Exclusive Content:

Τομ Ρόμπινς: Μπι όπως Μπίρα

Πώς τώρα μπλέκεται ένα εξάχρονο κοριτσάκι ονόματι Γκρέισι Πέρκελ, ένας φιλόσοφος θείος (Μο), μια ποδίατρος και μια μπιρο-νεράιδα, μόνο ο Ρόμπινς ξέρει.

Στο εξώφυλλο του βιβλίου συναντάει κανείς την εξής σημείωση:

Ένα παιδικό βιβλίο για μεγάλους. Ένα μεγαλίστικο βιβλίο για παιδιά.

Η αλήθεια είναι πως μέσα σε αυτή την φρενίτιδα είχα ξεχάσει πόσο αγαπώ τον Τομ Ρόμπινς. Όλως τυχαίως, η σχέση μας ζωντανεύει συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες και περιτριγυρίζεται από περίεργες καταστάσεις. Καθώς, ο ίδιος ο Ρόμπινς δηλώνει πως είναι ένα παραμύθι που θα διάβαζε κανείς πριν πάει για ύπνο στο εγγόνι του, το Μπι όπως Μπίρα μου έκανε παρέα στο πιο ζεστό – ίσως – βράδυ του καλοκαιριού. Κι όπως είναι άβολες αυτές οι καταστάσεις από μόνες τους, «άβολα» είναι γενικά και τα βιβλία του.

Υπόθεση

Η ιστορία μας – φυσικά- περιστρέφεται γύρω από την μπίρα. Πώς τώρα μπλέκεται ένα εξάχρονο κοριτσάκι ονόματι Γκρέισι Πέρκελ, ένας φιλόσοφος θείος (Μο), μια ποδίατρος και μια μπιρο-νεράιδα, μόνο ο Ρόμπινς ξέρει. Όταν, λοιπόν, η παράτολμη μαθήτρια του νηπιαγωγείου αναρωτιέται «Tι είναι αυτό το πράγμα που πίνει ο μπαμπάς;», ο θείος Μο αναλαμβάνει να εξηγήσει στην Γκρέισι περί τίνος πρόκειται. Την ημέρα των γενεθλίων της, μία μέρα πριν την ξενάγηση που της υποσχέθηκε ο θείος της σε ένα ζυθοποιείο, δέχεται ένα τηλεφώνημα. Ο θείος Μο, μετά από το ατύχημά του με το κιβώτιο μπίρας, φεύγει με την ποδίατρό του (ναι, ο θείος ισχυρίζεται ότι υπάρχει αυτή η λέξη) για την Κόστα Ρίκα. Αφήνοντας την Γκρέισι συντετριμμένη από την προδοσία του, μέσα σε ένα σπίτι (το δικό της φυσικά) που αισθάνεται ντροπή και ταπείνωση, με την εμμονή της για αυτό το μυστηριώδες ποτό.

Ο θείος Μο λείπει πλέον και η μικρή Πέρκελ αποφασίζει να ανακαλύψει μόνη της τι πάει να πει Μπίρα. Με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο: πίνοντας. Όταν ένα παιδί πίνει αλκοόλ ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν περίεργες επιπτώσεις και το μυαλό γεννά διάφορα. Όμως προσέξτε, αυτό πράγματι συνέβη. Απελπισμένη η Γκρέισι, αρπάζει ένα κουτάκι μπίρας και το κατεβάζει αμέσως, πριν ξεκινήσει να χορεύει Αρίθα Φράνκλιν.

Ξαφνικά, εμφανίζεται η νεράιδα της Μπίρας και ξεκινάει ένα οδοιπορικό άνευ προηγουμένου σε έναν κόσμο άγνωστο για εμάς – όπως και στην Γκρέισι. Περνούν μέσα από τη Ραφή. Τη Ραφή ανάμεσα στη Γη και τον ουρανό, ανάμεσα στο αυτό και το είναι. Και αυτό είναι το σημείο που θα πρέπει να ανακαλύψετε μόνοι σας.

Το βιβλίο

Εντάξει, το ζήτημα είναι πως δεν είναι ξεκάθαρα ένα παιδικό βιβλίο, όπως δηλώνει το εξώφυλλο. Μεταξύ μας όμως, θεωρώ πως θα μπορούσε να είναι. Οι ωμές και κάπως σοκαριστικές εκφράσεις του συγγραφέα πάντως, θυμίζουν παιδικές σκέψεις. Συνεχείς γελοίες παρομοιάσεις και ειλικρίνεια που, ουσιαστικά, μας ταρακουνά ενώ θίγει καθημερινούς προβληματισμούς. Τον διακατέχει μια σαρδόνια ειρωνεία, την οποία φαίνεται πως είναι αδύνατο να την αποβάλλει.

Εξάλλου, ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο για μικρούς αναγνώστες είναι αυτό που έχει να προσφέρει κάτι και στις δύο πλευρές, παιδί και γονέα. Το ηθικό δίδαγμα βρίσκεται εκεί για να το εκλάβει ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Και όπως στον Τρυποκάρυδο, «αγαπάς ελεύθερα και τσάμπα» σε ένα πακέτο Κάμελ, έτσι κι εδώ είσαι έξι χρονών και μαθαίνεις τον κόσμο μεθυσμένη. Σε μόλις 130, περίπου, σελίδες, έχεις μάθει πάντως 5 πράγματα για την Μπίρα, που η πλοκή δεν σε αφήνει να αναρωτηθείς αν υφίστανται ή όχι. Μπι όπως Μπίρα. Ρο όπως (σου)ρεαλισμός – όπως Ρόμπινς.

Ο συνηθισμένος κόσμος δεν είναι παρά ο αφρός στην κορυφή του πραγματικού κόσμου, του βαθύτερου κόσμου – και μια μέρα εσύ κι εγώ θα ξανασυναντηθούμε.


Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

 

Χριστίνα Λαζούρα
Χριστίνα Λαζούρα
Φοιτήτρια θεωρίας και ιστορίας της τέχνης, με αγάπη για την μαγειρική, τα βιβλία, τους κάκτους και τις ταινίες που δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θέλει να κάνει με την ζωή της. Προσπαθεί να ισορροπήσει τον μόνιμο ενθουσιασμό της με την ατελείωτη βαρεμάρα, αλλά οι τάσεις φυγής συνήθως μπαίνουν στη μέση.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...