή προς τους οργισμένους ψηφοφόρους του. Ο «Ψευτοθόδωρος» αναλαμβάνει να διευθετήσει σε χρόνο ρεκόρ όλες τις υποθέσεις που προκύπτουν με τα υπουργεία, τις φυλακές, τις …καλλιτέχνιδες καμπαρέ, τα σωματεία. Όμως στην επιτυχημένη καριέρα του ως ιδιαίτερος βρίσκει αντίπαλο τη σύζυγο του βουλευτή, τη γοητευτική Τζένη (Ναταλία Δραγούμη). Θα τα καταφέρει άραγε να κερδίσει έχοντας απέναντί του μια τόσο σθεναρή αντίπαλο; Καταλυτικός θα είναι ο ρόλος του Άγη (Αργύρης Αγγέλου) στην πλοκή της υπόθεσης αλλά και της εκρηκτικής τραγουδίστριας Πίτσας Κίτσας (σε πρώτη θεατρική εμφάνιση η Αποστολία Ζώη) που σαγηνεύει τον ανδρικό πληθυσμό!

Στην συνέντευξη μίλησε αρχικά η κυρία Μαρία Ψαθά, η οποία δήλωσε πολύ χαρούμενη που ανεβαίνει το αγαπημένο αυτό έργο του πατέρα της ξανά στο θέατρο και συγκεκριμένα στο Παλλάς. Αναφέρθηκε στην πορεία που έχει το θεατρικό αυτό. Συγκεκριμένα το «Ζητείται Ψεύτης» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο θερινό θέατρο «Σαμαρτζή» το 1953, και ευθύς αμέσως στο χειμερινό θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ» την θεατρική περίοδο 1953-54, με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο ως «Ψευτοθόδωρο», την πρωτοεμφανιζόμενη τότε ηθοποιό Άννα Συνοδινού ως «Τζένη» και τον Παντελή Ζερβό ως «βουλευτή Φερέκη». Το θίασο συμπλήρωναν οι μεγάλες κυρίες της σκηνής Μαρίκα Νέζερ, Βούλα Ζουμπουλάκη και Ζωή Φυτούση (στο ρόλο της χορεύτριας καμπαρέ «Πίτσας-Κίτσας»).

Η κωμωδία αυτή του Δημήτρη Ψαθά επίσης μεταφράστηκε στα Ρωσικά, στα Καυκασιανά στα Ρουμανικά, στα Αγγλικά, στα Τουρκικά. Χρονολογικά παίχτηκε από το 1964-66 με τεράστια επιτυχία σε μία περιοδεία-μαμούθ στις περισσότερες πόλεις της τότε Σοβιετικής Ένωσης (Μόσχα, Κίεβο, Τασκένδη, Λένιγκραντ), στην Ουκρανία και στις περιοχές του Καυκάσου (μέχρι Αζερμπαϊτζάν) όπου παίζεται κατά καιρούς μέχρι τις μέρες μας. Το 1966 το έργο μεταφράστηκε στα Ρουμανικά και παίχτηκε στην Ρουμανία και το 1967 μεταφράστηκε στα Αγγλικά και παίχτηκε από το Λάγκος της Νιγηρίας …μέχρι και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το 1974 ο Ντίνος Ηλιόπουλος με τον Αδαμάντιο Λεμό περιόδευσαν με το έργο σε Αμερική και Καναδά παρουσιάζοντάς το σε όλα τα κέντρα του απόδημου ελληνισμού σε μία περιοδεία που κράτησε …δύο ολόκληρα χρόνια. Το 1997 το «Ζητείται Ψεύτης» μεταφράστηκε στα Τουρκικά από τον Παναγιόντ Αμπατζί και παίχτηκε από το Εθνικό Θέατρο Τουρκίας στις περισσότερες Τουρκικές πόλεις με τεράστια επιτυχία (1997-99 και 2017-18). Η παράσταση αυτή μάλιστα παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο Τουρκίας και στην Αθήνα στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού μας Θεάτρου στα Τουρκικά με ελληνικούς υπότιτλους για δύο παραστάσεις που δόθηκαν στις 21 και 22 Ιανουαρίου 1998 στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης Νίκου Κούρκουλου.

Το «Ζητείται Ψεύτης» μεταφέρθηκε επίσης και στον κινηματογράφο το 1961 από την Φίνος Φιλμ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Πρωταγωνιστές οι Ντίνος Ηλιόπουλος (Ψευτοθόδωρος), Παντελής Ζερβός (Βουλευτής Φερέκης), Άννα Κυριακού (Τζένη Φερέκη), Θανάσης Βέγγος (κλητήρας Βρασίδας) καθώς και η Μάρθα Καραγιάννη στον ρόλο της εκρηκτικής χορεύτριας καμπαρέ, Πίτσας-Κίτσας. Το 2010 η Odeon γύρισε νέο κινηματογραφικό ριμέικ του «Ζητείται Ψεύτης» με σκηνοθέτη-πρωταγωνιστή τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη (Βουλευτή Φερέκη) και τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο (Ψευτοθόδωρο) και Ζέτα Μακρυπούλια (Τζένη Φερέκη).

Έπειτα ο λόγος δόθηκε στον Αλέξη Γεωργούλη, την Ναταλία Δραγούμη, την Αποστολία Ζώη και τον Αργύρη Αγγέλου, όπου μίλησαν για τους ρόλους τους, ευχαρίστησαν την κυρία Ψαθά που τους έδωσε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν στο συγκεκριμένο έργο, παρά την ακύρωση που είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο,αλλά και όλους τους συντελεστές της παράστασης, ειδικά όσους βρίσκονται στα παρασκήνια, που χωρίς την βοήθειά τους θα ήταν αδύνατη η διεξαγωγή μιας τέτοιας μεγάλης παραγωγής.

Ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας δήλωσε «ότι του φαίνεται σαν ψέμα που τελειώνει αυτό το ταξίδι που άρχισε πριν ένα χρόνο και ότι ο ίδιος κλονίστηκε κάποια στιγμή, αλλά ευτυχώς ήταν όρθιοι εκείνοι κι έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».

Στο τέλος ο θίασος τραγούδησε το «Λαός και Κολωνάκι».

Αναμένουμε με ανυπομονησία την πρεμιέρα της παράστασης, όπου το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας χαρίσει σε όλους πολύ γέλιο!

 

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ

 

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

Μουσική: Γιώργος Ζαχαρίου

Μουσική Επιμέλεια: Άκης Δείξιμος

Χορογραφία: Φώτης Διαμαντόπουλος

Φωτισμοί: Λευτέρης Παπαδόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης

 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Γιώργος Παρτσαλάκης

Ναταλία Δραγούμη

Αργύρης Αγγέλου

Αποστολία Ζώη

 

και στον ρόλο του Ψεύτη ο Αλέξης Γεωργούλης

 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ:

Κορίνα Αλεξανδρίδου

Παναγιώτα Βιτετζάκη

Γιώργος Δεπάστας

Στεφανία Δράκου

Γεωργία Καλλέργη

Χρύσα Κλούβα

Βαγγέλης Κρανιώτης

Ιωάννης Κοντέλλης

Πατρίκιος Κωστής

Βασίλης Λέμπερος

Δημήτρης Μακρής

Δημήτρης Μαχαίρας

Μάκης Πατέλης

Γιώργος Τσουρουνάκης

 

Η προπώληση έχει ξεκινήσει από την www.viva.gr

 

 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 στο Θέατρο Παλλάς

 

Για ομαδικές κρατήσεις επικοινωνήστε στο 210-3639343 (εσωτ. 2)

 

Διεύθυνση Επικοινωνίας-Προβολή: Μαργαρίτα Δρούτσα

Τηλ: 6942065888, mail: mdroutsa@gmail.com

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.