Επιτέλους! Το παιχνίδι που περιμέναμε μικροί και μεγάλοι θιασωτές του Mario franchise είναι επιτέλους εδώ! Άξιζε όμως όλη αυτή η αναμονή;

Οι γνώμες για το νέο παιχνίδι, που μπορούσε κάποιος από την Ελλάδα να κάνει κράτηση από τις 30 Δεκεμβρίου του 2016 και ήταν διαθέσιμο τον Μάρτιο του 2017, διαφέρουν αλλά φαίνεται πως οι περισσότερες συμπίπτουν μεταξύ τους. Θα αναλύσουμε όμως αργότερα τα σχόλια που ειπώθηκαν και τις γνώμες που εκφράστηκαν από το κοινό. Το μόνο σίγουρο είναι πως πολλοί περίμεναν με νοσταλγία το νέο παιχνίδι με την έντονη επιθυμία να αναβιώσουν τις επικές στιγμές που έζησαν παίζοντας κάποιο από τα κασετάκια από τα παιχνίδια Mario τώρα και στην Android ή IOS συσκευή τους για πρώτη φορά.

Πολλά παιχνίδια Mario έχει λανσάρει η εταιρία με μεγάλη επιτυχία μέχρι τώρα ξεκινώντας από το Donkey Kong το 1981 φτάνοντας μέχρι σήμερα στο Super Mario Run, Poochy’s and Yoshi’s Woolly World, Mario Sports Super Stars(Nitendo 3ds) και τέλος τα δύο ακόμα παιχνίδια που αναμένονται να λανασαριστούν μέσα στο 2017 το Mario Kart 8 Deluxe και το Super Mario Odyssey για το Nintendo Switch.

Μια πιο αναλυτική λίστα με όλα τα παιχνίδια Mario της Nintendo μπορείτε να βρείτε παρακάτω: https://www.mariowiki.com/List_of_games_by_date

Πως ήταν όμως το μοναδικό παιχνίδι της Nintendo για IOS και Android τελικά; Σε περίπτωση που ακόμα δεν το έχετε κατεβάσει ίσως αυτό το review σας σώσει λίγο χρόνο και…λίγη απογοήτευση. Αρχικά θα αναλύσουμε την πλοκή, τα γραφικά και τα controls του παιχνιδιού. Όλα αυτά είναι αρκετά ξεκάθαρα από τις κριτικές και τις βαθμολογίες που έχει το παιχνίδι στο Play Store και εύκολα μπορούν εξακριβωθούν μόλις κάποιος ξεκινήσει να παίζει.

Controls: 3.6 αστέρια | Gameplay: 3.6 αστέρια | Graphics: 4 αστέρια

Η πλοκή, δυστυχώς για μερικούς και ευτυχώς για κάποιους άλλους, παρέμεινε ίδια και απαράλλαχτη. Η πριγκίπισσα Peach καλεί στο κάστρο της τον ήρωα μας (Mario) για να τον κεράσει μία από τις σπιτικές της τούρτες.

Δυστυχώς, όμως, τα σχέδια τους διακόπτονται όταν ο κακός Bowser κλέβει την πριγκίπισσα και την πάει σε ένα από τα δικά του κάστρα.

Ο Mario λοιπόν οφείλει να ξεκινήσει μια καινούρια περιπέτεια για να την βρει. Μέχρι τώρα, λοιπόν, δεν παρατηρούμε καμία αλλαγή στην εξέλιξη της ιστορίας αντίθετα βλέπουμε πως ή Nintendo συμβιβάστηκε με κάτι πιο κλασσικό. Ίσως μη θέλωντας να προβεί σε μεγάλες αλλαγές και χαλάσει το αίσθημα της νοσταλγίας όσων περίμεναν το παιχνίδι στις κινητές συσκευές τους για πρώτη φορά.

Εικοσιτέσσερεις βασικές πίστες αποτελούν το παιχνίδι μαζί με κάποιες επιπλέον έξτρα πίστες. Φυσικά, πριν ξεκινήσει το παιχνίδι παρέχεται και μια παραπάνω πίστα η οποία είναι δοκιμαστική μέχρι ο παίκτης να εξοικειωθεί με τον νέο τρόπο που παίζεται το παίχνίδι (καθώς πλέον φύγουμε από την κονσόλα και είμαστε στην κινητή συσκευή).

Μπορεί να φαίνονται πολλές, όμως η κάθε πιστά δεν παίρνει πάνω από ένα με δύο λεπά για να ολοκληρωθεί-στη χειρότερη περίπτωση. Είναι αρκετά μικρές χωρίς ιδιαίτερες εσωτερικές αποστολές αφού δεν υπάρχει δυνατότητα ο παίχτης να γυρίσει τον Mario προς τα πίσω εξού και το όνομα Mario Run. Αυτό όμως θα το αναλύσουμε πιο εκτενώς στην περιγραφή των controls.

Μετά την απαγωγή της πριγκίπισσας Peach το βασίλειο έχει διελυθεί και εσύ, ως Mario, οφείλεις να το ξαναφτιάξεις από την αρχή.

Μέσα από τις έξτρα πίστες(Toad Rally), στις οποίες ουσιαστικά ο Mario πρέπει να τερματίσει με περισσότερα coins από τον Toad, παίρνει με το μέρος σου μικρούς Toad οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να ξαναχτιστεί το βασίλειο. Μπορεί επίσης κάποιος, εφόσον το επιθυμεί, να προσκαλέσει διαδικτυακά κάποιον φίλο του που έχει επίσης το παιχνίδι και να ανταγωνιστούν μεταξύ τους.

Ανάλογα με τα σπίτια που χτίζει ο παίκτης θα μπορεί να ξεκλειδώσει και καινούριους χαρακτήρες!

Υπάρχει επίσης μαγαζάκι στο οποίο μπορεί ο παίκτης σταδιακά να αγοράζει υλικά για να χτίσει αυτό που επιθυμεί, ακόμα και περίπτερα Toad Τα οποία μπορούν να του δίνουν κάποιες επιπλέον παροχές ανάλογα το χρώμα τους.

Διάφορα δώρα επίσης δίνονται κατά τη διάφκεια του παιχνιδιού που είναι αρκετά βοηθητικά.

Πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι και τα events που είναι διαθέσιμα ανα διαστήματα.

Επιπροσθέτως, άμα πέσει ο Mario από τον γκρεμό δεν πεθαίνει αυτομάτως. Αντίθετα σώζεται από μια φούσκα. Βέβαια, υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός από αυτές τις φούσκες ανα πίστα.

Υπάρχει όμως η επιλογή να έχεις απεριόριστες φούσκες να τον σώζουν αλλά με αυτή την επιλογή δεν μπορεί να κρατήσει ο Mario τα νομίσματα που μάζεψε για να ξαναχτίσει το βασίλειο. Αποτελεί όμως μια ακόμη ενδιαφέρουσα και χρήσιμη προσθήκη.

Όσον αφορά τα γραφικά, είναι ιδιαίτερα αξιοπρεπή. Όμορφα χρώματα, τρισδιάστατοι χαρακτήρες με εύληπτα και καθαρά χαρακτηριστικά και κινήσεις. Πολλοί όμως υποστήριξαν στα σχόλια στο Play Store πως περίμεναν περισσότερα σε αυτό το κομμάτι από την Nintendo. Για παράδειγμα, μικρές λεπτομέρειες όπως τα σύννεφα. Θα μπορούσαν να τα κάνουν κινούμενα αντί για στατικά. Πλέον η Nintendo, και κάθε εταιρεία, διαθέτει τα μέσα για να κάνει τα πάντα, οπότε τέτοια λάθη ακόμα στις πιο μικρές λεπτομέρειες για σκληροπυρηνικούς gamers δεν είναι αποδεκτές.

Τέλος, όσον αφορά τα controls, δυστυχώς είναι αρκετά δύσχρηστα. Η αλήθεια είναι ότι ο παίκτης δεν χρειάζεται να κάνει πολλά καθώς ο Mario τρέχει αυτόματα μόνος του κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο τον έλεγχό του. Ο παίκτης πρέπει μόνο να καθορίζει πότε θα πηδάει τα εμπόδια ο Mariο. Χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι να εξοικειωθεί ο παίκτης με αυτή τη διαδικασία και πολλές φορές θα χρειαστεί να πέσει στον γκρεμό μέχρι να κατέχει τις κινήσεις, κάτι που μπορεί να προκαλέσει έντονο εκνευρισμό. Επίσης εκνευριστικό είναι το γεγονός ότι ο παίκτης δεν μπορεί να κάνει τον Mario να γυρίσει προς τα πίσω και να μαζέψει για παράδειγμα περισσότερα νομίσματα. Εξού λοιπόν και τα 3.8 αστέρια στα controls.

Ωραία όλα αυτά μέχρι τώρα, θα μου πείτε “που είναι η απογοήτευση”. Δυστυχώς λοιπόν για όλους μας, αφού ολοκληρωθεί η τρίτη πίστα για να συνεχίσει να παίζει κάποιος πρέπει να αγοράσει το παιχνίδι και να δώσει 9.99 ευρώ. Μια αρκετά ύπουλη κίνηση από την πλευρά της Nintendo και καθόλου τίμια καθώς επιστράτευσε την τεχνική που χρησιμοποιούν πολλά Indie Games: να κάνουν κάποιοι κράτηση για το παιχνίδι. Η Nintendo όμως το έκανε αυτό χωρίς να τους δώσει κάποιο αντάλλαγμα για αυτή τους την κίνηση και την ανυπομονησία τους.

Οι επιλογές της ήταν οι εξής, μπορούσε πολύ απλά η εταιρεία να έχει επι πληρωμή το παιχνίδι εξαρχής, αντί να το κάνει να φαίνεται εκ πρώτης όψεως δωρεάν, και να το δώσει δωρεάν σε όλους όσους έκαναν κράτηση 3 μήνες νωρίτερα τον Δεκέμβριο του 2016. Εξαλλου η Nintendo είναι μια αρκετά εύπορη εταιρεία και αυτό ήταν το λιγότερο που μπορούσε να προσφέρει στους θιασώτες της, ένα δωρεάν παιχνίδι και μάλιστα Android/IOS παιχνίδι.

Οι πίστες που είναι διαθέσιμες δωρεάν είναι οι εξής:

Τα παράπονα όμως δεν τελειώνουν εκεί! Σε πολλούς Έλληνες δεν άρεσε το γεγονός πως η χώρα των Σκοπίων ήταν καταγεγραμμένη ως Μακεδονία. Στα αρνητικά όμως έρχεται να προτεθεί και το γεγονός ότι δεν μπορεί να παίξει το παιχνίδι κανείς χωρίς σύνδεση στο Ιντερνετ. Ακόμα και αν κάποιος έχει αρκετά διαθέσιμα megabytes το συγκεκριμένο παιχνίδι τα καταναλώνει τραγικά γρήγορα.

Παρακάτω παραθέτουμε τα σχόλια όπως έχουν καταχωρηθεί στο Google Play και σε κάποιες άλλες ιστοσελίδες(π.χ IGN) από Έλληνες και ξένους. Φυσικά δεν έιπαν και εκείνοι που έσπευσαν να υπερασπιστούν την Nintendo ή απλά δεν πτοήθηκαν από αυτή της την κίνηση και πλήρωσαν το παιχνίδι ώστε να το απολαύσουν περαιτέρω.

Το χειρότερο είναι ότι η Nintendo δηλώνει πως θα ακολουθήσει την ίδια στρατηγική για όλα τα παιχνίδια που σκοπεύει να λανσάρει σε Android και IOS. Το οξύμωρο είναι ότι η ίδια παραδέχεται πως το παιχνίδι δεν πήγε καθόλου καλά και ταυτόχρονα δεν θέλουν όμως να αλλάξουν την τακτική που ακολούθησαν.

Πηγή για τη δήλωση της Nintendo: http://www.ign.com/articles/2017/03/24/nintendo-super-mario-run-sales-didnt-meet-expectations

Καταλληκτικά, το πρόβλημα δεν είναι η τιμή. Το πρόβλημα είναι ότι η Nintendo κυριολεκτικά κοροίδεψε τους θιασώτες της και εν τέλει τους πλήγωσε. Την μεγαλύτερη ζημιά όμως την παθαίνει η ίδια με αυτό τον τρόπο και είτε το ενστερνίζεται είτε όχι πρέπει να αλλάξει τακτική. Εαν θέλει να έχει τα παιχνίδια της σε Android και IOS επι πληρωμή ας τα έχει. Ας μην όμως ξεσηκώνει κανέναν να κάνει κράτηση μήνες πριν χωρίς κάποιο αντάλλαγμα. Επίσης δεν μπορεί να παρουσιάζει το παιχνίδι δωρεάν στο Google Play, να ξεσηκώνει τους πάντες και μετά από τρεις πίστες να εξαναγκάζει το κοινό να αγοράσει όλο το παιχνίδι χωρίς καμία άλλη επιλογή συνέχισης του παιχνιδιού.

Το Super Mario Run ήταν η ευκαιρία για τη Nintendo να σταματήσει να είνα η κλασσική Nintendo. Ενώ κάποιοι θεωρούν πως η τιμή δεν είναι ακριβή για τα δεδομένα της Nintendo θα μπορούσε να έχει χειριστεί τα πάντα πολύ καλύτερα διότι και απογοήτευσε το κοινό της και δημιούργησε τεράστιο πλήγμα στα μελλοντικά παιχνίδια που θα λανσάρει πάλι κάποια στιγμή σε κινητές συσκευές. Οφείλει πολλά στους θιασώτες της, αν σκεφτούμε πόσα 50αρια έχουν ακουμπήσει στο κάθε κασετάκι του Mario franchise, και έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να τους το ανταποδώσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα δούμε το Super Mario Run να κατακτά την επιτυχία που γνώρισε το Pokemon Go ενώ είχε τις ίδιες προοπτικές και ο κόσμος το περίμενε με την ίδια λαχτάρα και νοσταλγία.

Μια συμβουλή στη Nintendo, τα λεφτά δεν είναι το παν και κάθε επιτυχημένη εταιρεία το γνωρίζει αυτό. Καμία εταιρεία δεν θέλει να χτίσει μια εικόνα που προάγει τον εαυτό της ως “κερδοσκόπος” και “συμφεροντολόγα” ακόμα και αν είναι. Μήπως ήρθε η ώρα η Nitendo να αναθεωρήσει τις αξίες για το brand της;

Φωτογραφίες, Screenshots και επιμέλεια κειμένου: Σταυρούλα Πολλάτου

3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.