Καλοκαίρι. Η εποχή κατά την οποία επισκεπτόμαστε την παραλία σε καθημερινή βάση και απολαμβάνουμε τον ήλιο, το νερό και την χαλάρωση που συνεπάγεται. Είναι ένα μέρος κοινόχρηστο, που όλοι έχουν πρόσβαση και δικαίωμα να την χρησιμοποιούν. Όμως όπως όλοι έχουν πρόσβαση σε αυτή, έτσι έχουν και την υποχρέωση να την διατηρούν καθαρή, περιποιημένη και σε άριστη κατάσταση, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον.

Τα απορρίμματα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι θαλάσσιοι οργανισμοί μπερδεύουν τα απορρίμματα με την τροφή τους και πολλές φορές καταλήγουν να τα τρώνε. Για παράδειγμα οι θαλάσσιες χελώνες τρέφονται με μέδουσες και πολλές φορές τις μπερδεύουν με πλαστικές σακούλες. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά, καθώς πολλά θαλάσσια είδη είναι υπό εξαφάνιση, όπως οι χελώνες καρέτα-καρέτα και η φώκιες μονάχους μονάχους. Ο κίνδυνος αυτός σε λίγα χρόνια θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τους ανθρώπους όπως τονίζουν πολλοί ειδικοί.

Πολλές οργανώσεις, όπως οι Greenpeace, έχουν λάβει δραστικά μέτρα ώστε να περιορίσουν το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο. Σχεδόν όλες οι παραλίες, οργανωμένες και ανοργάνωτες, διαθέτουν ειδικούς κάδους απορριμάτων αλλά και ανακύκλωσης ώστε να πετούν οι επισκέπτες τα σκουπίδια τους. Επιπλέον γίνονται προσπάθειες να καθαρίζονται οι θάλασσες και οι ακτές από εθελοντές. Γενικότερα γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από πολλούς φορείς, εθελοντές και οργανώσεις ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα.

Όμως το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν ο καθένας αποκτήσει παιδεία και δράσει μεμονωμένα. Όλες οι αλλαγές χρειάζεται να ξεκινήσουν σιγά σιγά, ώστε να ανθίσουν. Αν υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση και ο καθένας δείξει πρόθυμος να συμβάλει, τότε μόνο θα υπάρξει μία αλλαγή. Ο καθένας πρέπει να μαζεύει τα δικά του πράγματα και να φροντίζει να ρυπαίνει ο ίδιος την παραλία. Έτσι και αλλιώς είμαστε φιλοξενούμενοι εκεί, καθώς την επισκεπτόμαστε για μικρό χρονικό διάστημα. Πρέπει να φροντίζουμε τις παραλίες όπως το σπίτι μας, καθώς εκεί κατοικούν πολλά είδη οργανισμών, τα οποία έχουν ανάγκη από φροντίδα.

Συγχρόνως ο τουρισμός που διαθέτει η χώρα έχει συμβάλλει στην επιδείνωση του προβλήματος, καθώς υπάρχει μεγάλο βάρος στη χώρα. Μπορεί να φροντίζουν να προστατεύουν τις παραλίες, όμως η τουριστική βιομηχανία της χώρας μολύνουν το περιβάλλον, ειδικά τις θάλασσες. Οι ξενοδοχειακές μονάδες εντείνουν το πρόβλημα, καθώς δημιουργούν απορρίμματα τα οποία το περιβάλλον δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Καθήκον μας είναι να προστατεύουμε τις θάλασσες και να τις διατηρούμε έτσι όπως τις βρήκαμε. Το περιβάλλον χρειάζεται την προστασία. Το μόνο που μένει είναι να λάβουμε δράση. Έτσι θα το διατηρήσουμε να το χαρούν όλοι.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.