Exclusive Content:

Sound of Metal: αντιμετωπίζοντας την απώλεια

Ο Ruben χάνει ανέλπιστα την ακοή του και η ζωή του ζευγαριού καταρρέει σε μια στιγμή όπου όλα φαίνονταν να κυλάνε ιδανικά γι' αυτούς. Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυο τους χάνουν τα πάντα. Και δεν θα είναι η τελευταία. 

Ηχογράφηση από την Ακριβή Ανδρινοπούλου:

Πρωινό ξύπνημα, γαλλικός καφές, σμούθις με σπανάκι και τζίντζερ, push ups. Κάπως έτσι ξεκινά μια τυπική μέρα για τον Ruben (Riz Ahmed), ντράμερ του μέταλ ντουέτου Blackgammon, που αποτελείται από τον ίδιο και την κοπέλα του, Lou (Olivia Cooke). Το Sound of Metal (2019) αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους σκηνοθετική απόπειρα του Darius Marder και βασίζεται σε ένα υβριδικό ντοκιμαντέρ -παλαιότερο πρότζεκτ του, που δεν ολοκλήρωσε ποτέ- γύρω από τη σλατζ μέταλ μπάντα Jucifer. Ο Ruben χάνει ανέλπιστα την ακοή του και η ζωή του ζευγαριού καταρρέει σε μια στιγμή όπου όλα φαίνονταν να κυλάνε ιδανικά γι’ αυτούς. Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυο τους χάνουν τα πάντα. Και δεν θα είναι η τελευταία.

“Today’s not a good day.”

Το Sound of Metal αφορμάται από την απώλεια ακοής, μιας αίσθησης καίριας για έναν μουσικό, και που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένη. Μιλάει ωστόσο για την απώλεια εν γένει. H Lou και ο Ruben υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τη νομαδική ζωή τους στο τροχόσπιτο, την ηχογράφηση του άλμπουμ τους, την περιοδεία, ολόκληρη την κοινή μουσική τους καριέρα. Όταν ανακαλύπτουν μια κοινότητα κωφών στο Chicago, υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν και ο ένας τον άλλο. Η ζωή τους όπως την ήξεραν έχει τελειώσει. Το πρώτο εικοσάλεπτο αποτελείται από μια απολύτως χαοτική, ενίοτε τρομοκρατική, σειρά γεγονότων, που χάρη στην υποκριτική δεινότητα του Riz Ahmed και το δικαίως βραβευμένο με Όσκαρ sound design, μεταδίδουν στον θεατή την πλήρη αίσθηση πανικού. Την άρνηση, τον πόνο, το θυμό, τη διαπραγμάτευση.

Πηγή εικόνας: nextbestpicture.com
“Everybody here shares in the belief that being deaf is not a handicap. Not something to fix.”

Ο Paul Raci, στον ρόλο του Joe, μετατρέπεται σε μέντορα του Ruben. Προσπαθεί να του μεταδώσει την αξία της κοινότητας, ότι η κώφωση δεν αποτελεί τόσο μια αναπηρία όσο μια εναλλακτική αντίληψη της πραγματικότητας και ότι ο στόχος είναι να μάθει κανείς να ζει με αυτό και όχι να θεραπευτεί. Και ο Ruben πράγματι μαθαίνει να είναι κωφός. Μακριά από τη Lou, χωρίς κινητό τηλέφωνο ή πρόσβαση στον έξω κόσμο. Ποτέ όμως δεν παύει να ελπίζει για μια θεραπεία.

Οι δύο πρωταγωνιστές αποδεικνύεται πως έχουν πολλά περισσότερα κοινά απ’ ό,τι νομίζουν και ο Ruben πολύ πιο σκοτεινό παρελθόν απ’ ό,τι νομίζει ο θεατής. Και οι δύο τους έχασαν την ακοή τους μετέπειτα στη ζωή τους, και οι δύο έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον εθισμό. Ο Joe είναι πρώην αλκοολικός, ο Ruben πρώην ναρκομανής. Και η πραγματική αιτία του χωρισμού του, όπως μας λέει ο Joe, ήταν ο αλκοολισμός και όχι η απώλεια ακοής.

Sound of Metal
Πηγή εικόνας: theriver.com
“From where I’m sitting, you look and sound like an addict.”

Και εδώ προκύπτει ένα δεύτερο ζήτημα στο Sound of Metal, αυτό του εθισμού. Ο Ruben υπήρξε εθισμένος στην ηρωίνη και η ανάγκη του να επιστρέψει στην πρότερή του κατάσταση παρουσιάζεται κι αυτή ως μια μορφή εθισμού. Και παρ’ όλο που μερικές φορές ο Marder μπουρδουκλώνεται στην περιπλοκότητα και την πολλαπλότητα της ταινίας του, η ουσία αυτού που θέλει να πει είναι ότι ο Ruben βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση ανυπομονησίας, προσμονής, ανάγκης για φυγή και για εύρεση κάποιου είδους καλύτερης πραγματικότητας, αλλά χωρίς ποτέ να σταματάει να αφουγκραστεί το παρόν. Χωρίς ποτέ να βιώνει στιγμές ηρεμίας.

Κι αν ο Ruben εν τέλει πάρει πίσω την ακοή του, αλλά δεν είναι όπως τη θυμόταν; Κι αν επιστρέψει στη Lou, αλλά ανακαλύψει ότι εκείνη έχει προχωρήσει στη ζωή της;

Sound of Metal
Πηγή εικόνας: dazeddigital.com
“You don’t need to fix anything here.”

Ο υπέρτατος σκοπός, μας λέει ο Marder μέσω του Joe, δεν είναι η επιστροφή, δεν είναι το ταξίδι με το τροχόσπιτο και το άτομο που θες, δεν είναι η επόμενη δόση. Η ζωή προχωρά και αυτό συμβολίζεται διάχυτα στην ταινία. Όταν μαθαίνουμε ότι οι πρωταγωνιστές μας είναι πρώην ναρκομανείς και η Lou είχε αυτοκαταστροφικές τάσεις, γίνεται σαφής ο λόγος της έμφασης, στην αρχή της ταινίας, στα υγιεινά σμούθις, στο πρωινό ξύπνημα και στη γυμναστική. Ο Ruben και η Lou έχουν ζήσει πολλές δυσκολίες στο παρελθόν και έχουν ανακάμψει, αλλά αυτό που θα βγάλει τον Ruben από την παρούσα δυσκολία δεν είναι η κοπέλα του ή το να κόψει το κάπνισμα που ξαναξεκίνησε. Δεν είναι η προσμονή για κάτι καλύτερο. Είναι η εσωτερική γαλήνη.

Το Sound of Metal είναι, εν τέλει, ένα ταξίδι πνευματικής ανακάλυψης και αυτοανακάλυψης. Μια αναζήτηση της ηρεμίας αυτής που, όταν τη βρεις, δεν σε αφήνει ποτέ.

The world does keep moving and it can be a damn cruel place, But for me those moments of stillness, that place, that’s the Kingdom of God. And that place will never abandon you.


Πηγή που χρησιμοποιήθηκε:

  • Sound of Metal. Ανακτήθηκε από imdb.com.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

Χαρά Παπαδάτου
Χαρά Παπαδάτου
Σπουδάζει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Spotify της είναι μονίμως ανοιχτό, παίζοντας οτιδήποτε από post-punk, μέχρι shoegaze, και post-rock/ darkwave. Καταβροχθίζει ταινίες, σειρές, άνιμε, μάνγκα και βιβλία, μη έχοντας αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Αγαπημένο ρόφημα ο καφές και αγαπημένο μπαχαρικό η κανέλα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...