Shirley
Πηγή εικόνας: vox.com

Shirley Jackson! Μια γυναίκα σταθμός στη κλασική λογοτεχνία του τρόμου και του φανταστικού. Μια συγγραφέας που δίχασε και διχάστηκε στους κύκλους της πνευματικής κοινωνίας, ενώ τα έργα της, όχι μόνο μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, αλλά μοιάζουν να ζωντανεύουν ολοένα και περισσότερο. Κομμάτια της ζωής της γνώρισαν τη δημοσιότητα είτε μέσα από τη λογοτεχνία, είτε μέσα από το κινηματογράφο. Τελευταία απόπειρα, η ταινία Shirley. Πρόκειται για τη μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου της Susan Scarf Merrell.

Περί ταινίας…

Η Rose και ο Fred, ένα νιόπαντρο ζευγάρι αναγκάζονται να φιλοξενηθούν προσωρινά στην οικεία του καθηγητή Stanley Hyman, μέχρι ο Fred να εδραιώσει τη θέση του ως καθηγητής. Ωστόσο στο σπίτι του Hyman και της συζύγου του Shirley Jackson, πλανάται ένας άνεμος τουλάχιστον τυχοδιωκτικός. Η περίεργη συμπεριφορά του καθηγητή, που αρνείται να αντισταθεί σε οποιαδήποτε θηλυκή παρουσία αλλά και η βαθιά μεστωμένη κατάθλιψη στην οποία είναι βουτηγμένη η Shirley, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αποπνικτική για την έγκυο Rose και τον σύντροφο της. Η γνωστή συγγραφέας, πάει κόντρα στον αποδοκιμαστικό χαρακτήρα του Stanley. Βρίσκει επιτέλους την έμπνευση που τόσο καιρό έψαχνε, όχι στο αλκοόλ και στα σεντόνια. Αλλά στο πρόσωπο της νεαρής Rose και στην άσημη ιστορία της εξαφάνισης ενός δεκαεπτάχρονου κοριτσιού. Rose και Shirley γίνονται ένα. Αναπτύσσουν μεταξύ τους μια σχέση μερικού πάθους και άπλετης κατανόησης και συνεργασίας. Τα όρια της τρέλας είναι τόσο κοντά και για τις δυο, αφού η καθεμία σηκώνει το δικό της σταυρό στο πλάι ενός μυστηριώδους και αντισυμβατικού συζύγου. Η Shirley γράφει μανιωδώς τις νύχτες. H Rose ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τα πάντα για το εξαφανισμένο κορίτσι. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται κι όμως όλα θα μείνουν ίδια.

Shirley
Πηγή εικόνας: Youtube.com

Αναλύοντας την Shirley

Με αρκετά θριλερόφιλα trailes στο βιογραφικό της, η ταινία Shirley κυκλοφόρησε στις 25 του περασμένου Ιανουαρίου, για να αποδείξει πως δεν ήρθε για να σερβίρει τον αγνό κλασικό τρόμο που ο κόσμος ίσως περίμενε. Η ιστορία της κινηματογραφικής Shirley, που σαφώς απέχει έστω και ελάχιστα από αυτή της πραγματικής, παρουσιάζει τις εκρήξεις από μικρά χρονικά τρέλας. Σαν αυτά που βιώνει μια καλλιτεχνική φλέβα, πόσο μάλλον μια γυναίκα καλλιτέχνης την δεκαετία του ’50, η οποία ζει υπό τη γνώση των αρρωστημένων παραπτωμάτων του άνδρα της. Ένα δράμα που παίρνει μορφή και αγγίζει τα αχνά σημάδια του ψυχολογικού τρόμου, στέκεται ικανό να καθηλώσει κάθε θεατή από τα πρώτα μάλιστα λεπτά.

Μεταξύ μυθοπλασίας και ρεαλιστικότητας, είναι σπουδαίες οι αναφορές που γίνονται σε διάφορα κοινωνικά δράματα. Θέματα που ανά περιόδους απασχόλησαν έντονα την ανθρωπότητα. Η αντιζηλία και η εμπάθεια που πολλές φορές οι γυναίκες αισθάνονται η μία για την άλλη, θα μπορούσε να κρατά τα σκήπτρα στο πρώτο ημισφαίριο του σεναρίου. Η Shirley μισεί την Rose, ειδικά όταν βλέπει ότι ο Hyman την πολιορκεί ερωτικά. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη, σφίγγει τα δόντια δίχως να αντιδράσει. Η άκρως πιεστική, συζυγική χειριστικότητα του Hyman οδηγεί τη Shirley σε μια παράνοια. Μια παράνοια αδύνατη να αντιμετωπιστεί! Μια κατάσταση η οποία επαρκώς σκιαγραφεί τη γενικότερη συμπεριφορά μεγάλης μερίδας γυναικών της εποχής. Έπειτα, υπήρχε ακόμα και το βάρος που έφερε το όνομα του επαγγέλματος, αλλά και τα στερεότυπα που αυτό ακολουθούσαν. Απαρατήρητα δε θα μπορούσαν να μείνουν τα σημάδια μιας κάποιας επιλόχειου κατάθλιψης. Μιας ασθένειας που μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες, αντιμετωπιζόταν με ακραίες μεθόδους και δίχως σεβασμό στη ψυχολογία της μητέρας.

Τέλος

H Shirley, ταινία που εμπνεύστηκε από ένα κομμάτι της ζωής και του έργου της Jackson, δεν αρκέστηκε μόνο στο σενάριο ενός καλογραμμένου βιβλίου. Αξιόλογες κριτικές δέχτηκε και το καστ με την Elisabeth Moss να ενσαρκώνει την διάσημη συγγραφέα, την Odessa Young, τον Michael Stuhlbarg και τον Logan Lerman. Tη σκηνοθεσία υπογράφει η Josephine Decker, καταφέρνοντας να διεισδύσει στη πολύπλοκη ψυχοσύνθεση μιας σκοτεινής ιστορίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ιστορία της Shirley, δεν είναι για όλους. Δεν είναι τυχαίο ότι δουλεύτηκε έτσι ώστε να απέχει μακράν από τα δεδομένα και τα κλισέ του σύγχρονου κινηματογράφου.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2 COMMENTS

Comments are closed.