Series Review: The Witcher

Η κριτική μας για το The Witcher!

0

Η πολυαναμενόμενη σειρά του Netflix έφτασε στην πλατφόρμα την Παρασκευή! Αλλά είναι όντως το επικό μυθιστόρημα που περιμέναμε;

Περί τίνος πρόκειται

Το The Witcher (2019) μας αφηγείται την ιστορία του Geralt of Rivia, ενός “κυνηγού” τεράτων. Παράλληλα με τις περιπέτειες του μας γνωρίζονται πολλοί χαρακτήρες της σειράς βιβλίων (και όχι μόνο), όπως η Yennefer, η Ciri και ο Jaskier (γνωστός και ως Dandelion).

Πλοκή

Η σειρά παίρνει περιεχόμενο από τα short stories του συγγραφέα Andrzej Sapkowski και ενώ είναι αρκετά ελαστική με αυτό, καταφέρνει να περάσει τα γενικά plot points που μας αφορούν. Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε δύο timelines που συγκλίνουν όσο περνάνε τα επεισόδια, με ένα στο παρελθόν που χρησιμεύει ως “origin story” για το δεύτερο timeline, αυτό του παρόντος. Στο παρελθόν μαθαίνουμε το γιατί ο Geralt είναι συνδεδεμένος με την Ciri μέσω του πεπρωμένου τους, ενώ στο “τώρα” τους παρακολουθούμε να κυνηγούν ο ένας τον άλλο, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς ψάχνουν.

Ερμηνείες

Οι αρχικές υποψίες για τον Henry Cavill απλά καταρρίπτονται. Ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Superman στις ταινίες του DCEU καταφέρνει να ενσαρκώσει τόσο σωστά τον χαρακτήρα του κατατρεγμένου Geralt που μερικές φορές δεν καταλαβαίνεις αν παίζεις το παιχνίδι ή βλέπεις τη σειρά. Το υπόλοιπο cast κάνει σε ικανοποιητικό βαθμό την δουλειά του, αν και αυτό οφείλεται σε ένα βασικό σενάριο χωρίς ιδιαίτερο χρώμα. Τέλος, ο ρόλος του Jaskier δεν θα μπορούσε να έχει πάει σε καλύτερο ηθοποιό από τον Joey Batey. Είναι πραγματικά δύσκολο να αντιληφθείς μια τόσο καλή ερμηνεία ενός πολυδιάστατου χαρακτήρα σε μόλις τρία επεισόδια.

Σενάριο

Το σενάριο δεν ξεχωρίζει από αντίστοιχες σειρές του είδους. Είναι πολύ βασικό και λιτό, χωρίς ανατροπές και ρίσκα. Είναι το μόνο σημείο στο οποίο η σειρά χωλαίνει, καθώς τείνει να επαναλαμβάνεται και να κουράζει σε ορισμένα σημεία. Υπάρχει αναμφίβολα χώρος για βελτίωση, κάτι που θεωρούμε βέβαιο με τόσες πηγές άντλησης καλύτερων διαλόγων.

Σκηνοθεσία

Το The Witcher έχει σκηνικά για κάθε γούστο. Από μεγάλες πόλεις μέχρι μυστικιστικά δάση, η μεσαιωνική σειρά τα έχει όλα. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για το “Game of Thrones των φτωχών” και ευτυχώς, δεν προσπαθεί και να είναι. Εδώ έχουμε μια περισσότερο μαζεμένη ιστορία σε λιγότερους από πέντε χαρακτήρες, και αυτό δουλεύει άψογα. Τα τοπία είναι πανέμορφα και χρησιμοποιούνται εναρμονισμένα με μια χρωματική παλέτα που κρατάει την προσοχή του θεατή, και σε περιπτώσεις τον κάνει να ανακαθίσει στη καρέκλα του. Υπάρχει μεγάλη αγάπη και προσοχή για το lore της σειράς, από τις μικρές λεπτομέρειες (o Geralt πίνει συχνά φίλτρα για καλύτερη απόδοση) μέχρι και την μεγαλύτερη εικόνα που χτίζει αυτή η πρώτη σεζόν.

Μουσική Επένδυση

Εδώ δεν χωράνε λόγια, όμως θα προσπαθήσουμε. Η μουσική επένδυση είναι απόλυτα πιστή στο κλίμα και την εποχή, τόσο πολύ που αφήνει τον θεατή άφωνο. Δένει εξαίσια στις σκηνές που το απαιτούν, κυρίως σε αυτές που είναι περισσότερο δραματικές και “επικές”. Η χρήση του τροβαδούρου Jaskier που αφηγείται ιστορίες από τα επεισόδια όσο πέφτουν τα credits μέσα από πολυσύνθετα μεσαιωνικά τραγούδια με λάουτο είναι μια seamless μετάβαση από την δράση στο επόμενο επεισόδιο, και αυτό απλά γοητεύει σε βαθμό που δεν περιμέναμε. Για να δείτε τι ακριβώς εννοούμε, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο, ο οποίος φυσικά δεν έχει spoilers!

Συμπέρασμα

Η σειρά είναι απλά καθηλωτική σε βαθμό που εντυπωσιάζει. Με μόλις 8 επεισόδια είναι ιδανική για binge watching στις γιορτές! Μερικά CGI ίσως ξενίσουν και ο θεατής που δεν έχει ασχοληθεί με τον κόσμο μπορεί να νιώσει πως έχει κενά, όμως όλα εξηγούνται μέχρι το τέλος και το cliffhanger που οδηγεί στην δεύτερη σεζόν αξίζει την αναμονή μέχρι το 2021!

 

REVIEW OVERVIEW
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Μουσική Επένδυση
Πλοκή
Previous articleMovie Review: Star Wars: The Rise of Skywalker
Next articleΠως να έχεις τα Χριστούγεννα των ονείρων σου.
Λάτρης του κινηματογράφου με έντονο το στοιχείο της αυτοπεποίθησης και της αποφασιστικότητας. Στον ελεύθερο μου χρόνο παίζω σαξόφωνο και κιθάρα. Μόνιμα σχέδια για νέες εμπειρίες και ταξίδια. 70% πιθανότητα να κάνω καντάδα χωρίς να στο πω. Κόντρα στην κοινή γνώμη δεν τρέφομαι μόνο με burgers.
series-review-the-witcherΗ σειρά είναι εύκολα η έκπληξη της χρονιάς, και πολλά παραπάνω απ' όσα περιμέναμε.