Για ποιο λόγο πάρα πολλοί Έλληνες θεωρούν κακό ή ντροπή να επισκέπτεται κανείς ψυχολόγο; Κάτι που στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και στη Β. Αμερική πλέον αντιμετωπίζεται ως κάτι φυσιολογικό; Ας θέσουμε αρχικά μία ερώτηση. Όταν κάποιος αποχτήσει κάποιο σωματικό τραύμα δεν επισκέπτεται κάποιον ιατρό; Από την οποιαδήποτε γρίπη έως και ειδικές περιπτώσεις, πχ. γυναικολογικά προβλήματα υπάρχουν πολλές ειδικότητες ιατρών για να βοηθήσουν σε οτιδήποτε.

Όσον αφορά την ψυχική υγεία του ανθρώπου θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πως ο ψυχίατρος είναι η ειδικότητα η οποία μπορεί να βοηθήσει κάποιον να “επουλώσει” κάποια “πληγή”, συνήθως με φαρμακευτική αγωγή. Όμως πριν φτάσει κάποιος στο σημείο να χρειαστεί να διορθώσει ένα πρόβλημα που ήδη έχει διογκωθεί, του δίνεται η μοναδική ευκαιρία να το προλάβει, να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να ρυθμίσει όποιες δυσκολίες έχει.

Εδώ έρχεται η επιστήμη της ψυχολογίας. Πολλοί λοιπόν αντιμετωπίζουν τα άτομα που πηγαίνουν σε ψυχολόγο ως άτομα άρρωστα, τα οποία έχουν την ανάγκη από ιατρική βοήθεια. Ας προσπαθήσουμε όμως να κατανοήσουμε όσο γίνεται την έννοια της κάθε λέξης. Ο ψυχίατρος, ψυχή + ιατρός, είναι το αρμόδιο άτομο για να σου “θεραπεύσει” οποιαδήποτε ψυχικά προβλήματα αντιμετωπίζεις μέσω της ιατρικής δηλαδή ακόμα και της χρήσης φαρμάκων. Αντιθέτως ο ψυχολόγος, ψυχή + λόγος, ή αλλιώς ψυχοθεραπευτής, ψυχή + θεραπεία, είναι ο ειδικός που θα θεραπεύσει την “ψυχή” σου μέσω του λόγου. Ουσιαστικά λοιπόν καθήκον του ψυχολόγου είναι να σε βοηθήσει μέσω της δικής σου συμβολής να φτάσεις στο σημείο να γνωρίσεις τον εαυτό σου, μέσω μιας άριστης επικοινωνίας που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα σας.

Πολλοί πολέμιοι της ψυχολογίας αντιμετωπίζουν τους ψυχολόγους ως μη αναγκαίους, για τους οποίους το μόνο που κάνουν είναι να εκμεταλλεύονται ανθρώπους και καταστάσεις για να κερδίζουν χρήματα. Μια ακόμη τραγική ειρωνεία είναι πως πολλοί γονείς νιώθουν μεγάλη υπερηφάνεια αν το παιδί τους εισαχθεί στη σχολή της ψυχολογίας η οποία έχει πάνω από 18.000 μόρια, ενώ από την άλλη δεν θα επισκέπτονταν ποτέ ψυχολόγο.

Σε μία κοινωνία όπως η σημερινή, με τόσα πολλά προβλήματα να εμφανίζονται στην ζωή του καθενός από εμάς, δεν είναι ντροπή κάποιος να θελήσει ένα μικρό σπρώξιμο, μία βοήθεια από έναν ειδικό που θα τον βοηθήσει να αντεπεξέλθει με τρόπο πιο αποτελεσματικό. Γιατί λοιπόν να αντιμετωπίζεται ως taboo; Το παράλογο σήμερα δεν είναι να είσαι αρκετά γενναίος να ζητήσεις βοήθεια, αλλά να προσποιηθείς πως όλα γύρω σου είναι εντάξει.

Πολλοί διάσημοι ακόμα και στην Ελλάδα προκειμένου να καταπολεμήσουν με τον δικό τους τρόπο αυτό το taboo, έχουν ομολογήσει πως πήγαν σε ψυχολόγο. Αλλά δεν είναι μόνο εκείνοι! Υπάρχουν πολλά άτομα γύρω μας, άτομα τα οποία είχαν κάποια προβλήματα και δεν φοβήθηκαν να πάνε σε ψυχολόγο. Άλλοι το ομολογούν, ενώ άλλοι φοβούνται τι θα πει ο κόσμος. Σας ρωτώ λοιπόν εσείς ντρέπεστε να επισκεφτείτε ένα νοσοκομείο αν πχ. έχετε ένα ατύχημα και σπάσετε το χέρι σας; ΟΧΙ! Τότε γιατί να ντρέπεται κάποιος ο οποίος πάει στον ψυχολόγο για να φτιάξει κάτι που έχει “σπάσει” στην ψυχή του…;

 

Free pic : Pixabay

4

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.