Τα έργα «Ωτακουστής» και «Το μπλουζ της Κυριακής» της Νατάσσας Καραμανλή κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελκυστής. Πρόκειται για δύο ιστορίες που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν το αναγνωστικό κοινό για τον σωματικό και ψυχικό πόνο που βιώνουν οι τετραπληγικοί και για τον καθημερινό αγώνα τους.

«Το μπλουζ της Κυριακής» έλαβε το Α’ βραβείο θεατρικού μονολόγου, στον 4ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Είναι ένα έργο που αποδίδει σε σημαντικό βαθμό τη μοναξιά που νιώθει κάποιος την Κυριακή. Η ηρωίδα της ιστορίας, που είμαστε μάρτυρες των σκέψεων της, αντιμετωπίζει την ασθένεια της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας. Παράλληλα, μάχεται με τις αυστηρές προσταγές του παρελθόντος και προσπαθεί να γιατρέψει τις παιδικές της πληγές. Νιώθει εντελώς μόνη, αναζητά κάποιον να στηριχθεί, συγχρόνως διαδραματίζει τη μητρική φιγούρα ενός παιδιού που ζει μακριά της.

Η συγκλονιστική θεατρική νουβέλα « Ωτακουστής» μας παρουσιάζει την πάλη των ψυχών με τον θάνατο. Τον θάνατο που δεν κάνει διακρίσεις. Ο αφηγητής είναι μάρτυρας αυτής της μάχης και συναντά αυτά τα πρόσωπα τις τελευταίες τους στιγμές. Η παρουσία του δεν είναι ορατή και η φωνή του αδύνατη, οι θάνατοι αυτοί τον συνθλίβουν. Οι εικόνες που μας παρουσιάζονται διατηρούν το αναγνωστικό ενδιαφέρον ζωηρό και μας αποδίδουν σε σημαντικό βαθμό το παράδοξο της μοναξιάς της ανθρώπινης ύπαρξης.

«…όχι, εμένα, δεν με αγαπούσαν. Αν με αγαπούσαν, θα το ένιωθα. Αν με αγαπούσαν, θα με προστάτευαν από τους εαυτούς τους. Δεν θα υπήρχαν σκιές, μονάχα φως κι οι λέξεις τους δεν θα άνοιγαν πληγές όπως οι σφαίρες. Δεν ήμουν παιδί τους, ήμουν σίγουρη γι’ αυτό. Με είχαν υιοθετήσει. Μπορεί και να με είχαν ανακαλύψει παρατημένη στην πόρτα τους, σε ένα παλιό καλάθι, βρώμικη και πεινασμένη, να ζητιανεύω απεγνωσμένα για λίγη αγάπη»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.