Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στο θέμα της μοναξιάς,καθώς ο ένας στους 10 Έλληνες,δηλαδή το 10% του πληθυσμού,νιώθει μοναξιά. Ο ένας στους δέκα Έλληνες (το 10%) νιώθει συχνά μοναξιά, ενώ περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (το 43%) συναντιούνται με την οικογένεια ή τους φίλους τους το πολύ μια φορά το μήνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γιατί όμως παρατηρείται αυτό το φαινόμενο στη χώρα μας;

Αίτια της μοναξιάς,συγκεκριμένα για τη χώρα μας,είναι το έντονο ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας,η φτώχεια,η γνωστική κατάσταση και κυρίως ο ρατσισμός και η κοινωνική απομόνωση.Τίθεται η ανάγκη το φαινόμενο αυτό να αντιμετωπιστεί από το κράτος και τις αρμόδιες αρχές.Η μοναξιά στη χώρα μας δεν εμφανίζεται μόνο στην τρίτη ηλικία αλλά ακόμη και στους νέους.Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη σχετικά με το υποκειμενικό αίσθημα της μοναξιάς αλλά και με το αντικειμενικό.

Πως ορίζεται η μοναξιά;

Η μοναξιά ορίζεται ως η κατάσταση αυτού που ζει μόνος και δεν έχει επαφή με τους άλλους ανθρώπους.Επίσης,αποτελεί και το συναίσθημα αυτού που νιώθει μόνος και τέλος την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους.

Αποτέλεσμα εικόνας για μοναξιά

Η μοναξιά μόνο πρόσφατα έκανε την εμφάνιση της στη δημόσια κοινωνική και πολιτική ατζέντα των ευρωπαϊκών χωρών. Η νέα μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη το φαινόμενο να αντιμετωπισθεί πιο ενεργητικά από τις κυβερνήσεις, τις αρμόδιες αρχές και άλλους φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Η ολοένα μεγαλύτερη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών ενθαρρύνει την επικοινωνία εξ αποστάσεως και την απομόνωση, ενώ φέρνει σε μειονεκτική θέση όσους -ιδίως τους ηλικιωμένους- δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.