Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιονν
Πηγή εικόνας: www.magnumphotos.com. Photograph by Abbas
Αγαπημένα μου πλάσματα,

χαιρετώ κι ελπίζω να είστε περίφημα αυτές τις παράξενες μέρες. Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, γι’ αυτήν την εβδομάδα έχω Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον του Ζοζέ Σαραμάγκου. Γνωστός κι αγαπημένος, με τον ιδιαίτερο λόγο του, ο Σαραμάγκου προτείνει μια άλλη οπτική για τα της Καινής Διαθήκης.

Θρησκεία

Δεν ξέρω τι σχέση έχετε με τη θρησκεία, εγώ πάντως τη θαυμάζω για πολλούς λόγους. Βρίσκω εξαιρετικά αυτά που έχει καταφέρει! Ο Σαραμάγκου με τον δικό του τρόπο επιχειρεί να παρουσιάσει τα γεγονότα της Καινής Διαθήκης με έναν κωμικοτραγικό, κατά τη γνώμη μου, τρόπο. Στόχο έχει τον δογματισμό, τον φανατισμό και την κακιά ουρά που συνοδεύει τη θρησκεία. Ειρωνικός και καυστικός χαρίζει 400 σελίδες γέλιου. Αν καταφέρετε να ξεπεράσετε τον μακροπερίοδο λόγο του και την ιδιαίτερη γλώσσα που χρησιμοποιεί θα περάσετε υπέροχα, είμαι σίγουρη!

Σαραμάγκου Ζ., Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον, μτφρ. Ψυλλιά Α., Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000

Ταυτόχρονα όμως είναι σκληρός. Ο Ιησούς του Σαραμάγκου θυμίζει ήρωα αρχαίας τραγωδίας. Είναι ένας ήρωας που σηκώνει το βάρος της ενοχής του πατέρα του. Μια ενοχή που πηγάζει από τη σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη και την αδυναμία του να ειδοποιήσει τις οικογένειές τους. Με επαναστατική ματιά διηγείται από την αρχή την ιστορία του Ιησού με αφετηρία αυτήν την ενοχή που πηγάζει από την αδιανόητη σφαγή των νηπίων.

Η σκηνή που ο Ιησούς μιλάει με τον πατέρα του, τον Θεό, παρουσία του διαβόλου είναι ίσως από τις καλύτερες γραμμές που έχουν γραφτεί. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να διαβάσετε το Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον ή κάποιο άλλο βιβλίο του Σαραμάγκου αλλά πιστεύω πως είναι ένας συγγραφέας που θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα ράφια των βιβλιοθηκών—όχι ως διακοσμητικό, ε. Για μερικούς είναι ενοχλητικός, αιρετικός και σκληρός. Στην πραγματικότητα όμως ο Σαραμάγκου αγωνιά για τον άνθρωπο και λέει αυτά που δεν μας αρέσει ν’ ακούμε.

Και όλα θα πάνε καλά!

Τα φιλιά μου,
Ελένη

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι του φωτογράφου Abbas και ανήκει στο project Gods I’ve seen. Θα πούμε και γι’ αυτόν!

Υ.Γ.2. Αν χάσατε τα προηγούμενα βιβλία εδώ: Έγκλημα και τιμωρία. Δεν τιμωρούνται όλα τα εγκλήματα και Ο κίτρινος φάκελος. Μυθιστόρημα μέσα στο μυθιστόρημα και κάτι παραπάνω… Και για περισσότερη έμπνευση μας βρείτε μας σε Facebook και Instagram.

1

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.