Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών Καλαμάτας

Ευχαριστούμε πολύ τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών Καλαμάτας για αυτή την συνέντευξη!

Ηχογράφηση από την Γεωργία Γεωργακοπούλου και τον Ανδρέα Παντελάτο:

Ποιες είναι οι πιο βασικές καθημερινές δυσκολίες για έναν τυφλό;

Μεγάλη δυσκολία αποτελεί κυρίως η προσβασιμότητα. Για παράδειγμα οχήματα στο πεζοδρόμιο, αντικείμενα πάνω στον οδηγό όδευσης, τέντες μαγαζιών, τραπεζοκαθίσματα πάνω στον οδηγό κ.α. Στο σπίτι κυρίως ο χώρος μπορεί να προσαρμοστεί όμως το άτομο θα δυσκολευτεί αν γίνει κάποια αλλαγή θέσης των αντικειμένων ή αν λερωθεί κάτι στο σπίτι που δεν καθαρίζεται εύκολα.

Στην Ελλάδα του σήμερα, μια χώρα Ευρωπαϊκή, υπάρχει επαρκής μεριμνα για τα άτομα με μειωμένη όραση;

Όχι, δυστυχώς στην Ελλάδα του 2020 δεν έχουμε την κατάλληλη παιδεία ούτε είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι προς τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την όραση τους.

Υπάρχει κάποιο άτομο που να αποτελεί πρότυπο για εσένα;

Η μητέρα μου αποτελεί τον μεγαλύτερο μου σύμμαχο, καθώς είναι ο άνθρωπος που με βοήθησε να αντιμετωπίσω το πρόβλημα της όρασης μου και στάθηκε δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια.

Ποιες οι δυσκολίες χρήσης του διαδυκτίου;

Εξαρτάται από την ιστοσελίδα πχ κάποιες ιστοσελίδες δεν είναι λειτουργικές όπως για παράδειγμα όσες έχουν εφαρμογή τραπεζιού.

Πες μας λίγα λόγια για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών Καλαμάτας και το έργο σας.

Το 2016 ξεκίνησε σταδιακά η δραστηριοποίηση μας καθώς και κάποια μαθήματα braille. Επιπλέον έγιναν ενημερώσεις σχολείων, διάφορες εκδηλώσεις, ειδική ενημέρωση και βοήθεια στα μέλη του συλλόγου, βιοματικές δράσεις και φυσικά συνεργασία με αρμόδιους φορείς για θέματα τυφλών.

Ποια είναι η διαφορά του να γεννηθεί ένα άτομο χωρίς όραση και του να χάσει κάποιος την όραση του στην πορεία;

Η αντιμετώπιση είναι καθαρά θέμα του καθενώς. Στην δεύτερη περίπτωση φυσικά πρέπει να προσαρμώσεις τη ζωή σου με βάση αυτό και να μάθεις να χρησιμοποιείς τη φαντασία σου. Όσο δύσκολο και να είναι στην αρχή, μπορείς να το αντιμετωπίσεις σταδιακά.


Παρόμοια άρθρα:

Ακουλουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project