Βιβλία εναντίον τσιγάρου
Πηγή εικόνας: www.i.pinimg.com
Αγαπημένες μου ψυχούλες,

Το διάβασμα είναι ακριβό σπορ. Πολύ ακριβό σπορ. Αλλά εμάς που το αγαπάμε δεν μας νοιάζει και πολύ. Το κάπνισμα είναι είναι επίσης ένα ακριβό σπορ αλλά επίσης δεν μας νοιάζει γιατί δεν γίνεται να τα κόψουμε όλα σ’ αυτήν τη ζωή. Ο Όργουελ που τα ήξερε καλά αυτά τα δυο είπε να παραθέσει την άποψή του περί του κόστους των βιβλίων, των τσιγάρων και όχι μόνο στο Βιβλία εναντίον τσιγάρου. Ξεκαρδιστικό!

Η παραπλάνηση…

Ο τίτλος που διάλεξε γι’ αυτό το βιβλίο ο Όργουελ είναι λίγο παραπλανητικός. Ξεκινάει από το συλλογισμό του πόσο κοστοβόρο είναι το διάβασμα και το κάπνισμα και στη συνέχεια επεκτείνεται σε πολύ πιο ενδιαφέροντα θέματα. Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι για τους καπνιστές και τους βιβλιοφάγους είναι εξίσου σημαντικό το συγκεκριμένο ζήτημα, πόσο μάλλον για εκείνους που ανήκουν και στις δυο ομάδες ταυτόχρονα.

…και η ελευθερία του τύπου

Ωστόσο, ο Όργουελ εδώ αφιερώνει μεγάλο κομμάτι του βιβλίου σε θέματα όπως η ελευθερία του τύπου και ο πατριωτισμός. Φυσικά ό,τι συμβαίνει στον κόσμο τελευταία είναι άσχετο με το θέμα του Βιβλία εναντίον τσιγάρου, οποιαδήποτε ομοιότητα είναι εντελώς τυχαία. Πόσο ελεύθερα μπορούμε να εκφραστούμε τελικά; Τόσο όσοι δημοσιεύουν όσο κι εκείνοι που συναναστρέφονται φίλους και συνάδελφους και κάνουν απλές καθημερινές κουβέντες. Τι είναι να είσαι πατριώτης; Τετριμμένο για κάποιους, για κάποιους άλλους ίσως όχι όμως. Και επίσης πώς πορεύονται οι βιβλιοκριτικοί σε τούτον τον κόσμο; Αν όλα αυτά σας φαίνονται ενδιαφέροντα τότε:

Orwell G., Βιβλία εναντίον τσιγάρου, μτφρ. Μπαμπασάκης Γ.Ι.., Αθήνα: Μεταίχμιο, 2010 (1η έκδοση)

Και όλα θα πάνε καλά!

Τα φιλιά μου,
Ελένη

Υ.Γ.1. Γραφική η φωτογραφία μας για σήμερα αλλά δεν πειράζει, ήθελα να τη σετάρω με το άρθρο

Υ.Γ.2. Κι αν χάσατε τα προηγούμενα βιβλία εδώ είναι όλα: Ο γέρος και η θάλασσα για το καλοκαίρι και Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον από τον Ζοζέ Σαραμάγκου ή βρείτε μας σε Facebook και Instagram για περισσότερη έμπνευση!

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.