ιαπωνία

Στην ανατολική κουλτούρα (Κορέα, Ιαπωνία) η μόδα θεωρείται τρόπος ζωής. Δεν πρόκειται μόνο για ένα μισοσκισμένο τζιν ή ένα απλό κοντομάνικο μπλουζάκι με λόγκο. Είναι περισσότερο η δημιουργία νέων στυλ από ένα ήδη υπάρχον, η επιμέλεια νέων μορφών είτε δανείζεται από άλλη κουλτούρα είτε όχι. Στην κουλτούρα τους, η μόδα είναι περισσότερο προσωπική, όχι μια κατάσταση για να δείξει κάποιος πόσο πλούσιος είναι ή τι είδος δουλειάς έχει. Μερικά από αυτά τα στυλ είναι ακραία, καινοτόμα και πολλές φορές μπορούν να συγκριθούν με την υψηλή ραπτική που παρουσιάζεται στις ευρωπαϊκές πασαρέλες. Παρ’ όλα αυτά οι εποχές έχουν αλλάξει και οι Ιάπωνες έχουν δημιουργήσει νέες τάσεις.

Το γνωστότερο ένδυμα της ιαπωνικής μόδας είναι το κιμονό, του οποίου η γέννηση χρονολογείται από τον 8ο αιώνα μ.Χ, αλλά χρειάστηκαν να περάσουν περίπου οχτώ αιώνες για να δημιουργηθεί η μορφή που γνωρίζουμε έως και σήμερα. Αρχίζοντας, λοιπόν, από το 1860-1910 και μετέπειτα η ακριβή μετάφραση της λέξης είναι ”αυτό που φοριέται” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την παραδοσιακή ιαπωνική σε σχήμα ”Τ” ρόμπα. Το κιμονό τοποθετείται από τη δεξιά προς την αριστερή πλευρά και πάνω ακριβώς από αυτό τοποθετείται ένα είδος ζακέτας που ονομάζεται haori. Η τεχνική που χρησιμοποιείται και στις δύο περιπτώσεις ονομάζεται shibori, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μοναδικών σχεδίων, μέσω χρωμάτων αντοχής και χειροποίητων υφασμάτων.

Δεκαετία 1890: Χειροποίητο κιμονό.
Πηγή: Pinterest

Από το 1910 έως το 1950 συναντάμε μια περίοδο εξέλιξης. Αν και τα ρούχα δυτικού στυλ άρχιζαν να γίνονται ένα με την ιαπωνική μόδα, τα κιμονό ήταν βασική ένδυση για τις παραδοσιακές εκδηλώσεις. Η βιομηχανική εξέλιξη αντικατέστησε τη χειροποίητη μέθοδο. Τα κιμονό ήταν από μετάξι, ήταν λιγότερο ακριβά από πριν, ήταν προσβάσιμα για περισσότερους πολίτες και τα περισσότερα σχέδιά τους ήταν εμπνευσμένα από το Art Nouveau και το Art Deco, δύο νέες τεχνοτροπίες από καλλιτεχνικά κινήματα. Η πρώτη αναπτύχθηκε μεταξύ του 1890 και του 1910 και η δεύτερη από το 1925 μέχρι το 1940.

Δεκαετία 1910: Μεταξένια κιμονό.                         Δεκαετία 1920: Επιρροή από το δυτικό στυλ.      
Πηγή: Pinterest
Πηγή: Pinterest

 

Οι δεκαετίες 1960 και 1970 δεν είχαν μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες. Σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1980 που η μόδα του Avant-garde άρχισε να κερδίζει έδαφος στη μόδα της Ιαπωνίας. Γνωστοί σχεδιαστές όπως η Rei Kawakubo που ίδρυσε την εταιρία COMME des GARCONS, ο Yohji Yomamoto και ο Issey Miyake δημιούργησαν μη δομημένα σχέδια με με ασύμμετρες σιλουέτες.

                 Δεκαετία 1980: Avant-garde, μη δομημένα σχέδια με ασύμμετρες σιλουέτες
Πηγή: Pinterest
Πηγή: Pinterest

Η δεκαετία του 1990 έδωσε μια διαφορετική οπτική στην Ιαπωνική μόδα. Ένα στυλ υποκουλτούρας από τις γειτονιές στο Harajuku κυριάρχησε εκείνη την περίοδο. Η Lolita είναι μια υποκουκτούρα μόδας από την Ιαπωνία που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα βικτοριανά ρούχα και στυλ από την περίοδο του Ρόκοκο. Μια πολύ ξεχωριστή ιδιότητα της μόδας Lolita είναι η αισθητική της κομψότητα. Οι βασικές κατηγορίες στυλ ενδυμάτων είναι: τα ”Classic Lolita”, ” Sweet Lolita”, ”Gothic Lolita”, ”Punk Lolita” ”Kodona”.

             Classic Lolita                             Sweet Lolita                  Gothic Lolita 
Πηγή: Pinterest
Πηγή: Pinterest
ιαπωνία
Πηγή: Pinterest

     Punk Lolita                                           Kodona

ιαπωνία
Πηγή: Pinterest
ιαπωνία
Πηγή: Pinterest

Φτάνοντας, λοιπόν, στη δεκαετία του 2000 παρατηρείται η τάση του Fairy Kei. Ο όρος fairy-kei προήλθε από το περιοδικό Zipper. Είναι ένα παιδικό στυλ βασισμένο στη μόδα της δεκαετίας του 1980 και γι αυτό υπάρχει ομοιότητα με το είδος Sweet Lolita. Τα ρούχα αποτελούνται από παστέλ χρώματα, χαριτωμένα μοτίβα και στοιχεία και αξεσουάρ από δυτικές γραμμές παιχνιδιών της δεκαετίας 1980 έως τις αρχές του 1990, όπως ως Polly Pocket, My little Pony, Strawberry Shortcake, Lady Lovely Locks, Barbie, Care Bears και Wuzzles. Όσον αφορά τα μαλλιά, διατηρούνται διακοσμημένα με οτιδήποτε χαριτωμένο σε παστέλ χρώμα. Τα φυσικά μαλλιά είναι ωστόσο αρκετά δημοφιλή.

Δεκαετία του 2000: Fairy Kei 
ιαπωνία
Πηγή: Pinterest

Τέλος, από το 2017 έως και σήμερα η Ιαπωνία συνεχίζει να είναι από τις σημαντικότερες επιρροές στον κόσμο της μόδας. Οι τελευταίες τάσεις που προωθεί αφορούν υπερμεγέθη παντελόνια ή φούστες σε συνδυασμό με ποπ χρώματα.

Περίοδος 2017-2020: Oversized συνδυασμοί
ιαπωνία
Πηγή: Pinterest

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project