Η είδηση του θανάτου του γνωστού, ισπανικής καταγωγής ταυρομάχου Βίκτωρ Μπάριο στην πόλη Τερουέλ της Ανατολικής Ισπανίας, μπροστά στα μάτια μιας μεγάλης μερίδας θεατών στην αρένα, αλλά και στην οθόνη των τηλεθεατών, ήταν ο πρώτος θάνατος ταυρομάχου εδώ και 30 χρόνια.

Η απώλεια αυτή,  έχει αφυπνίσει τις συνειδήσεις των ακτιβιστών, αλλά και πολλών άλλων πολιτών, να αγωνιστούν για την κατάργησή τους για ακόμη μια φορά. Παρακάτω, εμφανίζεται το βίντεο, όπου παρουσιάζεται ζωντανά το θανάσιμο γεγονός :

https://youtu.be/s1tN0ggNreA

Το ζήτημα της ταυρομαχίας, θεωρείται ως ένα αρκετά αμφιλεγόμενο ζήτημα, καθώς οι φανατικοί οπαδοί του λεγόμενου «αθλήματος», όπως το αποκαλούν χαρακτηριστικά, αποτελεί κομμάτι της παράδοσης της χώρας τους , αλλά και άλλων χωρών, όπως είναι η γειτονική Πορτογαλία και ότι  η κατάργησή του, θα επιφέρει την απώλεια, ενός στοιχείου της εθνικής τους ταυτότητας. Βέβαια, παραβλέπεται το γεγονός, πως πίσω από τη βαρύγδουπη λέξη «έθιμο», συγκαλύπτονται μεγάλης αξίας οικονομικά συμφέροντα και  χρηματικά στοιχήματα, στα οποία ποντάρουν συχνά οι οπαδοί για την έκβαση του αγώνα. Ακόμη, η ανθρώπινη αλαζονεία και τα  εγωιστικά ένστικτα του ανθρώπινου είδους , που τροφοδοτούνται από την ανάγκη για την κυριαρχία του ανθρώπου στη Γη, που αισθάνεται πως μπορεί να έχει υπό την εξουσία του την ίδια τη φύση και να τη διαχειρίζεται σύμφωνα με τη θέληση και τα ιδιοτελή συμφέροντά του. Αυτά, ακριβώς, είναι και τα κύρια ζητήματα, που μάχονται να τερματίσουν οι ακτιβιστές και οι πολίτες που εναντιώνονται στις ταυρομαχίες. Η πρόθεση των διοργανωτών, να αφανίσουν τη γενιά του ταύρου που σκότωσε τον Β. Μπάριο , δηλαδή τη μητέρα του ταύρου, αποτελεί μια πτυχή του εθίμου, η οποία θυμίζει προλήψεις που επικρατούσαν μερικούς αιώνες παλαιότερα και είναι διαμετρικά αντίθετες με τις κοινωνικές αξίες της σύγχρονης εποχής και με τα δικαιώματα που έχουν τα ζώα, ως συγκάτοικοι μας στον πλανήτη. Οι ακτιβιστές, αυτή τη φορά, με πρωτεργάτες το πολιτικό κίνημα «PACMA», που πραγματεύεται την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων, μαζί με τη βοήθεια αρκετών πολιτών, έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία , που έχει βασιστεί και στα social media,όπως είναι το  facebook , το  twitter κ.λ.π, διαμαρτύρονται ώστε να σταματήσει πια αυτή η ανούσια και βάναυση θανάτωση , αλλά και τα βασανιστήρια που επιβάλλονται στους ταύρους κατά τη διάρκεια της αρένας, οι οποίοι ακολουθώντας τα βασικά, ζωώδη ένστικτά τους, αντιλαμβάνονται τον ταυρομάχο ως θανάσιμη απειλή και παλεύουν μάταια να επιβιώσουν. Μάταια, φυσικά, καθώς είτε επιζήσουν στην αρένα, είτε όχι, θα επέλθει η θανάτωση και των ίδιων, αλλά και του οικογενειακού τους δέντρου, όπως αναφέρει η ισπανική παράδοση. Νίκη σίγουρα δεν υπάρχει, καθώς ο θάνατος, που κοινωνικά εκλαμβάνεται ως ένα πένθιμο γεγονός, είναι κατά τη διάρκεια των ταυρομαχιών , ένα πολιτιστικό έθιμο. Ένα έθιμο, όπου είτε ο άνθρωπος θα χάσει τη ζωή του και θα αφήσει πίσω την οικογένεια και τα αγαπητά του άτομα, αλλά και τα πλάσματα της φύσης θα θανατωθούν ως τιμωρία που τόλμησαν να αγωνιστούν για να επιβιώσουν, είτε ο θάνατος του ταύρου στην αρένα, θα σηματοδοτήσει την εγωιστική τάση του ανθρώπου να εξουσιάσει τη φύση και όλα αυτά, υπό την αιγίδα του πολιτισμού.

Οι ακτιβιστές, αλλά και πολλοί πολίτες και μέλη κινημάτων για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων , έχουν κατά καιρούς διοργανώσει έντονες διαμαρτυρίες και εκστρατείες για την κατάργηση των ταυρομαχιών. Στην Παμπλόνα της Ισπανίας, οι ακτιβιστές, εμφανίστηκαν στην πλατεία της πόλης ημίγυμνοι, έχοντας ως αίτημα την κατάργηση του φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στην Ισπανία και έχει σκοπό το ζωντανό κυνηγητό των ταύρων στις ισπανικές πόλεις. Οι διαμαρτυρόμενοι, εμφανίστηκαν στην πλατεία ημίγυμνοι και έριξαν πάνω τους κόκκινη μπογιά, που συμβόλιζε την αιματηρή θυσία των ταύρων που έχουν θανατωθεί κατά τη διάρκεια αυτού του εθίμου και ζήτησαν την ακύρωση του φεστιβάλ στην πόλη.

 

Είναι αβέβαιο, το αν κάποια στιγμή το έθιμο αυτό, θα τερματιστεί και οι προσπάθειες των ακτιβιστών και των άλλων ανθρώπων που είναι ενάντια σε αυτή τη βάρβαρη συνήθεια, θα επικρατήσουν, ώστε να πάψει πια ο θάνατος να αποτελεί ένα θέαμα.

 

Η εικόνα εξωφύλλου είναι από : https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Madrid_Bullfight.JPG

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.