«Το κουμπί» της Τασούλας Τσιλιμένη από τις εκδόσεις Καστανιώτη
«Το κουμπί» της Τασούλας Τσιλιμένη από τις εκδόσεις Καστανιώτη, 14 συναρπαστικά διηγήματα

«Το κουμπί και άλλες ιστορίες» της Τασούλας Τσιλιμένη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Πρόκειται για δεκατέσσερα διηγήματα που αποτελούν δείγμα της νοσταλγίας για τα χαμένα χρόνια του παρελθόντος και των αναμνήσεων που ανασταίνονται μέσω της ρεαλιστικής γραφής της συγγραφέα.

Στο πρώτο διήγημα της συλλογής που έχει τον ίδιο τίτλο με την έκδοση «Το κουμπί» η συγγραφέας αναδεικνύει με ένα μοναδικό τρόπο την δυνατότητα που έχει ένα χαμένο κουμπί από ένα παλιό σακάκι να μεταφέρει την ηρωίδα 20 χρόνια πριν, να ζωντανεύσουν γεγονότα και πρόσωπα του παρελθόντος. Παράλληλα αυτό το χαμένο κουμπί σηματοδοτεί και συμβολίζει την εποχή της νιότης και της ανεμελιάς που δεν επιστρέφει. Τίποτα δεν είναι ίδιο, το σακάκι έχει πλέον ένα κουπί λιγότερο. Παρόλα αυτά η περιγραφή του σακακιού είναι αριστουργηματική, ζωντανεύοντας στον αναγνώστη την σκηνή, σαν να το έχει απέναντί του.

Ο αφηγητής είναι αποστασιοποιημένος και ορισμένες φορές συμμετέχει στην δράση χωρίς να καθορίζει την πλοκή, ως ένας αντικειμενικός παρατηρητής που άλλοτε είναι το παιδί που η μητέρα του έχασε το κουμπί και άλλοτε ως ένα από τα παιδιά που συμμετέχουν στα παιχνίδια πλησίον της λίμνης. Επιπλέον, σε σημαντικό βαθμό αποτυπώνεται το καλό και το κακό πρόσωπο της φύσης και ειδικότερα τη λίμνη,ς η οποία αρχικά αποτελεί σημείο συνάντησης για παιχνίδι των παιδιών του χωριού και από την άλλη πλευρά τα νερά του μπορούν να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την ανθρώπινη ακεραιότητα και να γίνουν επικίνδυνα για αυτό όλοι τα φοβούνται να τα προσεγγίσουν. Εκτός από την λίμνη, κινδύνους και παγίδες μπορούν να κρύβουν το σκοτάδι, η θάλασσα αλλά και η μοναξιά.

Οι ήρωες των διηγημάτων του βιβλίου είναι ταπεινοί, ισχυρά δεμένοι με τις ρίζες τους, την καταγωγή τους, την ελληνική παράδοση, συμμετέχουν σε έθιμα όπως τα κάλαντα, την αποκαθήλωση, το Σάββατο του Λαζάρου, όπως και στο προξενιό σε μικρή ηλικία και το καφενείο. Η δράση των ηρώων επιτρέπουν στον αναγνώστη να γνωρίσει για το τι μάχεται και τι αναζητά ο άνθρωπος σε αρκετές διαφορετικές ηλικίες στις οποίες αναφέρεται κάθε διήγημα. Για αυτό αξιοσημείωτη είναι η τάση των κεντρικών προσώπων της ιστοριών να θέλουν να ξεφύγουν από αυτά που τους προστάζουν τα «πρέπει» της ζωής έχοντας ως μοναδική πυξίδα τα «θέλω» τους και τα ανεκπλήρωτα όνειρα τους.

Κρεμασμένο στην καρυδένια ντουλάπα, τυλιγμένο σε άσπρο σεντόνι, σαβανωμένο λες, περίμενε αναπνέοντας χειμώνα καλοκαίρι ναφθαλίνη. Πάντα κρατούσε κάτι από τη μυρωδιά της ναφθαλίνης, όσο κι αν το άπλωνε στον ήλιο κάθε άνοιξη. Είκοσι χρόνια μετά, στο πέτο είχε ράψει μια καρφίτσα. Επίχρυση η βάση με ένα στεφάνι λουλουδιών από πέτρες, σε χρώμα μπορντό βαθύ.  

Βιογραφικά στοιχεία της Τασούλας Τσιλιμένη:

Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο διδάσκει θέματα Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας, Αφήγηση και Μυθοπλασία-Δημιουργική Γραφή κειμένων βραχείας φόρμας. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα έγκριτα περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Είναι διευθύντρια του ηλεκτρονικού περιοδικού Κείμενα για τη μελέτη της Παιδικής Λογοτεχνίας (www.keimena.ece.uth.gr) και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Διαδρομές. Ασχολείται επίσης με την κριτική βιβλίων. Εκτός από άρθρα, μελετήματα και βιβλία για τη θεωρία και τη διδακτική της Παιδικής Λογοτεχνίας, γράφει λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά. Διηγήματα και μικρές ιστορίες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε έντυπα, όπως το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο Αναγνώστης, η εφημερίδα Ελευθερία και άλλα. Βιβλία της έχουν μπει στη βραχεία λίστα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ το βιβλίο της Ο κύριος Μπου έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εικονογράφησης του ίδιου φορέα.

 

2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.