ζωή
Robert Waldinger speaks at TEDxBeaconStreet 2015 - Ideas in Action, November 13-15, 2015, Brookline, Massachusetts. Photo: John Werner

Ο Robert J. Waldinger είναι ένας Αμερικανός ψυχίατρος, αλλά και καθηγητής στην ιατρική σχολή του Χαρβαρντ. Ο ίδιος είναι γνωστός για την ομιλία του στο Tedx σχετικά με το τι κάνει τη ζωή των ανθρώπων ποιοτική. Bασιζόμενος σε μία πολυετή έρευνα, τη Grant Study, μελετά τη ζωή αρκετών ανθρώπων, ώστε να ανακαλύψει τι σημαίνει ευτυχία γι’αυτούς. Ήδη από το 1938 αυτή η έρευνα βρίσκεται σε λειτουργία και τα μαθήματα που μας διδάσκει βοηθούν στη δημιουργία ενός ικανοποιητικού και μακρού βίου.

Τί είναι, λοιπόν, αυτό που μας κρατάει ευτυχισμένους στη καθημερινότητα μας; Για εσάς τι σημαίνει ευτυχία; Αν θα θέλατε να περιγράψετε με μία λέξη τον ιδανικό τρόπο ζωής, ποια θα ήταν αυτή; Οι περισσότεροι φαίνεται πως έχουν συνδέσει άμεσα την ποιοτική ζωή με τον πλούτο και την απόκτηση όλο και περισσότερων υλικών αγαθών. Ωστόσο, μία τέτοιου είδους στάση, μπορεί να οδηγήσει σε μία ολοκληρωτική δυστυχία, η οποία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Επενδύουμε στον μελλοντικό μας εαυτό θέτοντας , όμως, -μερικές φορές- λάθος θεμέλια.  Κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του προσωπικούς στόχους και αγωνίζεται καθημερινά, ώστε να τους επιτύχει. Το ερώτημα που τίθεται, όμως, εδώ είναι το εξής: «Είμαστε στην πραγματικότητα τόσο ευτυχισμένοι, όσο θεωρούμε ή όσο θα θέλαμε επιτυγχάνοντας αυτους τους στόχους;». Η απάντηση διαφέρει για τον κάθε άνθρωπο και οφείλουμε να το εξετάσουμε σε βάθος προκειμένου να δημιουργήσουμε μία ποιοτική ζωή.

Βασικό στοιχείο σ’ αυτό το σημείο είναι να γνωρίζουμε πως το τι μας κάνει ευτυχισμένους το ξέρουμε μόνο εμείς οι ίδιοι και θα πρέπει να μένουμε ανεπηρέαστοι από πιέσεις του κοινωνικού μας περίγυρου!

Ποια μαθήματα όμως λάβαμε μέσα από αυτή την έρευνα;
  • Οι καλές και ποιοτικές σχέσεις των ανθρώπων βοηθούν στην ανάπτυξη μίας πιο ευτυχισμένης ζωής. Όσο περισσότερο συνδεδεμένοι είμαστε με τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να πορευόμαστε μαζί τους, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε.
  • Ωστόσο, βασικό είναι να ξεχωρίσουμε πως δεν μετράει μόνο ο αριθμός των κοινωνικών σχέσεων που έχουμε, αλλά και η ποιότητα τους.

Ύστερα από αυτή την ομιλία άλλαξαν κάποιες σκέψεις σας; Σίγουρα, η ζωή είναι πολύ πιο ωραία, όταν την μοιράζεσαι. Ίσως, εκεί κρύβεται και το νόημα της!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Για περισσότερη ενημέρωση, αλλά και έμπνευση, ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.