«Ως το ανέφικτο» είναι ο τίτλος της πρώτης ποιητικής συλλογής της Μαρίας Χριστινάκη και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φίλντισι. Πρόκειται για 35 ποιήματα με ζωγραφικές παρεμβάσεις από την Αννίτα Ουγουρλόγλου.
Εξώφυλλο Ως το ανέφικτο

«Ως το ανέφικτο» είναι ο τίτλος της πρώτης ποιητικής συλλογής της Μαρίας Χριστινάκη και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φίλντισι. Πρόκειται για 35 ποιήματα με ζωγραφικές παρεμβάσεις από την Αννίτα Ουγουρλόγλου. Η συλλογή περιλαμβάνει ποιήματα που γράφτηκαν σε χρονικό διάστημα επτά ετών από το 2012 έως το 2019.

Κυρίαρχο στοιχείο στα ποιήματα και στις εικαστικές παρεμβάσεις είναι η φύση. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο και άτιτλο ποίημα της συλλογής μας παρουσιάζονται οι εποχές και οι ευωδιές από τα φυτά κάθε εποχής.

«Έρχονται συχνά με το αεράκι ευωδιές
απ’ τον διπλανό κήπο·
γαζία ως το φθινόπωρο
την άνοιξη οι νεραντζιές
ρόδα και γιασεμιά το καλοκαίρι.
Μα εγώ μονάχα ένα γεράνι ταπεινό έχω στο μπαλκόνι μου·
αυτό ποτίζω.
Όμοια, την ποίησή μου».

Μέσα από τα ποιήματα οι αναγνώστες συναντούν πρωτότυπες εικόνες. Εικόνες που σε ορισμένες περιπτώσεις σχετίζονται με τη μοναξιά που νιώθει ο σύγχρονος άνθρωπος και με τη ματαιότητα πραγματοποίησης των ονείρων με το πέρασμα των χρόνων. Οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται παγεροί, αδιάφοροι και ξένοι. Τονίζεται ιδιαίτερα η σιωπή και η ερημιά που επικρατεί στη γειτονιά και το λιμάνι, οι πληγές του συγχρόνου ατόμου αναγνωρίζονται ως παράσημο ενός χαμένου αγώνα για το όνειρο.

Η ποιήτρια με λιτότητα και χωρίς ποιητικούς περιορισμούς παρουσιάζει και το ζήτημα της οικογένειας με αναφορές στη θρησκεία. Κάτι που φαίνεται και από του τίτλους κάποιων εκ των ποιημάτων της (Τάμα, Θεοφάνια, Μη εισενέγκης). Τέλος, ένα από τα μηνύματα που επιτυγχάνει να διαδώσει η συλλογή είναι πως η φύση μπορεί να επαναφέρει την κανονικότητα και την αρμονία στη ζωή και καθημερινότητα μας.

Βιογραφικό της Μαρίας Χριστινάκη

«Αρίστη μαθήτρια», «και καλό παιδί», «διαγωγή κοσμιοτάτη», «το πτυχίο με λίαν καλώς», «πήρε προαγωγή», «φαίνεται το κατέχετε το θέμα, έχετε τελειώσει Νομική;»

Ρόλοι και παίνια που δε σημαίνουν πια. Πορεύομαι πάνω στο σανίδι με μια αγκαλιά.

Πασχίζω να την κρατήσω ανοιχτή παρά τα όσα. Το ταίρι της να βρίσκει πού και πού αυτό αρκεί.

Στο χειροκρότημα -αν προκύψει- άδεια να έχει μείνει η σκηνή.

Χαρακτηριστικά:

Λιανική τιμή: 10 ευρώ +ΦΠΑ

Σελ. 70

ISBN: 978-618-5456-09-2

Την έκδοση κοσμούν πίνακες ζωγραφικής της Αννίτας Ουγουρλόγου.

Εκδόσεις Φίλντισι

Ξανθίππου 123, Παπάγου

Τηλέφωνο: 2106540170

E-mail: info@filntisi.gr

Site: www.filntisi.gr

Facebook page