Πηγή: www.theguardian.com

Το The Falcon and The Winter Soldier αναλαμβάνει την δοκιμασία να βοηθήσει το κοινό να εξερευνήσει δύο χαρακτήρες που έως τώρα αποτελούσαν προεκτάσεις του Steve Rogers. Επιτέλους μετά από τόσο χρόνια θα δούμε πως είναι οι γνωστοί Sam και Bucky.

Οι πρωταγωνιστές

Ένα από τα δυνατά σημεία της σειράς είναι οι πρωταγωνιστές μας. Δεν φοβάται να μας αφήσει να είμαστε μαζί τους στις πιο ευάλωτες στιγμές τους. Σε πολλές από αυτές μπορούμε να ταυτιστούμε μαζί τους όπως στην δυσκολία που έχει ο Sam με το νοίκι ή την αδυναμία του Bucky να αφήσει πίσω το παρελθόν του. Τους ακολουθούμε σε όλες τους στιγμές, ακόμα και στις πολύ προσωπικές τους. Όλα αυτά σε κρατάνε σε αγωνία για το επόμενο βήμα στην ιστορία τους.

the falcon and the winter soldier
Πηγή εικόνας: indianexpress.com

Μερικές φορές η απλότητα αρκεί

Η Marvel τα τελευταία χρόνια μας είχε συνηθίσει σε μεγάλες μάχες. Εξωγήινοι, επικές πολυπληθείς μάχες που απειλούν ολόκληρο το σύμπαν! Αντιθέτως, στο The Falcon and The Winter Soldier έχουμε κάτι διαφορετικό που μας πάει στην αρχή του κινηματογραφικού σύμπαν της Marvel. Έχουμε πιο προσωπικές και καθημερινές μάχες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ταινίες όπως Infinity War. Σώμα με σώμα, ιδεολογία με ιδεολογία. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το σενάριο αντιμετωπίζει τα κοινωνικά προβλήματα με το πραγματικό τους πρόσωπο. Κάθε πρόβλημα νιώθει πολύ αληθινό επειδή είναι βγαλμένο από μια άσχημη και βίαια πραγματικότητα.

the falcon and the winter soldier
Πηγή εικόνας: theverge.com

Σεμινάριο σκηνοθεσίας

Κάθε πλάνο είναι απίστευτο. Η σκηνοθέτρια πήρε ένα ρίσκο με πολύ κοντινά πλάνα που απέδωσε. Σε κάθε σκηνή νιώθεις ότι είσαι εκεί, στις πιο προσωπικές στιγμές των ηρώων, νιώθεις ότι είσαι παραβάτης. Οι σκηνές μάχης έχουν μια γραφικότητα, έναν ρεαλισμό δείχνοντάς μας την επικινδυνότητα της κατάστασης. Η επιλογή των χρωμάτων σε κάθε στιγμή είναι εξαιρετική με έναν τόνο λιγότερο φωτεινό από ότι μας έχει μάθει η Marvel. Όχι μόνο ταιριάζει στην σειρά αλλά αναβαθμίζει μια εμπειρία που σε κρατάει σε αγωνία για το επόμενο βήμα των ηρώων μας. Σημαντικό το σενάριο με κάθε απόφαση να μετράει και να έχει αντίτυπο. Είναι μια εξαιρετική συνταγή για επιτυχία.

the falcon and the winter soldier
Πηγή εικόνας: denofgeek.com

Μία ιδέα…

Πηγή: www.newsweek.com

Όπως κάθε σειρά υπερηρώων, έχουμε τον βασικό κακό αλλά εδώ μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι υπάρχει κάτι πιο βαθύ. Ο βασικός κακός είναι η ιδέα του τι είναι Captain America. Πολύ συχνά κάποιος μπορεί να πάρει μια όμορφη ιδέα και να την δαιμονοποιήσει. Μερικές φορές απλά δεν κατανοείται η ιδέα και μετατρέπεται σε κάτι τοξικό. H Αμερική ήθελε τον τέλειο στρατιώτη στην μάχη και θεώρησε κατάλληλη αυτή την εικόνα. Αλλά ήταν όντως η δύναμη του Steve Rogers που τον έκανε ήρωα; Όχι, αυτό που τον έκανε ήρωα ήταν η ανθρωπιά του, ακόμα και χωρίς τους μύες του δεν φοβόταν να υπερασπιστεί κάποιον. Έτσι ο Sam βρίσκεται αντιμέτωπος με την ευθύνη να συνεχίσει την κληρονομιά ενώ πρέπει να έρθει σε αντιπαράθεση με την ιδέα της κυβέρνησης για να υπερασπιστεί την ιδέα του πως πρέπει να είναι ένας ήρωας. Πάντα πιστός στο όνειρο.

Μία γενική όψη

Παρότι έχει πολλά δυνατά σημεία δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα αρνητικά. Μιλήσαμε για το βαθύτερο νόημα αλλά οι πιο επιφανειακοί κακοποιοί παρότι ήτανε κατανοητοί πότε δεν μπορείς να καταλάβεις ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο τους. Αρκετές φορές αυτό μπορεί να σε αφήσει με απορία ενώ μερικές αποφάσεις στο σενάριο σε συγκεκριμένα θέματα όσο αφορά την εικόνα του στρατού έρχονται σε σύγκρουση με το βασικό μήνυμα. Πισωγύρισμα που ξεχνιέται εύκολα, αφού το ταξίδι σε ανταμείβει. Μέσω όμορφων πλάνων και στιγμών βλέπουμε γατί ο Sam είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την δουλειά, έχοντας όλα τα στοιχεία που έκαναν τον Steve σπουδαίο, ενώ από την πλευρά του Bucky βλέπουμε την προσπάθεια να αφήσει το παρελθόν πίσω του ενώ βεβαιώνεται ότι η κληρονομιά του φίλου του είναι σε καλά χέρια. Είμαστε σίγουροι πως ο Steve μπορεί να αναπαυτεί ήρεμος.

Συμπέρασμα

Το The Falcon and The Winter Soldier είναι μια διαφορετική σειρά της Marvel με αρκετά μηνύματα. Όχι μόνο θα απολαύσεις δράση αλλά θα σκεφτεί κιόλας γνωρίζοντας καλύτερα τους Sam και Bucky!

Πηγή: www.rottentomatoes.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project