Ο Τζώρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, γεννημένος στις 20 Σεπτεμβρίου του 1948 στο Νιού Τζέρσεϊ, είναι ένας Αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος, με το περιεχόμενο των έργων του να βασίζεται κυρίως σε ιστορίες φαντασίας, τρόμου καθώς επίσης και επιστημονικής φαντασίας. Το πιο πετυχημένο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο έργο του είναι “Το Τραγούδι της Φωτιάς και Του Πάγου”. “Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου”, είναι μια σειρά βιβλίων που εμβαθύνει στην μεσαιωνική φαντασία. Διαβάζοντάς το παρατηρεί κανείς ότι ο συγγραφέας έχει εμπνευστεί από πολλά ιστορικά γεγονότα όπως παραδείγματος χάρη είναι οι Αγγλικοί Εμφύλιοι Πόλεμοι Των Ρόδων.  Το πρώτο βιβλίο της σειράς εκδόθηκε το 1996 και ονομάζεται “Το Παιχνίδι του Στέμματος”. Στην συνέχεια ακολούθησε το δεύτερο έργο της σειράς με τίτλο “Σύγκρουση Βασιλέων” το 1998. Στις αρχές του 2000 εκδόθηκε το τρίτο βιβλίο που ονομάζεται “Θύελλα από Ατσάλι”. Το 2005 κυκλοφορεί το τέταρτο βιβλίο της σειράς με τίτλο “Βορά Ορνίων”, ενώ το 2011 κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία το πέμπτο μέρος που ονομάζεται “Ο Χορός Των Δράκων”. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 5 βιβλία και αναμένεται να βγουν άλλα 2 που θα ολοκληρώσουν το μνημειώδες έργο του συγγραφέα.

Η ιστορία του βιβλίου “Βορά Ορνίων” συνεχίζει αμέσως από εκεί που σταμάτησε “Η Θύελλα Από Ατσάλι”. Ο Πόλεμος των Πέντε Βασιλέων έχει τελειώσει και ο Στάννις Μπαράθιον βρίσκεται στο Τείχος, όπου ο Τζών Σνόου έγινε ο 998ος Διοικητής της Νυχτερινής Φρουράς. Ο Τόμμεν Μπράθιον, ο οκτάχρονος αδελφός του Τζόφρυ, είναι ο νέος βασιλιάς και κυβερνάει στο Κίνγκ’ς Λάντινγκ κάτω από τις διαταγές της μητέρας του, Σέρσεϊ Λάννιστερ. Η Μπριέν έχει σταλεί, από τον Τζέιμι Λάννιστερ, σε αποστολή με σκοπό να βρει και να προστατέψει την Σάνσα Στάρκ. Η Σάνσα βρίσκεται υπό την προστασία του Πέιτυρ Μπέιλις στην Κοιλάδα, στον Οίκο των Άρρυν, όπου η θεία της δολοφονήθηκε.

Η πλοκή του βιβλίου εξιστορείται μέσα από την ματιά 12 χαρακτήρων. Τα βασικά πρόσωπα του βιβλίου είναι οι Σέρσεϊ και Τζέιμι Λάννιστερ, η Μπριέν, οι Σάνσα και Άρυα Στάρκ και ο Σάμγουελ Τάρλυ. Παράλληλα, ο Μάρτιν, φρόντισε να ενσωματώσει και νέα πρόσωπα με σκοπό να διευρύνει ακόμα περισσότερο το κάστ των χαρακτήρων του. Τα πρόσωπα αυτά είναι κυρίως δευτερεύοντα. Πιο συγκεκριμένα, αποκλειστικά στο πρόλογο του βιβλίου την εμφάνισή του κάνει ο χαρακτήρας με το όνομα Πέιτ. Παράλληλα, στις Σιδηρούς Νήσους εμφανίζονται οι Έρον, Άσα και Βικτάριον Γκρέιτζοϋ, ενώ στην περιοχή του Ντόρν παρουσιάζονται οι Άριο Χότα, Έρις Όουκχαρτ και Αριάν Μαρτέλ. Οι νέοι χαρακτήρες δίνουν φρεσκάδα στο μνημειώδες έργο του συγγραφέα, καθώς φροντίζει να προσθέσουν νέες οπτικές γύρω από το κόσμο, τα γεγονότα και τις καταστάσεις. Δυστυχώς, τα νέα αυτά πρόσωπα δεν προσδίδουν την ίδια βαρύτητα με αυτά που απουσιάζουν από το βιβλίο – είτε επειδή δεν προστέθηκαν από τον Μάρτιν είτε γιατί κάποια από αυτά έχουν πάψει να είναι κομμάτι της ιστορίας.

Πολλά στοιχεία από την γραφή του Μάρτιν δεν απουσιάζουν από το συγκεκριμένο ανάγνωσμα. Το βιβλίο “Βορά Ορνίων” σε θέματα γραφής, ατμόσφαιρας και θεματικής προσέγγισης δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις προηγούμενες δουλειές της σειράς. Οι εκτενείς περιγραφές και αναλύσεις – χαρακτηριστικό του συγγραφέα – βρίσκονται για ακόμη μια φορά εδώ, όπως και η εμβάθυνση στα πρόσωπα και το ξεκοκάλισμα των κινήτρων τους, των ιδιαιτεροτήτων και όλων το μοτίβων που τους δένουν και τους κτίζουν.

Βλέποντάς το αντικειμενικά, το βιβλίο έχει δύο βασικά αρνητικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι η βασική πλοκή του αναγνώσματος δεν οδηγεί ακριβώς κάπου ξεκάθαρα. Ουσιαστικά η ιστορία που θέλει να μοιραστεί μαζί μας ο Μάρτιν είναι οι συνέπειες των γεγονότων που συνέβησαν στο προηγούμενο μέρος της σειράς. Αυτό δεν είναι απόλυτα αρνητικό, διότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το καστ των χαρακτήρων που διαθέτει και να αναδείξει με άριστο τρόπο τα συναισθήματά τους και το τρόπο που αντιμετωπίζουν τα γεγονότα. Το δεύτερο είναι ότι το καστ των χαρακτήρων είναι το πιο αδύναμο μέχρι στιγμής. Από το βιβλίο απουσιάζουν τα βασικότερα πρόσωπα της σειράς – Τύριον Λάννιστερ, Τζών Σνόου, Μπραν Σταρκ και Νταινέρυς Ταργκάρυεν – και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει η ιστορία τους στάσιμη. Δυστυχώς, τα νέα πρόσωπα δεν προσφέρουν την ίδια βαρύτητα – χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι κάποιοι από τους νέους χαρακτήρες δεν είναι καλογραμμένοι ή ενδιαφέροντες.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω αυτό το βιβλίο κακό, διότι διαθέτει πολλά στοιχεία από την γραφή του Τζώρτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν που κάνουν το αποτέλεσμα εξαίσιο. Το “Βορά Ορνίων” όμως είχε την τύχη να είναι επακόλουθο ενός απίστευτου δείγματος της σύγχρονης λογοτεχνίας του φανταστικού, που ηχεί στο όνομα “Θύελλα Από Ατσάλι”, αυτό το οδήγησε να μετατραπεί σε ένα μεταβατικό βιβλίο και να πάρει το χρόνο του να κτίσει αρκετές ανθρώπινες σχέσεις και καταστάσεις. Είναι ένα έργο που ανέλαβε να εισάγει αρκετά νέα πρόσωπα και να προσπαθήσει να κερδίσει τους αναγνώστες με αυτά, καθώς πολλά από τα βασικά πρόσωπα της σειράς απουσιάζουν. Το βιβλίο είναι αδύναμο από τα προηγούμενα γιατί απουσιάζει η βαρύτητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια καλή συγγραφική προσπάθεια από τον συγγραφέα.

“Όλοι μας ονειρευόμαστε πράγματα που δεν μπορούμε να έχουμε”.
George R. R. Martin, Βορά Ορνίων

Το βιβλίο “Βορά Ορνίων” αλλά και όλα τα υπόλοιπα έργα της σειράς “Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου” κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Anubis.

2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.