Ο Παύλος Χειλαδάκης ξεκίνησε ως αθλητής του windsurf σε ηλικία 13 ετών. Είχε πολλές διακρίσεις, ως μέλος της Εθνικής ομάδας με καλύτερη στιγμή του την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδων στην κατηγορία νέων το 1998. Αργότερα ασχολήθηκε και με άλλες κατηγορίες του windsurf, όπως freestyle και wave. Από το 2010 διατηρεί μαζί με τον φίλο του Θοδωρή Παυλίδη στην παραλία της Βάρκιζας, το Yasurfaki, μια σχολή για windsurf και SUP. Εκεί βρεθήκαμε και δέχθηκε με χαρά να μας μιλήσει για το surf.

-Πώς αποφάσισες ν’ ανοίξεις τη σχολή σου στο συγκεκριμένο σημείο; Πόσα χρόνια λειτουργεί η σχολή;

Αποφάσισα ν’ ανοίξω τη σχολή εδώ στη Βάρκιζα γιατί θεωρώ ότι είναι από τα ιδανικότερα σημεία γι’ αυτό το άθλημα στα Νότια Προάστια. Η σχολή μας, το Yasurfaki, τώρα συμπλήρωσε 9 χρόνια λειτουργίας.

-Πώς αποφάσισες ν’ ασχοληθείς με το surf, ενώ στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο γνωστό άθλημα;

Αποφάσισα ν’ ασχοληθώ με το surf όταν είδα έναν Ιταλό που είχε έρθει στην Ελλάδα για να μείνει και δούλευε εδώ. Αυτός έκανε surf στο εξωτερικό και τον είδαμε να κάνει surf. Έτσι είπαμε να ξεκινήσουμε και εμείς.

-Υπάρχουν πολλές σχολές στην Ελλάδα για ν’ ασχοληθεί κάποιος με το surf;

Στην Αθήνα υπάρχουν 1-2 σχολές. Υπάρχουν περισσότερες στα νησιά όπως στην Τήνο και στην Ικαρία αλλά και στην Πελοπόννησο, στον Λαγκουβάρδο.

-Γιατί ν’ ασχοληθεί κάποιος με το surf και το windsurf;

Και τα δύο είναι πάρα πολύ ωραία. Διαφορετικά. Το windsurf στηρίζεται στον αέρα, το οποίο έχουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα. Δηλαδή έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνουμε windsurf. Άλλωστε έχουμε και τουρισμό, έρχονται οι ξένοι στα νησιά μας για να κάνουν windsurf. Το surf είναι ένα άθλημα που πραγματοποιείται όταν έχει κύματα και δεν έχει αέρα, είναι για διαφορετικές συνθήκες.

-Ποια συμβουλή θα έδινες σ’ αυτούς που ξεκινούν τώρα;

Θα τους συμβούλευα να ξεκινήσουν να κάνουν μαθήματα πρώτα σε κάποια σχολή για να αποκτήσουν τους βασικούς κανόνες τεχνικής και ασφάλειας.

-Γιατί θα πρότεινες σ’ ένα παιδί ν’ ασχοληθεί μ’ αυτό το άθλημα; Τι θα του προσφέρει;

Καταρχάς θα έχει μια καλή φυσική κατάσταση. Θα βρίσκεται δίπλα στη φύση, την θάλασσα που αυτό είναι και το πιο σημαντικό για τον άνθρωπο, πιστεύω. Κερδίζει πολύ ωραίες εμπειρίες. Συνήθως αποκτάει καινούργιους φίλους και οι παρέες είναι κοινές. Η αίσθηση της τιθάσευσης των κυμάτων στη θάλασσα και οι εμπειρίες από τα ταξίδια είναι μαγευτικές.

-Παρατηρείται περισσότερη συμμετοχή τώρα σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια;

Σίγουρα κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερο κόσμο, ανεβαίνει πάρα πολύ η συμμετοχή χρόνο με το χρόνο. Έχει μεγάλη διαφορά. Ο κόσμος δηλαδή ασχολείται και έρχεται και καινούργιος κόσμος σ’ αυτό το άθλημα.

-Ποιο από τα ταξίδια σου στο εξωτερικό σ’ εντυπωσίασε περισσότερο όσον αφορά το surf;

Οι Μαλδίβες, είναι ένα από τα ωραιότερα ταξίδια που έχω κάνει για surf γιατί είναι πολύ τροπικά και έχει πολύ ωραία κύματα.

Οι αποδράσεις στην παραλία για να ασχοληθείτε με το windsurfing βοηθούν στην αποφυγή του στρες μην αφήνοντας περιθώρια για άλλες σκέψεις και προβλήματα της καθημερινότητας.

Η άμεση σχέση που έχει το windsurfing με τα στοιχεία της φύσης όπως το φως του ήλιου, το νερό της θάλασσας και τον άνεμο, προσδίδει την μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας που μπορεί να βρει κάποιος σ’ ένα σπορ.

5

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.