Τα τάπερ της Αλίκης
Από το facebook της Έλενας Ακρίτα

Η Έλενα Ακρίτα έχει αυτό που λέμε «προσωπικό στυλ» στη γραφή της. Όσοι την έχουν παρακολουθήσει σίγουρα μπορούν να το αντιληφθούν στο «Τα τάπερ της Αλίκης». Ένα βιβλίο χιουμοριστικό, απολαυστικό και συνάμα τρυφερό και νοσταλγικό. Ευκολοδιάβαστο βιβλίο, δεν καταλαβαίνεις πότε φτάνεις στην τελευταία σελίδα.

Υπόθεση

«Τα τάπερ της Αλίκης» είναι μία τοιχογραφία της αθηναϊκής κοινωνίας των δεκαετιών 1980-2000. Οι παράλληλες ιστορίες των χαρακτήρων του βιβλίου, είναι σαφώς επηρεασμένοι από την συγκεκριμένη εποχή. Μέσα απ’ αυτήν αλλάζουν. Αλλάζουν τρόπο σκέψης, αντιλήψεις, στάση ζωής. Η αφήγηση της Έλενας Ακρίτα, εξαιρετικά δομημένη -ως συνήθως-, σε οδηγεί στο να βιώσεις την ιστορία, ως συμπρωταγωνιστής ή έστω κομπάρσος.

Οι πρωταγωνίστριες Κοραλία, Ελένη και Αλίκη ζουν τα δικά τους δράματα και καταπολεμούν τους δικούς τους δαίμονες. Μάχονται με τα δικά τους μοναδικά όπλα που  έχουν απομείνει στην φαρέτρα τους. Το χαμόγελο, την αγάπη και την απεριόριστη τρέλα τους. Δεν πτοούνται από τα δεινά που τους προσφέρει η ζωή. Συνεχίζουν να περιμένουν τις καλύτερες μέρες.

Και ενώ όλα γύρω καταρρέουν στη ζωή της Αλίκης, τα πολύχρωμα τάπερ που της χάρισε η μητέρα της, ανοίγουν. Και αντί να φυλάσσουν φρεσκομαγειρεμένα φαγητά και να μπαίνουν στο ψυγείο, φυλάσσουν όνειρα, ελπίδες, φοβίες και ανασφάλειες, που δεν τολμάς να ξεστομίσεις. Μέχρι που η ίδια η ζωή σε αναγκάζει να τα ανοίξεις και να αρχίσεις πλέον να ζεις.

Στο βιβλίο θίγονται θέματα διαχρονικού βεληνεκούς. Η ομοφυλοφιλία, η σεξεργασία, η ενδοοικογενειακή βία, η απιστία, ο σχολικός εκφοβισμός, η εφηβική εγκυμοσύνη. Θέματα που μας απασχολούν μέχρι και σήμερα. Εικόνες τόσο ρεαλιστικές και ίσως σκληρές,που πολλοι έχουν ξαναδεί αλλά δύσκολα ειπώνονται. Πόσο μάλλον τριάντα χρόνια πίσω. Ενώ ταυτόχρονα ξετυλίγονται και σημαντικά συμβάντα της εποχής. Η καριέρα και η επιρροή στην ελληνική πραγματικότητα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, το σκάνδαλο Κοσκωτά, ο σκληρός νόμος περί διαζυγίων.

Κάπου συμφώνησα, κάπου διαφώνησα. Κάπου ήθελα διαφορετική τροπή και κάπου όχι και τόσο κλισέ προσέγγιση. Κάπου αγάπησα τους πρωταγωνιστές και τους νοιάστηκα ενώ κάπου τους μίσησα και τους απώθησα. Όμως, «Τα τάπερ της Αλίκης» είναι μία κατάθεση ψυχής, γεμάτη ρεαλισμό και δυναμισμό.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

3 COMMENTS

Comments are closed.