Τα πρώτα του χρόνια

Βαν Γκογκ. Υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που αναγνωρίστηκαν μετά από τον θάνατό του, ενώ όσο ζούσε είχε καταφέρει να πουλήσει μόλις έναν πίνακα. Με καταγωγή από την Ολλανδία ο Βαν Γκογκ ήταν ο μεγαλύτερος από τα οχτώ αδέρφια του. Ο σύντομος βίος του ήταν γεμάτος περιπέτεια. Μεγάλωσε σε μία μεγάλη οικογένεια στο Ζίντερτ της Ολλανδίας με πατέρα πάστορα. Βέβαια, ο χαρακτήρας του Βαν Γκογκ που χαρακτηριζόταν από την μεγάλη του τάση προς την ειλικρίνεια, αλλά και από τις ιδιοτροπίες του έδινε την αίσθηση του, ότι δεν ταίριαζε στην οικογένεια. Σύμφωνα με την υπηρέτρια της οικογένειας ο Βαν Γκογκ: “ένα περίεργο, απόμακρο παιδί που έμοιαζε πιο πολύ με γέρο άντρα…”.

Βαν Γκογκ
Πηγή: Pinterest
Το εμπόριο έργων τέχνης και η θεολογία

Κοντά στην ενηλικίωση του άρχισε να δουλεύει ως έμπορος έργων τέχνης σε πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, όμως δεν τον εντυπωσίαζε, καθώς θεωρούσε πως τα έργα που πωλούνταν δεν είχαν αξία. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με το επάγγελμα του πατέρα του και την θεολογία. Δεν ήταν, όμως, αυτό που ήθελε. Τελικά ασχολείται επαγγελματικά με την ζωγραφική, όπου μπορεί να χαρακτηριστεί αυτοδίδακτος. Μόνο ορισμένες τεχνικές κατάφερε να του μάθει ένας ξάδερφός του, ο Άντον Μοβ, ο οποίος ήταν τοπιογράφος. Αν και προαναφέραμε, ότι έδειχνε πως ο Βαν Γκογκ έδινε την εντύπωση πως δεν ταίριαζε με την υπόλοιπή του οικογένεια, έχει εξαιρετική σχέση με τον αδερφό του, Θίο.

Βαν Γκογκ
Πηγή: Pinterest
Οι επαφές του με μεγάλους καλλιτέχνες

Το 1886 έφυγε για το Παρίσι, όπου και έμενε μαζί με τον αγαπημένο του αδερφό, ο οποίος επρόκειτο να τον συντηρεί οικονομικά για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο αδερφός του ασχολούταν με το εμπόριο τέχνης, αλλά και με την προστασία ορισμένων μεγάλων καλλιτεχνών με τους οποίους κατάφερε να έρθει σε επαφή ο Βαν Γκογκ. Οι καλλιτεχνικές αυτές προσωπικότητες επηρέασαν βαθιά τον ζωγράφο, ο οποίος σκέφτηκε, ότι θα ήταν μία καλή ιδέα η δημιουργία ενός καλλιτεχνικού κέντρου, όπου θα εργάζονταν στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιούργησε ένα “εργαστήρι του νότου” στο Αρλ της Γαλλίας.

Βαν Γκογκ
Πηγή: Pinterest
Γκόγκεν και Γκογκ

Τελικά, στο όραμά του πίστεψε μόνο ο ζωγράφος Γκόγκεν και μετακόμισαν μαζί το 1888. Ανέπτυξαν μία ιδιαίτερη σχέση και για τον μοναχικό Γκογκ ήταν από τις καλύτερες εποχές του. Δυστυχώς, ο συγκάτοικός του δεν είχε την ίδια άποψη. Λίγους μήνες αργότερα ο συγκάτοικός του αποφασίζει να μετακομίσει και στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης ο Βαν Γκογκ παραλογίζεται και ξεσπά. Εκείνη την ημέρα αποφασίζει ο Βαν Γκογκ να κόψει το αυτί του, το οποίο πηγαίνει και το δίνει σε μία ερωμένη του. Ο συγκάτοικός του μετά το παραλήρημα του Βαν Γκογκ αποφασίζει να διανυκτερεύσει σε ένα ξενοδοχείο. Το πρωί πηγαίνει στην κοινή τους οικεία και τον βρίσκει να κοιμάται σε μία λίμνη αίματος. Καλεί τις αρχές και ο ίδιος μαζεύει τα πράγματα του και φεύγει πριν ξυπνήσει. Ο Γκογκ μεταφέρεται σε νοσοκομείο και επιβιώνει.

Πηγή: Pinterest
Η νοσηλεία του σε ψυχιατρική κλινική

Μετά την νοσηλεία του οικειοθελώς μεταφέρεται σε μία ψυχιατρική κλινική. Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να ζωγραφίσει 712 πίνακες, δηλαδή έναν κάθε μέρα. Λίγο καιρό μετά την λήξη της διετούς νοσηλείας του αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πυροβολώντας τον εαυτό του. Κατάφερε να πάει μέχρι το σπίτι του, όπου και προσπάθησαν να τον βοηθήσουν δύο γιατροί. Τελικά, κατέληξε δύο μέρες αργότερα. Πρόλαβε να τον επισκεφτεί ο αγαπημένος του αδερφός Θίο, τον οποίο αποχαιρέτησε με τα εξής λόγια: ” Η θλίψη θα κρατήσει για πάντα.”.

Πηγή: Pinterest
Η ερωτική του ζωή

Η ερωτική του ζωή θα μπορούσε να περιγράφει ως άτυχη και κενή από συναίσθημα. Στα 24 του ερωτεύεται μία ξαδέρφη του την οποία φιλοξενούσε η οικογένεια του. Εκείνος της εκμυστηρεύτηκε τον έρωτά του, ενώ εκείνη τον απέρριψε λόγω της συγγένειας τους. Το θράσος και ο έρωτάς του τον οδήγησαν στο να πάει στο σπίτι της και να ζητάει να την δει. Όταν ο πατέρας του έμαθε για τις πράξεις του γιου του αποφάσισε να τον διώξει από το σπίτι. Στην συνέχεια διατηρούσε σχέση με μία πόρνη, η οποία μάλιστα είχε σοβαρά προβλήματα υγείας. Συνολικά κατάφερε να ζωγραφίσει πάνω από 2.000 πίνακες κατά την ενασχόλησή του με την ζωγραφική από τα 27 μέχρι και τα 37 του έτη. Κάποια από τα πιο γνωστά του έργα είναι η “Αυτοπροσωπογραφία”, η “Έναστρη Νύχτα” και άλλα πολλά. Ενώ, ιδιαίτερο λογοτεχνικό ενδιαφέρον έχουν και οι επιστολές του προς τον αδερφό του, οι οποίες έχουν διασωθεί.

 

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.