δίλημμα
Πηγή φωτογραφίας: Netflix

Το “Κοινωνικό Δίλημμα” αποτελεί ένα ντοκιμαντέρ που αναμφίβολα μπορεί να μας αφυπνίσει και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε. Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και της γεωμετρικής εξέλιξης της. Φαίνεται πως ακολουθεί τόσο γοργούς ρυθμούς που δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε τις τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η γέννηση του διαδικτύου αποτελεί μία σημαντική στιγμή για την ανθρωπότητα. Αυτό συμβαίνει καθώς προσφέρει πλήθος επιλογών και ευκαιριών που διευκολύνουν στιγμές της καθημερινότητας μας. Πότε όμως αισθανόμαστε ότι ξεπερνιούνται τα όρια;

Social Media Audit Tools & Free Template - NetBase
Πηγή εικόνας: NetBase
Η Υπόθεση

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που φυσικά αξίζει να δει κανείς καθώς μελετά ένα ζήτημα που έχει εισέλθει βαθιά στις ζωές μας. Οι πρωταγωνιστές του: Σκάιλερ Γκιζόντο, Κάρα Χέιγουορντ ,Βίνσεντ Καρθάιζερ παρουσιάζουν με απόλυτη ακρίβεια τον τεράστιο καθώς και επικίνδυνο αντίκτυπο της τεχνολογίας στην κοινωνία. Οι ειδικοί εκφράζουν με σαφήνεια όλα όσα γνωρίζουμε κατά βάθος και αρνούμαστε να αποδεχτούμε σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν εργαστεί στο παρελθόν και έχουν δημιουργήσει εργαλεία σε διάσημες εφαρμογές μιλούν για την δική τους εμπειρία στον χώρο των δικτύων.

Αποξένωση, εθισμός, νευρικότητα, αίσθηση κενού και παγιδευμένοι σε μία επαναλαμβανόμενη κίνηση -της ανανέωσης των φωτογραφιών στο Instagram καθώς και σε άλλους ιστότοπους- .  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μία οικογένεια, η οποία πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ και νιώθει να αποξενώνεται μέρα με τη μέρα.

Οι ειδικοί απαντούν σε πολλά ερωτήματα, μεταξύ των οποίων κυριαρχεί ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αναλύεται με διεξοδικό τρόπο, δίνοντας απαντήσεις σε πολλούς προβληματισμούς.

Το Δίλημμα

Με το πέρασμα των χρόνων, η τεχνολογία εισβάλει όλο και περισσότερο με ανεπαίσθητο τρόπο στη ζωή και την καθημερινότητα μας. Σταδιακά πραγματοποιούνται αλλαγές, γεγονός που μας οδηγεί σ’ένα είδος εξάρτησης. Αλλαγή παρατηρούμε και στην στάση και στην αντίληψη μας. Πώς γίνεται να δεχόμαστε, να υπάρχει τέτοια επιβλητικότητα και κυριαρχία πάνω μας, όταν ταυτόχρονα επιθυμούμε την ελευθερία μας;

Αλήθεια, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις ξυπνήσετε; Ανυπομονείτε να ανοίξετε το παράθυρο ώστε να απολαύσετε τη μέρα που ξημέρωσε ή να αναζητήσετε τις νέες ενημερώσεις φίλων σας; Έχετε χρονομετρήσει ποτέ, τις ώρες ακόμα και τα λεπτά που αφιερώνετε απλώς κοιτάζοντας φωτογραφίες στις διάφορες εφαρμογές που προσφέρει το διαδίκτυο;

Σίγουρα πολλοί ενοχλούνται με τις νέες διαστάσεις που έχει λάβει η τεχνολογία. Νιώθουν μετέωροι και εγκλωβισμένοι σ’ένα φαύλο κύκλο δίχως να γνωρίζουν το σημείο διαφυγής. Αν κοιτάξουμε πιο λεπτομερώς, θα συνειδητοποιήσουμε πως ο εικονικός κόσμος που έχουμε δημιουργήσει μέσω των εφαρμογών μας απομακρύνει από την πραγματικότητα. Η ανάγκη αποδοχής  παρουσιάζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας, κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε κάθε άλλο παρά ευτυχισμένους μας κάνει.Ίσως οι τεχνικές πειθούς που χρησιμοποιούνται στο χώρο των social media, να υπερισχύουν έναντι της δυνατότητας μας να αντισταθούμε.

Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το εν λόγω ντοκιμαντέρ-δράμα ως ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα στον τομέα αυτό. Θέτει τον θεατή σε μία διαδικασία αναζήτησης του νοήματος μας και αφύπνισης. Ωστόσο όπως σε κάθε ντοκιμαντέρ και είδηση που σας παρουσιάζεται το σημαντικότερο είναι το προσωπικό φιλτράρισμα!

Όσο σκληρή και αν δείχνει πολλές φορές η πραγματικότητα, όποιο και αν είναι το δίλημμα που έχεις, επέλεξε αυτό που θα σε οδηγήσει στην δική σου ευτυχία. Και θα την βρεις μόνο αν ψάξεις σε βάθος μέσα σου,ανεπηρέαστος από τους εξωτερικούς παράγοντες!

Δίλημμα
Πηγή: pinterest.com

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook καθώς και στο Instagram

4 COMMENTS

  1. With havin so much content and articles do you ever run into any
    issues of plagorism or copyright violation? My site has a
    lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up
    all over the internet without my authorization. Do you know any solutions to help prevent content
    from being stolen? I’d certainly appreciate it.

Comments are closed.