Ο Στίβεν Κινγκ είναι από τους ελάχιστους συγγραφείς που μπορούν να προσεγγίσουν και να αναπτύξουν τον τρόμο μέσα από ποικίλες και διάφορες θεματικές. Εξαιτίας, λοιπόν, αυτού του ιδιαίτερου ταλέντου αλλά και της χαρακτηριστικής πένας που διαθέτει, ο Στίβεν Κινγκ πολλάκις έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους και καλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Η μακριά και πετυχημένη συγγραφική του πορεία ξεκινάει από το 1974 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και έχοντας πλέον διαβάσει τα περισσότερα μυθιστορήματα του, αποφάσισα να κάνω ένα αφιέρωμα στο «Αυτό” διότι είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της καριέρας του.

Διαβάζοντας το βιβλίο βλέπουμε να εκτυλίσσεται μια ιστορία που αφορά 7 παιδιά τα οποία ζουν στην πόλη του Ντέρι όπου είναι στιγματισμένη από ένα ανώνυμο πλάσμα. Το Αυτό είναι ένα ον όπου κάνει την εμφάνισή του κάθε 27 χρόνια σπέρνοντας τρόμο και πανικό στα παιδιά της μικρής αυτής πόλης. Στόχος του δεν είναι μόνο να τραφεί με τους φόβους των παιδιών αλλά και με τα ίδια. Έτσι, λοιπόν, τα παιδιά αυτά αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του πλάσματος ή διαφορετικά του Pennywise αποφασίζουν να τον αντιμετωπίσουν ώστε να δώσουν ένα τέλος στον εφιάλτη.

Το μυθιστόρημα είναι πολύ ενδιαφέρον καθώς πέρα από τον τρόμο και την φιλία που προσεγγίζει σαν βασικές του θεματικές, βρίσκει τον χώρο να θίξει και να αναπτύξει θέματα όπως η σχολική και η ενδοοικογενειακή βία, η κατάχρηση και ο ρατσισμός. Όλα αυτά προσφέρουν μια πολύ ιδιαίτερη υπόσταση και βάθος στην ιστορία που αφηγείται ο Βασιλιάς, κάνοντας έτσι το βιβλίο φρικιαστικό, τρομακτικό μα συνάμα ουσιαστικό και ξεχωριστό.

Συμπερασματικά, «Το Αυτό” του Στίβεν Κινγκ είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του αλλά παράλληλα και ένα από τα καλύτερα βιβλία τρόμου, διότι επιτυγχάνει με μαεστρία να δώσει πρόσωπο στον φόβο. Μέσα από το μυθιστόρημα του καταφέρνει να τονίσει ότι ο φόβος είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό, πολύμορφο και πολυπρόσωπο. Βέβαια από την άλλη «Το Αυτό” του Βασιλιά είναι και μια εξερεύνηση της παιδικής ηλικίας, της ιδέας του ότι σαν άνθρωποι ωριμάζουμε και μεγαλώνουμε. Το βιβλίο αυτό δωρίζει ένα ταξίδι που στοχεύει στο να διδάξει τους συνοδοιπόρους του ότι πάντα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους.

Βαθμός: 9,5/10

Οι δύο τόμοι του βιβλίου «Το Αυτό” του Stephen King κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ.

4

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here