Το νέο και τρίτο κατά σειρά έργο της Χαράς Χρυσάφη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής με τον πρωτότυπο τίτλο «Αυτό το βιβλίο θα αυτοκαταστραφεί σε 20 λεπτά». Πρόκειται για είκοσι διηγήματα-μανιφέστα που παρουσιάζουν την αντίθεση που επικρατεί μεταξύ του κόσμου της αθωότητας και του κόσμου της σαθρότητας της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Η συγγραφέας, ως αυστηρός παρατηρητής εικόνων, καταστάσεων και πράξεων δεν δικαιολογεί τίποτα, αντιθέτως μέσω του ορμητικού και ρεαλιστικού της λόγου διαμαρτύρεται. Τα θέματα που επιλέγει να ασχοληθεί αφορούν τους πάντες και τα πάντα. Μερικά από αυτά είναι ο έρωτας, ο πόλεμος, η φτώχεια, η Τρίτη ηλικία. Η αμφισβήτηση και η αντίσταση λειτουργούν ως μέσα ενεργοποίησης της σκέψης και των ονείρων.

Παράλληλα αναδεικνύεται η καταλυτική δύναμη της αλήθειας και η διαφορά των εννοιών «βιώνω» και «ζω». Ένα από τα μηνύματα που σκοπό έχει να μεταδώσει το παρόν έργο είναι η ανάγκη να «σπάσει» τη σιωπή και την παθητικότητα που χαρακτηρίζει το σύγχρονο άτομο σε ένα κόσμο που κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια.

Όπως αυτό το ατόφιο συναίσθημα μιας πρώτης εμπειρίας. Γιατί μας συνέβη έτσι ξαφνικά ή γιατί βάλαμε και εμείς το χεράκι μας. Έτσι πρέπει να ΄ναι η ζωή. Ξεδιάντροπα απρόσμενη, ξεκάθαρα μη δεδομένη. Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς, είναι πολύ πιο γενναίο όμως να φωνάξεις με όλη σου τη δύναμη. Είναι κρίμα να αφηγείσαι την αγάπη και να μην τη λες. Είναι κρίμα να τη σχεδιάσεις και να μην τη χτίζεις.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Χαρά Χρυσάφη γεννήθηκε το 1988 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΑΠΘ). Το πρώτο της συγγραφικό έργο “Ερωτικές Αντιφάσεις” εκδόθηκε το 2014 από τις εκδ. Ωρίωνας. Η θεατρική ομάδα “Αμέα και Μη” μετέφερε τις “Ερωτικές Αντιφάσεις” στο σανίδι σε σκηνοθεσία της Ζηνοβίας Κωστελίδου. Το δεύτερο βιβλίο της έχει τίτλο “Καταρρίπτεται”-15 θεατρικοί μονόλογοι εκδ. Ωρίωνας. Ασχολείται με τη θεατρική πράξη καθώς και με το θεατρικό παιχνίδι ως θεραπευτικό μέσο σε παιδιά και άτομα με αναπηρίες. Είναι δημιουργός της σελίδας Xartopetseta που σκοπό έχει να καταγράφονται μηνύματα πάνω σε χαρτοπετσέτες. Αρθρογραφεί στο Urnovl και koukidaki. Είναι διοικητικό μέλος του συλλόγου “Το Ράφι της Αγάπης” που δημιουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες όπου εμπλέκονται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, προωθώντας την αξία της θεραπευτικής ανάγνωσης.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.