Womenphotogr
Πηγή: polismagazino.gr

Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

Η διαδικτυακή μορφή έκφρασης της τέχνης συνεχίζει και αποτελεί την μοναδική μας επαφή με την τέχνη και τα αντικείμενα της. Εξερευνώντας αυτό το πεδίο έκφρασης, πολλές ομάδες έχουν ενωθεί με σκοπό να περιγράψουν την έννοια της συλλογικότητας και να μεταλαμπαδεύσουν την υπερηφάνεια που πηγάζει από κάθε μορφή διαφορετικότητας. Κάτι που είναι αυτονόητο για τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Ομάδες όπως η Womenphotogr και οι καλλιτέχνες που την απαρτίζουν.

Η Womenphotogr είναι μια ομάδα που έχει σκοπό να δικτυώσει και να ενώσει τις γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ και τα μη-δυαδικά άτομα που ασχολούνται με την μορφή της φωτογραφίας ως τέχνη και μέσο έκφρασης, και ζουν μόνιμα ή για κάποιο χρονικό διάστημα στον ελλαδικό χώρο. Μία κοινότητα με σκοπό να αναπτυχθούν δίοδοι επικοινωνίας μεταξύ μίας μεγάλης γκάμας καλλιτεχνών. Θέμα συζήτησης είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής, η δημιουργία ανθρώπων ελεύθερων, η εξύμνηση της διαφορετικότητας των όντων, η ελευθερία της έκφρασης μέσω της τέχνης και η μαγεία της θηλυκότητας.

Η πρώτη έκθεση

Η ομάδα της Womenphotogr έκανε τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσής της στης 8 Μαρτίου. Η έκθεση θα διαρκέσει δύο μήνες, μέχρι και της 8 Μαΐου του 2021. Λαμβάνει χώρα μέσω της γκαλερί ArtNumber23. Τα εγκαίνια της έκθεσης δεν είναι τυχαία τοποθετημένα την ημέρα που αντιπροσωπεύει την εξέγερση του γυναικείου φύλου. Η έκθεση έχει σκοπό να μεταβιβάσει στους θεατές της όλα τα σημάδια καταπίεσης που φέρει ακόμα πάνω της η γυναικεία ψυχή.

Οι καλλιτέχνες

Οι φωτογραφίες των καλλιτεχνών εστιάζουν στο γυναικείο σώμα και στις έννοιες που απορρέουν από αυτό μέσα στους αιώνες. Η γυναίκα συμβολίζει την μητέρα, την σύζυγο, την σεξουαλικότητα της φύσης και τον πόνο της καθημερινής απαλλοτρίωσης. Τις περισσότερες φορές οι συμβολισμοί αυτοί δεν πηγάζουν από την ανάγκη της γυναίκας να αυτοπροσδιοριστεί μέσα στον χώρο, αλλά προέρχονται από την ανάγκη της κοινωνίας να την εντάξει στον χώρο. Η γυναίκα πρέπει να συμβολίζει την μητέρα. Η γυναίκα πρέπει να συμβολίζει την σύζυγο. Η γυναίκα προβάλλει ξεκάθαρα τα σεξουαλικά στοιχεία κάθε ενστίκτου με τον τρόπο που έχει δομηθεί η θηλυκότητα της. Η έννοια της γυναίκας αποδίδεται μόνο στα όντα που έχουν γεννηθεί «γυναίκες».

Η γυναίκα, και το κάθε όν, δεν έχει δημιουργηθεί για να πληροί πρότυπα.

Δεν έχουμε δημιουργηθεί σε εργοστάσιο για να έχουμε συγκεκριμένες λειτουργίες και ρυθμίσεις. Το κάθε όν είναι ελεύθερο να επαναπροσδιορίσει την εικόνα του όπως θεωρεί εκείνο ότι το αντιπροσωπεύει. Οποιαδήποτε θεώρηση της κοινωνίας για την έννοια της θηλυκότητας, για την έννοια της μητέρας, της συζύγου, της ιερόδουλης, της κοπέλας που δουλεύει από τα 12 της για να μπορέσει να χτίσει την ζωή της, του όντος που αποφάσισε να φέρει άλλη ταυτότητα από αυτή που του φορέσαν όταν γεννήθηκε, δεν αντιπροσωπεύει την έννοια του ανθρώπου. Δεν αντιπροσωπεύει τους μόχθους της καθημερινής ζωής για επιβίωση και για προσδιορισμό της θηλυκότητας. Δεν αντιπροσωπεύει την έννοια της θηλυκότητας που γεννά την ζωή του κόσμου.

Σε όλη την ιστορία του κόσμου, κάποιες ομάδες ανθρώπων στοχοποιούνται από τους ηθικούς φραγμούς της κοινωνίας και μεταφέρονται στο παρασκήνιο. Η κοινωνία που έχουμε δημιουργήσει, ακόμα και σήμερα εν έτη 2021, δεν είναι έτοιμη να αποδεσμευτεί από τους ζυγούς της ηθικής αυτοταπείνωσης και της πατριαρχικής καταπίεσης των όντων. Δεν είναι έτοιμη να διαχωρίσει την εικόνα από την ουσία των πραγμάτων που εξετάζει. Δεν είναι έτοιμη να απεντάξει τις ταμπέλες που έχουν τοποθετηθεί ανά τους αιώνες στα όντα της και να τα αφήσει να ανθίσουν μέσα στο μεγαλείο της ύπαρξης τους.

Πόσο ακόμα;

Η έκθεση των Womenphotogr παρέχεται διαδικτυακά από την γκαλερί ArtNumber23, εδώ.

Ορισμένα έργα είναι διαθέσιμα προς πώληση με απευθείας επικοινωνία με τους/τις καλλιτέχνες/ καλλιτέχνιδες.

Oι καλλιτέχνες που συμμετέχουν :

Πόπη Σταυριανού, Νίκη Γλεούδη, Ιωάννα Σακελλαράκη, Μαρία Κανατά, Μαρία Νεοχωρίτη, Τόνυ Παπακωνσταντίνου, Ερίνα Παυλιδάκη, Σοφία Δαλαμάγκα, Αρετή Αλεξανδράκη, Aggelos Barai, Υπατία Κορνάρου, Νόπη Σωτηριάδου, Ανδρέας Κατσικούδης, Δήμητρα Παπαγεωργίου, Δήμητρα Κίτσιου, Ζησούλα Ντάσιου, Άννα Καρβουνάρη, Έφη Παναγούλα, Δήμητρα Ψυχογιού, Bastian Fischer.

Επιμέλεια: Βίκυ Μαρκολέφα


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

3 COMMENTS

Comments are closed.