Sense8
Πηγή εικόνας: bustle.com

Οχτώ ξένοι με διαφορετικές ιδεολογίες και χαρακτήρες, από διάφορες μεριές του πλανήτη ενώνονται τηλεπαθητικά στην τηλεοπτική σειρά του Netflix που μας χάρισαν οι αδερφές Wachowski σε συνεργασία με τον Michael Straczynski. Αναφέρομαι φυσικά στο Sense8, μια σειρά του Netflix που βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων πριν από μερικά χρόνια, τόσο για την απελευθερωμένη οπτική της σε θέματα σεξουαλικότητας, ρατσισμού και γενικότερα διαφορετικότητας, όσο και για το γεγονός ότι κόπηκε πρόωρα.

Ευτυχώς, η σειρά ολοκληρώθηκε επιτυχώς μετά από απαίτηση του κοινού, το οποίο δεν παρέδωσε τα όπλα μέχρι να δοθεί ένα σωστό τέλος σε μια τόσο πολλά υποσχόμενη παραγωγή.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Το Sense8 αποτελείται από δυο σεζόν (και μια ταινία – finale 2,5 ωρών) κατά την διάρκεια των οποίων μας γνωρίζει 8 υπέροχους χαρακτήρες. Ο καθένας αντιμετωπίζει τα προβλήματα του, ωστόσο ο κόσμος τους αλλάζει όταν ξαφνικά αρχίζουν να «νιώθουν» ο ένας τον άλλον. Ο δεσμός τους είναι τόσο δυνατός που τους επιτρέπει να επικοινωνούν τηλεπαθητικά σαν να βρίσκονται στο ίδιο σημείο (ενώ στην πραγματικότητα είναι διασκορπισμένοι σε όλες τις μεριές του κόσμου), να βιώνουν τα συναισθήματα του άλλου, αλλά και να μοιράζονται τις γνώσεις και τις ικανότητες τους, όταν οι καταστάσεις το απαιτούν. Φυσικά, πέρα από τα προσωπικά τους προβλήματα και την προσαρμογή τους στην νέα αυτή πραγματικότητα, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον «κακό» της υπόθεσης (Whisper). Έναν χαρακτήρα ο οποίος έχει ως σκοπό της ζωής του να εξαλείψει τα άτομα με αυτή την ιδιαιτερότητα.

Καλά ως εδώ, όμως θα πρέπει να αναφερθούμε και στο προφανές. Και μόνο από την περιγραφή της σειράς νομίζω είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που προσπαθούν να μας περάσουν οι δημιουργοί.. Διαφορετικότητα.. Συντηρητικός villain που δεν ανέχεται την ύπαρξη του αντισυμβατικού στην καταπιεσμένη κοινωνία που ζούμε.. Οκ, το έχουμε ξαναδεί το έργο.. Δεν είναι όμως αυτός ο λόγος που καθιστά την συγκεκριμένη σειρά μοναδική.

Γιατί να την επιλέξετε

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η σκηνοθεσία, το επιδέξιο μοντάζ και η πολυπολιτισμικότητα του εγχειρήματος αποδίδεται με εκπληκτικό, για τα δεδομένα του Netflix, τρόπο. Κάτι στο οποίο συμβάλλει και το υψηλό budget – ενδεικτικά 9 εκατομμύρια ανά επεισόδιο στη 2η σεζόν. Αυτά είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά της σειράς που αξίζουν τον θαυμασμό των τηλεθεατών.

Προφανώς, δεν μειώνω την σημασία του μηνύματος που θέλουν να περάσουν οι δημιουργοί, διότι προσδίδει άλλο κύρος στην σειρά καθιστώντας την πιο σύγχρονη από ποτέ. Προσπαθώ απλώς να τονίσω την σημασία του τρόπου με τον οποίο αυτά προβάλλονται στην οθόνη. Ας μην ξεχνάμε πως η καλή αισθητική δεν είναι δεδομένη στην εποχή της μαζικής παραγωγής την οποία διανύουμε. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να παραβλέψουμε μια σειρά που αποπνέει ένα αίσθημα οικουμενικότητας μέσα από καλογυρισμένες σκηνές και εξαιρετική επιμέλεια ήχου. Μια σειρά, που μας ταξιδεύει σε τουλάχιστον 8 διαφορετικές πόλεις του κόσμου (Σαν Φρανσίσκο, Σικάγο, Μεξικό, Λονδίνο, Ναϊρόμπι, Βερολίνο, Σεούλ, Μουμπάι), παρουσιάζοντας κάθε φορά με ιδιαίτερο σεβασμό και κινηματογραφική επιδεξιότητα την πολιτισμική τους ταυτότητα.

Πηγή εικόνας: renewsense8.com

Συν τοις άλλοις, πρόκειται για μια σειρά που μέσα από τις όποιες υπερφυσικές ιδιαιτερότητες των ηρώων καταφέρνει πάντα να κρατήσει τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα. Η πλοκή της υπόθεσης παρασύρει τον θεατή σε συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, φέρνοντας στο προσκήνιο κοινωνικοπολιτικά προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους στην εκάστοτε μεριά της γης. Γενικότερα, το Sense8 σε προβληματίζει και σε προκαλεί να σκεφτείς.

Για το cast τα λόγια είναι περιττά. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές και φαίνεται πως δόθηκε μεγάλη σημασία από τους δημιουργούς στην επιλογή τους. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η ερμηνεία της transgender ηθοποιού Jamie Clayton. Μάλιστα, η ίδια είχε δηλώσει σε συνέντευξη της πως ένιωθε πολύ τυχερή για τον ρόλο της αφού για πρώτη φορά θα μπορούσε να δείξει στον κόσμο αυτό που πραγματικά είναι.

Προσωπικό βίωμα ως viewer

Νομίζω θα παρομοίαζα κάποιες από τις πιο καθηλωτικές σκηνές του Sense8 με Ιμπρεσιονιστικό πίνακα. Σκηνές γεμάτες έντονο χρώμα και μουσική που αναπόφευκτα σε κατακλύζουν με έναν χείμαρρο συναισθημάτων. Έναν χείμαρρο που σε παρασύρει να νιώσεις αλλά και να βιώσεις τις απλές καθημερινές στιγμές μαζί με τους ήρωες. Φτάνοντας στο τέλος του ταξιδιού, δεν μπορείς παρά να συνειδητοποιήσεις πως αυτές οι στιγμές, που ίσως είναι διαφορετικές για τον καθένα μας ανάλογα με το πολιτισμικό background, τα πολιτικά και θρησκευτικά πιστεύω ή την σεξουαλικότητα, στην βάση τους έχουν κάτι πολύ κοινό.. το ανθρώπινο συναίσθημα.

Όντας λάτρης της διαφορετικότητας και της πολιτισμικής ποικιλομορφίας του κόσμου, απόλαυσα κάθε στιγμή της συγκεκριμένης σειράς. Ίσως, διότι μου πρόσφερε αυτό που θεωρώ πως θα πρέπει πάντα να προσφέρει η τέχνη στο κοινό. Tην ευκαιρία να δεθεί με το συναίσθημα του.. να φορτιστεί και να αποφορτιστεί.. να προβληματιστεί και να εκτονωθεί.. και όλα αυτά μέσα από μια αισθητική αντάξια κάθε προσδοκίας.

Κλείνοντας, παραθέτω μια από τις πιο αγαπημένες μου ατάκες από τη σειρά:

«Art is like Religion. For the believers, it’s everything. For anyone else, it’s just a pile of stinking bullshit.»

Για τους believers, λοιπόν, της τέχνης προτείνω ανεπιφύλακτα το Sense8 για ένα χαλαρό binge – watching.

Πηγή εικόνας: festivaldelnerd.it

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press

3 COMMENTS

Comments are closed.