Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος. Το έργο αυτό τοποθετείται χρονικά στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Χώρος δράσης

Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος. Το έργο «Τα χρόνια ανάμεσα» τοποθετείται χρονικά στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Χώρος δράσης των χαρακτήρων αποτελεί, όπως και στο προηγούμενο έργο του συγγραφέα «Σαλονίκ», η κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη. Περιγράφεται η καθημερινότητα των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές τους εστίες.

Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο «Τα χρόνια ανάμεσα» γίνονται αναφορές σε γεγονότα από την αναγκαστική μετακίνηση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το 1922 ως την άνοδο στην εξουσία του Χίτλερ και τις εγκληματικές ενέργειες κατά των Εβραίων το 1943. Εκτός από τα ιστορικά γεγονότα γίνονται αναφορές σε πρόσωπα που έχουν χαράξει με ανεξίτηλο τρόπο την σύγχρονη και νεώτερη ιστορία.

Πρόκειται για μια γραμμική αφήγηση ιστορικών γεγονότων με χρονολογική σειρά. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως το κείμενο χάνει την ζωντάνια και το ενδιαφέρον που διατηρείται από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Σε αυτό έχει συντελέσει το γεγονός πως ο συγγραφέας έχει αναπτύξει και εξελίξει πέντε βασικούς χαρακτήρες στο μυθιστόρημα του, τη Δάφνη, τον Στέφανο, τον Ελιάν, τη Σμαρώ και τον Αλέξανδρο.

Η Δάφνη, μια φιλόδοξη προσφυγοπούλα που διατηρεί σχέση αγάπης με τον Στέφανο. Μια σχέση που θα ζήσει ανατροπές και δύσκολες στιγμές. Μια κατάσταση που δυσχεραίνουν οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Θεσσαλονίκη. Ο Ελιάν, ένα άτομο που δεν συμβιβάζεται με τις άθλιες εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες.

Παράλληλα σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του αποτελεί η Σμαρώ, αδερφή του Στέφανου. Η οποία χαρακτηρίζεται για τις καινοτομίες που θέλει να εισαγάγει στο εκπαιδευτικό σύστημα ως προς τον τρόπο διδασκαλίας. Ο Στέφανος έχει να διεκδικήσει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει το όνειρο του. Να αντιμετωπίσει τον πατέρα του ο οποίος διακρίνεται για τις στερεοτυπικές αντιλήψεις της εποχής του. Οι ήρωες είναι καθημερινοί άνθρωπου του μεσοπολέμου, ο καθένας από τους οποίους έχει την δικιά του ιστορία οι οποίες συνδέονται κατά αριστουργηματικό τρόπο μεταξύ τους. Οι περιπέτειες των χαρακτήρων αυτών καταγράφονται όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα, την Βαρκελώνη, την Μαδρίτη και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Οι χαρακτήρες αυτοί επηρεάζονται και ζουν τις συνέπειες των κομβικών γεγονότων της ιστορίας όπως ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος και η Οκτωβριανή Επανάσταση.

Πάντα τα αισθήματα της Δάφνης ήταν ανάμικτα. Ένας πόλεμος φούντωνε μέσα της και μια διαπάλη χωρίς νικητή, μα εδώ και κάμποσο καιρό οι συγκρούσεις μέσα της δεν την άφηναν να χαρεί ούτε κάποιες απλές καθημερινές στιγμές, ο νους γύρισε ακόμα πίσω.

Αν και μυθιστόρημα ο αναγνώστης νιώθει σαν να παρακολουθεί ένα λεπτομερές ντοκιμαντέρ για την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης του Μεσοπολέμου. Καλός γνώστης της πόλης ο συγγραφέας συνθέτει την εικόνα της Θεσσαλονίκης γενικότερα, της πολιτικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής ειδικότερα. Αυτή η εικόνα δεν είναι στατική μεταβάλλεται ανάλογα με τις ιστορικές εξελίξεις, περιγράφεται η μεταμόρφωση της πόλης. Τέλος, παρατηρούμε μια αντίθεση: από τη μια γινόμαστε μάρτυρες της ανεργίας, της αρρώστιας, των χρεών, του αισθήματος αδικίας και ανασφάλειας ενώ από την άλλη περιγράφονται οι επιχειρηματικές δυνατότητες των προσφύγων, οι οποίοι με τις επιχειρήσεις τους μεταβάλλουν τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης. Ένα πραγματικό ταξίδι στα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram

 

1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.