Ο Τζώρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, γεννημένος στις 20 Σεπτεμβρίου του 1948 στο Νιού Τζέρσεϊ, είναι ένας Αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος, με το περιεχόμενο των έργων του να βασίζεται κυρίως σε ιστορίες φαντασίας, τρόμου καθώς επίσης και επιστημονικής φαντασίας. Το πιο πετυχημένο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο έργο του είναι «Το Τραγούδι της Φωτιάς και Του Πάγου”. «Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου”, είναι μια σειρά βιβλίων που εμβαθύνει στην μεσαιωνική φαντασία. Διαβάζοντάς το παρατηρεί κανείς ότι ο συγγραφέας έχει εμπνευστεί από πολλά ιστορικά γεγονότα όπως παραδείγματος χάρη είναι οι Αγγλικοί Εμφύλιοι Πόλεμοι Των Ρόδων.  Το πρώτο βιβλίο της σειράς εκδόθηκε το 1996 και ονομάζεται “Το Παιχνίδι του Στέμματος”. Στην συνέχεια ακολούθησε το δεύτερο έργο της σειράς με τίτλο “Σύγκρουση Βασιλέων” το 1998. Στις αρχές του 2000 εκδόθηκε το τρίτο βιβλίο που ονομάζεται “Θύελλα από Ατσάλι”. Το 2005 κυκλοφορεί το τέταρτο βιβλίο της σειράς με τίτλο “Βορά Ορνίων”, ενώ το 2011 κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία το πέμπτο μέρος που ονομάζεται “Ο Χορός Των Δράκων”. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 5 βιβλία και αναμένεται να βγουν άλλα 2 που θα ολοκληρώσουν το μνημειώδες έργο του συγγραφέα.

Η ιστορία του βιβλίου “Σύγκρουση Βασιλέων” συνεχίζει αμέσως από εκεί που σταμάτησε “Το Παιχνίδι του Στέμματος”. Πλέον με τον Βασιλιά Ρόμπερτ Μπαράθιον και τον Ένταρντ Σταρκ να είναι νεκροί, ο θρόνος και η εξουσία περνάνε στο Τζόφρυ Μπαράθιον. Ο Ρομπ Στάρκ, ο Στάννις και ο Ρένλυ Μπαράθιον έρχονται αντιμέτωποι με την πρωτεύουσα και ο πρώτος προσπαθεί να αποκόψει τον Βορρά από τα Επτά Βασίλεια. Παράλληλα, ένας κόκκινος κομήτης στον ουρανό σηματοδοτεί την έναρξη και την σύγκρουση των Βασιλέων. Ενώ τέλος, πέρα μακριά από την θάλασσα, η Νταινέρυς Ταργκάρυεν προσπαθεί να ανασυνταχθεί και σιγά-σιγά να πάρει μέρος και εκείνη στο παιχνίδι του στέμματος.

Η πλοκή του βιβλίου εξιστορείται μέσα από την οπτική 9 βασικών χαρακτήρων. Οι πέντε προέρχονται από την οικογένεια των Στάρκ και είναι οι Κέιτλιν, Σάνσα, Άρια, Μπραν και Τζών Σνόου, ενώ οι τέσσερις εναπομείναντες είναι του Τύριον Λάννιστερ, της Νταινέρυς Ταργκάρυεν, του Θίον Γκρέιτζοϋ και του Ντάβος Σίγουορθ. Το καστ τον χαρακτήρων είναι πλήρες, έχει διευρυνθεί και όλα τα πρόσωπα βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες, με αποτέλεσμα να δίνεται εύρος και να δημιουργούνται πολλά και ενδιαφέροντα μέτωπα στην ιστορία.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η γραφή του Τζώρτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν είναι για άλλη μια φορά υποδειγματική. Σε αρκετά σημεία είναι μεστή αποπνέοντας μια ωμή δύναμη, όπου δεν μπορεί παρά να τραβήξει τον αναγνώστη μέσα στον φανταστικό κόσμο που έχει ο ίδιος αναπτύξει. Η λεπτομέρεια και η ανάλυση των προσώπων είναι έντονη και αυτό σε συνδυασμό με το εύρος του αναγνώσματος σπρώχνει την πλοκή του βιβλίου λίγο προς τα πίσω, όμως όταν φτάνει η κλιμάκωση όλα έρχονται σε μια επικείμενη σύγκρουση που στο τέλος δένουν άρτια μεταξύ τους. Το συγκεκριμένο βιβλίο χρειάζεται χρόνο αλλά δεν μπορεί παρά να παρά μόνο να ενθουσιάσει.

Συμπερασματικά, η “Σύγκρουση Βασιλέων” είναι μια πολύ καλή συνέχεια του προκατόχου του, “Το Παιχνίδι του Στέμματος”. Ο Μάρτιν επεκτείνει περαιτέρω τον κόσμο που έχει δημιουργήσει και αυτό το σημειώνει με πολύ μεγάλη επιτυχία. Πέρα, όμως, από τα πρόσωπα των χαρακτήρων και τα τοπία, που σφύζουν από την λεπτομερή γραφή του συγγραφέα, προστίθενται μέσα στο έργο του βάθος και ουσία, βαρύτητα και νόημα. Η “Σύγκρουση Βασιλέων” συναρπάζει αλλά δεν μαγεύει όπως “Το Παιχνίδι του Στέμματος”. Προκαλεί όμως στον αναγνώστη την δίψα και την ανάγκη να διαβάσει την συνέχεια.

“Μια μέρα θα έρθει όταν θα νομίζεις ότι είσαι ασφαλής και χαρούμενη και ξαφνικά η χαρά σου θα μετατραπεί σε στάχτη στο στόμα σου και θα ξέρεις ότι το χρέος πληρώθηκε”.
George R. R. Martin, Σύγκρουση Βασιλέων

Η “Σύγκρουση Βασιλέων” αλλά και τα υπόλοιπα βιβλία από την σειρά “Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου” κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Anubis.

1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.