21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Γιατί θεσπίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ειδική μέρα για τον ύπνο; Ποια είναι τα οφέλη του «καλού» ύπνου και ποιοι οι κίνδυνοι από την έλλειψη ύπνου; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ;

Ο ύπνος καταλαμβάνει το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου ζωή μας, όμως πόση προσοχή δίνουμε στη σωστή διεξαγωγή του; Ο ύπνος πλέον αντιμετωπίζεται από πολλούς σαν μια ιεροτελεστία της  οποίας όμως αγνοούμε τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει τόσο στην καθημερινότητά μας, όσο και στην ευεξία και την μακροζωία μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας «καλός» ύπνος που προάγει την ισορροπία της υγείας μας και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας κυμαίνεται γύρω στις 7 με 8 ώρες.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου έχει διαπιστωθεί ότι τα εγκεφαλικά νευρικά κύτταρα «αναπαύονται», ενώ «ενθαρρύνεται» η καλή λειτουργία της μνήμης και της εκμάθησης. Ταυτόχρονα, ενώ κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας ξεκουράζεται και προετοιμάζεται για τις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας μας, ενώ αν ο ύπνος είναι «καλός», δηλαδή 7 με 8 ώρες και χωρίς τυχόν παρεμβολές κατά τη διάρκεια αυτού, τότε βελτιώνεται η ικανότητα για μάθηση, ενώ βοηθά στην προσοχή, στην λήψη αποφάσεων, στη δημιουργικότητα και την αίσθηση της ευεξίας. Επιπλέον, ο σωστός ύπνος συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην διαδικασία επούλωσης και επιδιόρθωσης της φυσιολογικής φθοράς που υφίσταται η καρδιά και τα αγγεία μας, στην ανάπτυξη (κατά την παιδική και εφηβική ηλικία), και τέλος στην βελτίωση της διάθεσης και της κοινωνικής μας συμπεριφοράς.

Όμως, τι ισχύει για μερικούς από εμάς που συμπληρώνουμε πολύ λίγες ώρες ύπνου, και αρκετές φορές με… παρεμβολές; Ο ανεπαρκής ύπνος εκτός από την κόπωση και την έλλειψη διαύγειας που μας κάνει να αισθανόμαστε την επόμενη μέρα, είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση πρόωρης γήρανσης, καρδιοπάθειας, νόσου των νεφρών, υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη, ακόμη και εγκεφαλικού επεισοδίου. Παράλληλα, ο «κακός» ύπνος αυξάνει και τον κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς επιδρά στην ισορροπία μεταξύ δύο βασικών ορμονών, της γκρελίνης (ορμόνης που αυξάνει το αίσθημα της πείνας) και της λεπτίνης (ορμόνης που ρυθμίζει το αίσθημα κορεσμού από το φαγητό). Συνεπώς, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάνοντας επιρρεπείς τους οργανισμούς μας στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Αν πάλι κάποιοι από εμάς λόγω του επιθυμητού ή επιβεβλημένου προγράμματός μας καθυστερούμε να κοιμηθούμε, και δεδομένου ότι αυτό γίνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση, τότε η αποδιοργάνωση του ρυθμού ύπνου-εγρήγορσής μας, με συμπτώματα όπως αυτά της αϋπνίας ή και της υπνηλίας είναι πιθανά.

Για να αποφύγετε όλα τα παραπάνω μία είναι η λύση, απλά κοιμηθείτε!

4

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.