Σαν σήμερα, 15 Απριλίου, γεννήθηκε ο ζωγράφος, γλύπτης, εφευρέτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός, επιστήμονας Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Το ξέρατε; Αν όχι, έχω να δηλώσω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι αν δεν ήταν η καραντίνα, δεν θα μάθαινα ποτέ ότι ένα από τα πιο ανήσυχα και δημιουργικά πνεύματα γεννήθηκε σαν σήμερα το 1452. Η προσφορά του στον κόσμο της τέχνης (και όχι μόνο) τεράστια, αλλά πόσο καλά τον ξέρουμε;

Γεννήθηκε στο Αντσιάνο της Ιταλίας, κοντά στο Βίντσι. Το πλήρες όνομα του ήταν Leonardo Di Ser Piero Da Vinci. Τον μεγάλωσαν οι παππούδες του και ο θείος του Φραντσέσκο, ενώ τις πρώτες γνώσεις τις έλαβε από την οικογένεια του. Περίπου στα δεκατέσσερα του χρόνια, πήγε στη Φλωρεντία και έγινε μαθητής του ζωγράφου και αρχιτέκτονα Αντρέα Ντελ Βερρόκκιο. Το 1482, πήγε στο Μιλάνο και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον ηγεμόνα του Μιλάνου Λουδοβίκο Σφόρτσα, ως γλύπτης, ζωγράφος και μηχανικός.

Το πρώτο ανεξάρτητο του έργο, χρονολογείται το 1473 περίπου, με τίτλο Η Παναγιά με το Γαρύφαλλο. Ο πίνακας σήμερα βρίσκεται στη Παλαιά Πινακοθήκη στο Μόναχο. Στο έργο του αυτό, γίνεται φανερή η επίδραση από τους φλαμανδούς ζωγράφους του παρελθόντος. Τέτοιοι πίνακες, ήταν ευρέως διαδεδομένοι στη Φλωρεντία, τον 15ο αιώνα, για ιδιωτικό προσκύνημα.

Η Παναγιά με το Γαρύφαλλο
Καθώς ήταν στη Φλωρεντία, οι πίνακες του είχαν κεντρικό πρόσωπο τη Παναγία. Αργότερα με όπλο τη φαντασία του επέτρεψαν να εκφραστεί ελεύθερα στους πίνακες του. Ήταν χορτοφάγος, μοναχικός άνθρωπος, ιδιαίτερα παρατηρητικός και  αγαπούσε τη φύση και τα ζώα. Ήθελε να ξεφύγει από τα αυστηρά σχολεία της εποχής κάτι το οποίο τον έκανε να μας μεταφέρει αυτούσια τα πολύφερνα μυστικά της τέχνης του δίχως ενοχές και προκαταλήψεις.
Η Μόνα Λϊζα, ή αλλιώς Τζιοκόντα, είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες ως σήμερα. Βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Η αινιγματική έκφραση του προσώπου της, απασχόλησε αρκετούς ζωγράφους και όχι μόνο. Ο Σίγκμουντ Φρόυντ, πίστευε ότι το μειδίαμα, οφείλονταν στην ανάκληση ανάμνησης της μητέρας του ζωγράφου. Ο πίνακας, πήρε το όνομα του από από τη Λίζα ντε Τζοκόντο, που ήταν μέλος της οικογένειας Γκεραρντίνι από τη Φλωρεντία και την Τοσκάνη και σύζυγος του εύπορου έμπορου μεταξιού Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο. Ο πίνακας ήταν παραγγελία για το καινούριο τους σπίτι και για να γιορτάσουν τη γέννηση του δεύτερου γιου τους, Αντρέα.

Ο Δούκας Λουδοβίκος Σφόρτσα, γύρω στο 1495-1498, ήταν ο άνθρωπος που του ζήτησε να δημιουργήσει τον Μυστικό Δείπνο, για το μαυσωλείο της οικογένειάς του. Είναι από τα πιο σημαντικά και πολύτιμα έργα νωπογραφίας που έχουν σωθεί. Ο Λεονάρντο όσο ζωγράφιζε ήταν μαζί με διάφορους θεατές.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας της εποχής είχε πει: “Μερικές φορές στεκόταν εκεί από τα χαράματα μέχρι τη δύση του ηλίου,χωρίς να αφήνει καθόλου το πινέλο, ξεχνώντας να φάει και να πιει, ζωγραφίζοντας ακατάπαυστα. Άλλες φορές πάλι είχε δύο, τρεις ή τέσσερις μέρες να αγγίξει το πινέλο, αν και περνούσε πολλές ώρες την ημέρα όρθιος μπροστά στο έργο του, με τα χέρια διπλωμένα, εξετάζοντας και σχολιάζοντας τις φιγούρες. Επίσης τον είδα μεσημεριάτικα να αφήνει την Κόρτε Βέκια, όπου εργαζόταν στο πήλινο άλογό του και σπρωγμένος από ακαταμάχητο οίστρο,να έρχεται κατευθείαν στη Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε, αγνοώντας το λιοπύρι, να ανεβαίνει στη σκαλωσιά, να παίρνει το πινέλο του, να βάζει μια δυο πινελιές και μετά να φεύγει”.

Σχεδίασε μηχανές για αυτόματο πλύσιμο των δρόμων με τη χρήση ενός συστήματος υδροτροχών, επινόησε το υγρόμετρο για τη γνώση των ιδιοτήτων και της πυκνότητας του αέρα αλλά και της χρονικού σημείου πρόκλησης βροχής. Μέσα στα σχέδια του, συγκαταλέγονται και αλεξίπτωτα για τη πτητική μηχανή του. Ο ίδιος από το 1480 και μετά, ξεκινά να ασχολείται με τις Επιστήμες. Μαζεύει όσες πιο πολλές γνώσεις μπορούσε, ενώ στη βιβλιοθήκη του, υπήρχαν τα έργα: Φυσικά του Αριστοτέλη και η Φυσική Ιστορία του Πλίνιου.

Πέθανε στις 2 Μαΐου του 1519. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, που τον δυσκόλευαν στη παραγωγή έργων. Πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία.

Μερικά από τα έργα του…

Η Βάπτιση 1475-1478
Madonna Litta 1490 circa
Βάκχος 1510-1515
Salvator mundi (Ο Σωτήρας του Κόσμου) περ. 1493

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1 COMMENT

Comments are closed.