Halloween
Το Halloween που είχαμε και στο χωριό μας ή καλύτερα θα θέλαμε να έχουμε. Δε ξέρω για εσάς, αλλά θα προτιμούσα να υπάρχει και στην Ελλάδα το Halloween, παρά οι Απόκριες. Θα ήθελα πολύ να σας ζαλίσω με εικόνες, με ταινίες. Mε σύντομα μικρά τραγουδάκια, να σας μοιράσω γλυκά και να σας πετάω mini κολοκύθες, έτσι για παιχνίδι, αλλά…

Δε πειράζει κάτι θα κάνουμε και από εδώ, με το γραπτό λόγο αν δε βαρεθείτε και μείνετε ως το τέλος… Ξεκινάμε από τα βασικά για να ξέρουμε και τι λέμε και δε πειράζει, κρατήστε το ας άχρηστη πληροφορία…

Γιορτάζεται κάθε 31 Οκτώβρη και η λέξη Halloween προέρχεται από την αγγλικές λέξεις:  All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day).  Το βράδυ της 31ης Οκτώβρη τα παιδιά βγαίνουν μεταμφιεσμένα, σε κάτι τρομακτικό κατά κανόνα και χτυπούν τα κουδούνια λέγοντας το γνωστό “φάρσα ή κέρασμα”, δηλαδή “trick or treat”.

Hallween ghosts
Pinterest// amp.reddit.com

Το Halloween συγχέεται με τις δικές μας Απόκριες, αλλά υπάρχουν βασικές διαφορές καθώς το Halloween έχει μυστικιστική (= ο όρος μυστικισμός δηλώνει την άμεση και αδιαμεσολάβητη σχέση του ανθρώπου με το θείο. Ο μυστικισμός αποτελεί ένα είδος υπερβατικής πνευματικότητας κάτω από το οποίο υπάγονται διαφορετικές ιδέες, αντιλήψεις, πνευματικές πρακτικές, ασκήσεις και μέθοδοι) έννοια.

Αποτελεί  την εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhaim. Στη σημερινή της μορφή όμως, η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα πνεύματα, αλλά περισσότερο με τη διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα.

Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε Χριστιανικό χροιά, ενώ στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια παγανιστική τελετή σε ημέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.

Halloween rabbits
Pinterest// strangeco.blogspot.com

Μιλώντας για τα μασκαρέματα η πιο γνωστή εκδοχή που κυριαρχεί είναι η εξής: στα παλιά χρόνια πίστευαν ότι, το βράδυ του Halloween οι ψυχές που κυκλοφορούσαν έξω, στο κόσμο των ζωντανών, είχαν την ευκαιρία να εκδικηθούν, όποιον τους είχε βλάψει όσο ήταν εν ζωή. Όσοι λοιπόν, θεωρούσαν ότι είχαν βλάψει έναν νεκρό, μεταμφιέζονταν, για να μην είναι αναγνωρίσιμοι.

Τα χρώματα που πρωταγωνιστούν είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Πορτοκαλί για τη φθινοπωρινή σοδειά και μαύρο για τον θάνατο και γενικότερα τον άλλον κόσμο και την επαφή με αυτόν.

Η κολοκύθα.
Halloween Pupkin
Pinterest// flickr.com

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, του Τζακ, που ήταν τσιγκούνης και πειραχτήρι. Σύμφωνα με το μύθο, μια φορά ο Τζακ είχε καλέσει το διάβολο να πιουν ένα ποτό μαζί. Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για τα ποτά τους και έτσι έπεισε το διάβολο να μεταμορφωθεί σε νόμισμα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν. Πράγματι μεταμορφώθηκε ο διάβολος σε νόμισμα, αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή. Ύστερα από πολλά παρακάλια, ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει, με την υπόσχεση ότι ο διάβολος ότι δεν επρόκειτο να τον ενοχλήσει για έναν ολόκληρο χρόνο, αλλά ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν πέθαινε.

Έτσι πέρασε ο χρόνος και ο διάβολος ξανά εμφανίστηκε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από κάποιο δέντρο. Ζήτησε λοιπόν από το διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει το φρούτο. Ο διάβολος ανέβηκε και ο Τζακ αμέσως σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου. Κάπως έτσι, ο διάβολος παγιδεύτηκε και δεν μπορούσε να κατέβει. Παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει με την υπόσχεση, ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. Έτσι ο Τζακ τον ελευθέρωσε.

Halloween κολοκύθα
Pinterest// countryliving.com

Πέρασαν τα χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Πήγε στον παράδεισο, αλλά ο Θεός δεν τον δέχτηκε, καθώς ο Τζακ ήταν έναν άνθρωπος μίζερος και κακός και τον έστειλε στην κόλαση. Όμως ούτε ο διάβολος τον δέχτηκε. Του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει παλιότερα όσο ζούσε, ότι δεν θα διεκδικούσε την ψυχή του και τον έδιωχνε. Όταν ο Τζακ τον ρώτησε: «Πώς θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά», ο διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε για να φωτίζει το δρόμο του μέσα στη νύχτα. Ο Τζακ έβγαλε ένα ραπάνι (που πάντα κουβαλούσε μαζί του, καθώς ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα του φαγητά), το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο.

Από τότε περιπλανιέται στον κόσμο των ζωντανών, μη μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του.

Για τον λόγο αυτό στο Halloween, οι Ιρλανδοί σκαλίζουν ραπάνια, πατάτες και κολοκύθες, βάζουν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούν κοντά στα παράθυρα ή στην κεντρική είσοδο των σπιτιών τους, ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγκούνη Τζακ.

Στις ταινίες.
Full Moon
Pinterest//macabredrive-intheater.blogspot.com

Σε πολλές ταινίες τρόμο, υπάρχει πανσέληνος. Μια πολύ γνωστή σκηνή και γενικότερη απεικόνιση για το Halloween, είναι μια μάγισσα να πετά με το σκουπόξυλο της με background μια τεράστια πανσέληνο. Έχει αφήσει έτσι να εννοηθεί ότι πανσέληνος και Halloween, πάνε μαζί. Η πιο πρόσφατη πανσέληνος ανήμερα του Halloween ήταν το 2001, ενώ η επόμενη είναι σήμερα 31 Οκτωβρίου 2020.

Άλλες πληροφορίες…
 • Η πιο διάσημη και μεγαλύτερη παρέλαση μεταμφιεσμένων είναι στο Village της Νέας Υόρκης. Υπολογίζεται ότι παίρνουν μέρος περίπου 50.000 άνθρωποι. Στη Βοστόνη όμως υπάρχει το ρεκόρ για τα περισσότερα αναμμένα φαναράκια (30.128) ταυτόχρονα.
 • Η μεγαλύτερη κολοκύθα βρέθηκε το 1993 και ζύγιζε 380 κιλά.
 • Έχει πραγματοποιηθεί έρευνα στα μικρά παιδιά της Αμερικής για το τι κέρασμα προτιμούν. Το 50% προτιμάει τα σοκολατοειδή κεράσματα, το 24% προτιμά γλυκό χωρίς σοκολάτα, ενώ 10% μόλις, προτιμά τις τσίχλες.Αν θες να δεις κάποια ταινία σήμερα:

  Ο εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες
  tarif blogger
 • Ηalloween (1978)
 • Εφιάλτης στον Δρόμο με τις Λεύκες ( ή το πρωτότυπο του 1984 ή το remake του 2010)
 • Δράκουλας (1992)
 • Νεκροταφείο Ζωντανών (1989)
 • Σιωπή (2016)
 • Adam’s Family
 • Εξορκιστής
 • Trick ‘r Treat (2007)
 • Χόκους Πόκους: Οι Τρεις Μάγισσες (1993)


                                          Μουσικό background για σήμερα…

night
tumblr.com

 

Παρόμοια Άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.