Exclusive Content:

The Trial of the Chicago 7: κινηματογραφώντας μια ιστορική δίκη

Διαθέσιμη για 48 ώρες στο YouTube, 51 χρόνια μετά την ιστορική δίκη

The whole world is watching!

Το Netflix καθιστά διαθέσιμη δωρεάν για 48 ώρες στο YouTube την ταινία The Trial of the Chicago 7, από 19 έως 20 Φεβρουαρίου. Η περασμένη Παρασκευή σηματοδοτεί 51 χρόνια από την ετυμηγορία της δίκης των Επτά του Σικάγο, μιας ιστορικής δίκης που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των διαδηλώσεων του 1968, κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Aaron Sorkin, που είναι εξοικειωμένος με παρόμοιες θεματικές (The Social Network, Steve Jobs) και με εντυπωσιακές, ως επί το πλείστον, ερμηνείες, η ταινία καταφέρνει να μεταφέρει το αίσθημα του τέλους των ’60s και να σχολιάσει ηχηρά το παρόν, με τον πιο απλό και ταυτόχρονα δυναμικό τρόπο. Μέσα από  γεγονότα.

Η ιστορία

Αύγουστος 1968. Οι Η.Π.Α. βιώνουν την κορύφωση μιας σειράς διαδηλώσεων και βίαιων εξεγέρσεων. Νέα ονόματα πεσόντων του πολέμου στο Βιετνάμ εμφανίζονται κάθε μέρα στο βραδινό δελτίο ειδήσεων. Όλο και περισσότεροι νέοι, ιδιαίτερα Αφροαμερικανοί, στρατολογούνται. Πρωταγωνιστικές φιγούρες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο Martin Luther King, δολοφονούνται. Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών αποτελεί μια αφορμή για τις διαφορετικές ειρηνιστικές και αντιεξουσιαστικές ομάδες των Η.Π.Α. να διαδηλώσουν, οργανωμένα, ενάντια στον πόλεμο. Οι διαδηλώσεις δεν αργούν να πάρουν βίαιη τροπή, με πολυάριθμους τραυματίες.

Οκτώ άτομα κατηγορούνται για τα γεγονότα. Οι Abbie Hoffman και Jerry Rubin, συνιδρυτές του Youth International Party (Yippies). Oι Tom Hayden και Rennie Davis των Students for a Democratic Society (SDS). O Bobby Seal, συνιδρυτής των Black Panthers. O David Dellinger του National Mobilization Committee to End the War in Vietnam (the Mobe). Kαι οι John Froines και Lee Weiner. Μεταξύ των ονομάτων βρίσκονται 6 από τις κεντρικότερες προσωπικότητες της αριστεράς και του αντιπολεμικού κινήματος. Άτομα με διαφορετικά ιδανικά, στόχους και μεθόδους, με καίριες μεταξύ τους διαφωνίες, που οι κατήγοροι τοποθετούν κάτω από την ομπρέλα της «ριζοσπαστικής αριστεράς». Η κατηγορία; Συνωμοσία.

The Trial of the Chicago 7
Πηγή εικόνας: moviereviewstoday.com

Μια «πολιτική» δίκη

Το The Trial of the Chicago 7 κινηματογραφεί μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Αμερικανικής ιστορίας, ως προς την ελευθερία λόγου. Οι ακτιβιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που τους δικάζει «όχι για όσα έκαναν, αλλά για όσα είναι». Η δίκη είναι «πολιτική», όπως επαναλαμβάνει ο Abbie Hoffman. Και ο δικαστής, Julius Hoffman, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν ένας άνθρωπος ανίκανος των περιστάσεων αναλαμβάνει έναν τέτοιο ρόλο. Κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ποικίλα ως προς την παγκόσμια πολιτική σκηνή του 2021. Οι ίδιες οι εξεγέρσεις δε, η ιστορία έδειξε ότι ξεκίνησαν από την αστυνομία.

Σκηνοθετικά υπήρχαν περιθώρια πειραματισμού για τον όχι τόσο εξοικειωμένο σκηνοθέτη Aaron Sorkin. Ωστόσο, το The Trial of the Chicago 7 διαθέτει (χάρη στον σεναριογράφο Sorkin) (δια)λόγους, στιχομυθίες και αντιπαραθέσεις που αποδίδουν εντυπωσιακά το πνεύμα των συγκυριών, αλλά και του πολιτικού χαρακτήρα της δίκης αυτής. Οι ερμηνείες είναι εντυπωσιακές, με τις κωμικές σκηνές της ταινίες να αποτελούν και τα πιο αδύναμα σημεία της. Ο δημιουργός του The Trial of the Chicago 7, όμως, βρίσκεται στο στοιχείο του. Βιογραφία, κοινωνικοπολιτικό ύφος, δυναμικές ηγετικές προσωπικότητες. Μια από τις πιο έντονες συγκινησιακά σκηνές της ταινίας, περιστρέφεται γύρω από έναν διάλογο, γύρω από ένα νόημα μάλλον, που δεν παύει να είναι ανατριχιαστικό, όσα Da 5 Bloods, Judas and the Black Messiah και 13th κι αν δούμε.

Ο Bobby Seal των Black Panthers, που έχουν τοποθετήσει στη δίκη απλώς για να δώσει στους κατηγορούμενους μια πιο απειλητική εικόνα, δεν έχει δικηγόρο. Και μάλιστα, εμμέσως, του αρνείται το δικαίωμα νομικής υπεράσπισης. Ύστερα, λοιπόν, από μια σειρά ρατσιστικών συμπεριφορών και αντιμετώπισης στο δικαστήριο, ο Seal λέει στον Hayden:

Your life, it’s a fuck-you to your father, right? And you can see how that’s different from a rope on a tree?

Και κάπως έτσι δημιουργείται μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους λευκούς που αγωνίζονται κατά της συστημικής αδικίας και στους μαύρους που πολεμούν κατά της ίδιας αδικίας.

Πηγή εικόνας: bestglitz.com

Φτάνοντας στο σήμερα

Το The Trial of the Chicago 7 καλεί τον θεατή, καθώς βλέπει οικείες εικόνες βίας και αιματοχυσίας, αστυνομικούς να επιτίθενται σε άοπλους πολίτες, και έπειτα τους ίδιους άοπλους πολίτες να δικάζονται σε μια δίκη εκ προοιμίου τετελεσμένη, να τραβήξει μερικές παράλληλες γραμμές. Να αναρωτηθεί κατά πόσο αυτή η σύσσωμη κατάπνιξη της ελευθερίας λόγου (και στην προκειμένη περίπτωση της αντίστασης στον πόλεμο του Βιετνάμ) εφαρμόζεται και σήμερα. Mε μεθόδους παρόμοιες και εξίσου τελεσίδικες. Η ιστορία, πάντως, δεν λήγει άδοξα. Ο Hayden, στην τελευταία δήλωση που του επιτρέπει ο δικαστής, διαβάζει τα 4.752 ονόματα των Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους στο Βιετνάμ, κατά τη διάρκεια της δίκης. Αυτή η απλή ανάγνωση γεγονότων αποτελεί και το πιο ηχηρό σχόλιο της ταινίας. Ποιος πληρώνει το τίμημα για τις πολιτικές τις εκάστοτε κυβέρνησης;

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία δωρεάν σε αυτό τον σύνδεσμο.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project

Χαρά Παπαδάτου
Χαρά Παπαδάτου
Σπουδάζει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Spotify της είναι μονίμως ανοιχτό, παίζοντας οτιδήποτε από post-punk, μέχρι shoegaze, και post-rock/ darkwave. Καταβροχθίζει ταινίες, σειρές, άνιμε, μάνγκα και βιβλία, μη έχοντας αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Αγαπημένο ρόφημα ο καφές και αγαπημένο μπαχαρικό η κανέλα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...