Exclusive Content:

«Στο Παρίσι με τον Χέμινγουεϊ» της Πόλα Μακλέιν από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Το Παρίσι τη δεκαετία του 1920 υπήρξε πρωτεύουσα πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δόξας. Σημάδεψε τη ζωή σημαντικών προσωπικοτήτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ως ένας τόπος που έζησαν, δημιούργησαν και ωρίμασαν. Μία από τις προσωπικότητες που έζησε τη λαμπερή εποχή της γαλλικής πρωτεύουσας  ήταν και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Ο συγγραφέας είχε αποκαλέσει το Παρίσι «κινητή εορτή».

Το μυθιστόρημα της Πόλα Μακλέιν είναι μια ιστορία αγάπης με πυρήνα της την σχέση της Χάντλι Ρίτσαρντσον και του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Η συγγραφέας μας παρουσιάζει αρχικά το Σικάγο τη δεκαετία του ΄20 ΄όπου η νεαρή και συγκρατημένη Χάντλι γνώρισε τον γοητευτικό ανερχόμενο συγγραφέα. Εκεί το ζευγάρι ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε. Εκείνη καλείται να στηρίξει το όνειρο του Χέμινγουεϊ να χτίσει τη καριέρα του στη συγγραφή και μετακομίζουν στο Παρίσι. Μέσα από τις σελίδες το βιβλίου γίνονται κατανοητά τα δύο προσώπα της πόλης του Παρισιού. Από τη μία η φτώχεια που επικρατούσε σε ορισμένες γειτονιές, από την άλλη οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες που γνωρίζει το ζευγάρι όπως ο Σκοτ Φιτζέραλντ και η Γερτρούδη Στάιν και ο Έζρα Πάουντ.

Οι γλαφυρές εικόνες που αποδίδονται με κινηματογραφικό τρόπο δημιουργούν την αίσθηση στον αναγνώστη πως βρίσκεται και εκείνος εκεί έχοντας ταξιδέψει στον προηγούμενο αιώνα. Σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η μετάφραση από την Φωτεινή Πίπη.

Το παρόν έργο δεν είναι μια βιογραφία του σπουδαίου συγγραφέα αλλά ένα δείγμα της συζυγικής αφοσίωσης και στήριξης της Χάντλι. Της γυναίκας που χάραξε με ανεξίτηλο τρόπο τη ζωή του Χέμινγουεϊ.

owned by John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston

Ένα στοιχείο που κάνει ξεχωριστό το παρόν έργο είναι η αριστουργηματική απόδοση της ψυχοσύνθεσης, των ανησυχιών, των διλημμάτων της Χάντλι Ρίτσαρντσον, η οποία νιώθει μοναξιά στο Παρίσι, μακριά από τους δικούς της. Κάτι που επιτυγχάνεται κυρίως με τη χρήση α΄ ενικού. Παράλληλα, η αμφίδρομη αυτή αγάπη εμφανίζει εμπόδια, κάποια από αυτά είναι η ζήλια της Χάντλι και ο οξύθυμος χαρακτήρας του Έρνεστ.  Παρακολουθούμε ευτυχισμένες στιγμές του ζευγαριού όπως η γέννηση του παιδιού τους και τα ταξίδια τους. Αλλά και δύσκολες στιγμές όπως η αποστολή του Χέμινγουεϊ ως ανταποκριτής και ο χωρισμός τους.

«…Με άλλαξες πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι φαντάζεσαι και θα είσαι πάντα ένα κομμάτι μου. Να και κάτι που έμαθα από όλο αυτό. Κανένας δε χάνεται ποτέ, αν τον αγαπάς αληθινά.

Έρνεστ»

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια δυνατή ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. Γίνονται ενδιαφέρουσες αναφορές σε πληροφορίες και λεπτομέρειες για την εποχή που η «jazz έπαιζε ακατάπαυστα». Όπως έχει πει ο ίδιος ο Χέμινγουεϊ: «Όλα τα καλά βιβλία έχουν κάτι κοινό: είναι πιο αληθινά απ’ ό,τι αν είχαν συμβεί πραγματικά. »

Η ΠΟΛΑ ΜΑΚΛΕΪΝ γεννήθηκε στο Φρέσνο της Καλιφόρνια το 1965. Μεγάλωσε αλλάζοντας συχνά ανάδοχες οικογένειες, όπως και οι δύο αδελφές της, μια και γνώρισε τη γονική εγκατάλειψη από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Δούλεψε από βοηθός νοσοκόμου μέχρι ντελίβερι και σερβιτόρα, ώσπου να αποφασίσει ότι μπορούσε (και ήθελε πολύ) να γράφει. Σπούδασε ποίηση στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, μια αυτοβιογραφία και τέσσερα μυθιστορήματα, αποσπώντας πολλές υποτροφίες και διακρίσεις. Ζει με την οικογένειά της στο Κλίβελαντ.

 

Latest

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο...

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα και Παρασκευή για σας, και έκατσα να γράψω για πρώτη φορά και το πρώτο Friday...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι χίμαιρα» Μ. Καραγάτσης, Μεγάλη Χίμαιρα Και ενώ η Καραγατσιάδα -ως ευστόχως πλέον αποκαλείται η διαδικτυακή διαμάχη...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο είναι μια συναρπαστική και προκλητική διαδικασία. Είτε θέλεις να γράψεις ένα μυθιστόρημα, ένα επιστημονικό έργο,...