Το Σπίτι των Πνευμάτων

Ηχογράφηση από την Πελαγία Σαβ:

Το όνομα της Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι συνυφασμένο με το πρώτο της μυθιστόρημα, Το Σπίτι των Πνευμάτων. Γραμμένο το 1982, αποτελεί τη δαιδαλώδη εξιστόρηση της οικογενειακής ζωής τριών γενεών. Παράλληλα με τις ζωές και τα πάθη των ηρώων, έρχεσαι αντιμέτωπος με τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής τους. Έτσι, οι ιστορίες των ηρώων της Αλιέντε ενώνονται αδιόρατα με την πολιτική ιστορία του τόπου της ίδιας της συγγραφέως, της Χιλής.

Βασικές ιδέες

Η αέναη πάλη των κοινωνικών τάξεων αφήνει τα αποτυπώματά της σχεδόν σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Στο πρόσωπο του Εστέμπαν Τρουέμπα αναγνωρίζεις τον ηγετικό πατριάρχη που μάχεται για τη συντήρηση των, ευνοϊκών για αυτόν, κοινωνικών αδικιών. Στον αντίποδα, συναντάς τον Πέδρο Τερσέρο Γκαρσία. Τον μορφωμένο νέο της τάξης των χωρικών που γίνεται η φωνή όσων δεν τους δόθηκε ποτέ ο λόγος. Τους δύο διαμετρικά αντίθετους άντρες θα συνενώσει η Μπλάνκα, κόρη του πρώτου και δια βίου σύντροφος του δεύτερου.

Η κυκλική πλοκή της ιστορίας περιστρέφεται γύρω από τις ζωές των τριών γυναικών της οικογένειας Τρουέμπα. Από τις πρώτες γραμμές του μυθιστορήματος, αντιλαμβάνεσαι πως όσα διαβάζεις είναι οι καταγραφές των γεγονότων από την Κλάρα. Οι τελευταίες αράδες του βιβλίου αντίστοιχα, αποτελούν τα όσα έχει να εξιστορήσει η Άλμπα, η εγγονή της. Είναι ο τρόπος της να φτάσει στην κάθαρση. Έτσι, λοιπόν, οι γυναίκες του βιβλίου αποτυπώνουν γραπτά τα όσα συμβαίνουν παράλληλα με την ίδια την Αλιέντε που καταγράφει τα γεγονότα της ζωής τους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η συγγραφέας είναι πραγματική εγγονή πολιτικού προσώπου. Απόγονος ενός ανθρώπου που έπαιξε το δικό του ρόλο σε όσα διαδραματίζονται στην πολιτική ιστορία του τόπου των Τρουέμπα.

Οι χαρακτήρες

Το ψυχικό σθένος των γυναικών της ιστορίας αποτελεί ένα βασικό πυλώνα του μυθιστορήματος. Η ήρεμη Κλάρα απολαμβάνει το σεβασμό όλων και με τη σχεδόν άυλη υπόστασή της επιβάλλεται στον αυταρχικό σύζυγό της. Η κόρη της, Μπλάνκα, είναι η γυναίκα που διεκδικεί και μάχεται. Δε διστάζει να συγκρουστεί με τον πατριάρχη Εστέμπαν επιδιώκοντας την ανεξαρτησία της. Τέλος, το ακμαίο φρόνημα της Άλμπα, εγγονής της Κλάρα, αποδεικνύεται ισχυρότερο των μαρτυρίων που υποβάλλεται από τον Εστέμπαν Γκαρσία.

Στον αντίποδα της ήρεμης αλλά και ριζικής αλλαγής που επιφέρουν οι γυναίκες του βιβλίου, θα συναντήσεις τους άντρες χαρακτήρες. Ο υλιστής και διψασμένος για δύναμη Εστέμπαν Τρουέμπα αναλώνει τα ελάχιστα ίχνη αγάπης και τρυφερότητας που διαθέτει καταρχήν στη γυναίκα του, Κλάρα, και έπειτα στην εγγονή του, Άλμπα. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες υπομένουν τη βίαιη και άδικη φύση του. Από αυτή θα γεννηθεί ο νόθος εγγονός του, Εστέμπαν Γκαρσία, που θα προσωποποιήσει την ασυγκράτητα σαδιστική επιθυμία του προγόνου του για εξουσία.

Η μοίρα

Η μοίρα αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό μοτίβο από το οποίο φαίνονται όλοι οι χαρακτήρες ανίκανοι να ξεφύγουν. Οι περισσότεροι πρωταγωνιστές συναντιούνται κάποια στιγμή στη ζωής τους για να χωριστούν και πάλι και να καταλήξουν αναπόφευκτα ερωτευμένοι αργότερα.

Για το λόγο αυτό, οι έρωτες του Το Σπίτι των Πνευμάτων φαίνονται να υπερβαίνουν τα όρια του αναμενόμενου. Ο Εστέμπαν είναι σχεδόν εμμονικά ερωτευμένος με την Κλάρα. Ο έρωτας της Μπλάνκα για τον Πέδρο Τερσέρο Γκαρσία καθορίζεται περισσότερο από την απουσία του δεύτερου. Το ζευγάρι περνάει το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου χώρια, μέχρι να σμίξει ολοκληρωτικά στο τέλος. Όσον αφορά την αγάπη του Μιγκέλ για την Άλμπα, η τοποθέτησή από την Αλιέντε στο χώρο κατά τη γέννηση της Άλμπα, δείχνει να σφραγίζει το μελλοντικό κοινό τους πεπρωμένο.

Συνοψίζοντας

Το Σπίτι των Πνευμάτων αποτελεί ένα χαρακτηριστικό διαμάντι μαγικού ρεαλισμού. Το ίδιο το μυθιστόρημα αποκαλύπτεται αργά, σαν λαβύρινθος και φτάνει να ταυτιστεί με το ίδιο το σπίτι της οικογένειας Τρουέμπα. Το φαινομενικά μεγάλο και ευρύχωρο σπίτι, εμφανίζεται γεμάτο κρυφά δωμάτια, ενίοτε μεγενθύνεται για να μικρύνει και πάλι. Έτσι και η συγγραφέας καταφέρνει να χωρέσει σε ένα ακόμη – παραπλανητικά – ρομαντικό μυθιστόρημα, την κοινωνία και την ιστορία μίας ολόκληρης χώρας. Άλλωστε, «η μνήμη είναι εύθραυστη» και παρέα με την Κλάρα και την Άλμπα, η Αλιέντε ξαναγράφει γλυκά την πικρή ιστορία του τόπου της.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Βασιλικής Κνήτου.


Πηγή που χρησιμοποιήθηκε:


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1 COMMENT

Comments are closed.