Χρόνος… μια λέξη με πολλές διαφορετικές ερμηνείες. Για μένα η λέξη χρόνος παίρνει την ίδια σημασία με τη λέξη παρελθόν. Μ’ όλες αυτές τις αναμνήσεις που αναπολούμε το βράδυ πριν μας πάρει ο ύπνος, όταν γευόμαστε την πρώτη γουλιά του καφέ, στο μετρό παρατηρώντας μια κίνηση που θα κάνει ο διπλανός μας με το χέρι του και ξαφνικά θα μας ξυπνήσει στο μυαλό μια στιγμή του παρελθόντος. Αυτή η στιγμή μπορεί να είναι ευχάριστη ή δυσάρεστη. Αν είναι ευχάριστη θα παρακαλέσουμε να γυρίσει ο χρόνος σ’ αυτή τη στιγμή για να τη ξανά ζήσουμε, να αισθανθούμε τα ίδια συναισθήματα που μας προξένησε, να την χορτάσουμε μ’ όλες μας τις αισθήσεις και όσο το δυνατό να παρακαλέσουμε να σταματήσει ο χρόνος στο τότε. Να μην κουνηθεί ούτε δευτερόλεπτο.  Αν είναι δυσάρεστη θα παρακαλέσουμε και πάλι να γυρίσει ο χρόνος για να διορθώσουμε το λάθος, την άσχημη κουβέντα που είπαμε ή πράξη που κάναμε σε κάποιον, να ζητήσουμε συγχώρεση ή απλά να αποτρέψουμε τα γεγονότα ώστε να μην πληγώναμε κανένα.

Ο χρόνος όμως δεν γυρνάει, ο χρόνος είναι ο δάσκαλός μας στη ζωή. Ο χρόνος είναι αυτός που μας μαθαίνει να ζούμε το τώρα, να κοιτάμε το παρελθόν για να κατανοούμε το παρόν, να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να εξελισσόμαστε ως άνθρωποι. Μας μαθαίνει να μην κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Πόσες φορές σας έτυχε να σχεδιάσετε κατά γράμμα την αυριανή σας μέρα και τελικά κάτι πήγε στραβά; Πόσες φορές προγραμματίστε ένα ταξίδι που επιθυμούσατε να πάτε και τελικά δεν πήγατε; Έμενα πάντως μου έχει συμβεί άπειρες φορές. Δεν πρέπει να σχεδιάζουμε και να οργανώνουμε το μέλλον. Το αύριο είναι μια άλλη ζωή. Το πρωί που ξυπνάμε γεννιόμαστε και το βράδυ που πάμε για ύπνο πεθαίνουμε. Μην αναλωνόμαστε σε σκέψεις του μέλλοντος, πρέπει να ζούμε τη κάθε στιγμή. Κι όταν λέω να ζούμε εννοώ με όλες μας τις αισθήσεις. Οι στιγμές δεν γυρνάνε, φεύγουν.  Και στο τέλος μας μένουν οι αναμνήσεις.

Ζήστε το τώρα, μην αφήσετε λεπτό ανεκμετάλλευτο. Να έχετε πάντα το μυαλό, τη ψυχή και το σώμα στο τώρα. Αυτά που σας δίνει το παρόν ίσως να μην σας τα ξανά δώσει το μέλλον. Να αρπάζετε τις ευκαιρίες. Να κοιτάτε όμως και το παρελθόν που θα σας διδάξει το πώς να ζείτε το παρόν και το μέλλον.  Να σκέφτεστε πολύ καλά πριν μιλήσετε και πριν πράξετε στο παρόν για να μην μετανιώσετε στο μέλλον.  Ο χρόνος είναι φίλος και ταυτόχρονα εχθρός του ανθρώπου. Φίλος γιατί όπως προείπα είναι δάσκαλος αλλά εχθρός γιατί τρέχει και μαζί του πρέπει να τρέξουμε και εμείς.

2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.