Έρμαν Έσσε
Πηγή εικόνας: www.lfo.gr

Στο Κολ της Βυρτεμβέργης, στις 2 Ιουλίου του 1877 ήρθε στον κόσμο ο Έρμαν Έσσε. Συγγραφέας, ποιητής, βιβλιοπώλης και πολύ πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος. Ιδιόρυθμος και απόμακρος είναι μόνο δυο από τις λέξεις που περιγράφουν τον Έσσε τόσο σε βιογραφίες όσο και σε συνεντεύξεις ανθρώπων που τον γνώριζαν. Ωστόσο, ο Έσσε θεωρείται ακόμα και σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα παγκοσμίως. Δημοσίευσε ποιήματα, διηγήματα και μυθιστορήματα με κοινό παρονομαστή υπαρξιακά και θρησκευτικά κυρίως ζητήματα.

Προσωπική ζωή

Ο Έρμαν Έσσε αν και είναι διάσημος συγγραφέας με ιδιαίτερο λόγο και πυκνό σε νοήματα, δεν είχε πολύ καλή φήμη για την προσωπική του ζωή. Παντρεύτηκε τρεις φορές και οι δυο από αυτές ήταν μάλλον αποτυχημένες. Η οικογένειά του είχε στενή σχέση με τη θρησκεία μιας και οι δυο του γονείς ήταν κληρικοί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μεγαλώσει με καταπίεση και πολλές απαγορεύσεις γεγονός που συνεισέφερε στο να το σκάσει αργότερα από το σπίτι του αλλά και από το σχολείο που φοιτούσε. Ο Έσσε ξεκίνησε να ασχολείται με τη λογοτεχνία και τη συγγραφή προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ψυχικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Τα ταξίδια και οι αλλαγές στον τόπο κατοικίας ήταν επίσης κάποιοι τρόποι με τους οποίους προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις διάφορες κρίσεις στη ζωή του.

Vs επαγγελματική ζωή

Η δουλειά του σαν βιβλιοπώλης, μεταξύ άλλων, φαίνεται να τον επηρέασε ιδιαίτερα στο έργο του ενώ το 1946 τιμήθηκε και με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα έργα του είναι ιδιαίτερα και ξεχωρίζουν. Διακρίνονται από έντονη προβληματική σχετικά με βαθιά υπαρξιακά ζητήματα, τη σχέση που έχει ο άνθρωπος με τη θρησκεία αλλά και τη διαδικασία της ενηλικίωσης. Είναι ένας συγγραφέας με απλό λόγο και ενδεχομένως σκληρό. Ωστόσο, είναι τόσο πυκνές οι λέξεις του που κλείνοντας ένα από τα βιβλία του μπορεί κανείς να σκέφτεται για καιρό.

Ο Έρμαν Έσσε έγραψε ποιήματα, διηγήματα και μυθιστορήματα. Ορισμένα έργα του στα ελληνικά είναι:

  • Hesse H., Η επιστροφή του Ζαρατούστρα, μτφρ. Ταρκαζίνης Ν., επιμ. Σχινά Κ., Αθήνα: Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2018
  • Hesse H., Ο λύκος της στέπας, μτφρ. Δεπάστας Γ., Αθήνα: Μίνωας, 2014 (1η έκδοση)
  • Hesse H., Ροσάλντε : Μυθιστόρημα, μτφρ. Κονδύλης Φ., επιμ. σειράς Χρυσοστομίδης Α., Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, FAQ, 2010 (2η έκδοση)
  • Hesse H., Ταξίδι στην Ανατολή, μτφρ. Μαρκόγλου Ν., Αθήνα: Γράμματα, 2009
  • Hesse H., Γερτρούδη: Μυθιστόρημα, μτφρ. Κονδύλης Φ., Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006
  • Hesse H., Ντέμιαν: Μυθιστόρημα, μτφρ. Κιτσικοπούλου Μ., Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006
  • Hesse H., Σιντάρτα: Ένα ινδικό παραμύθι, μτφρ. Παξινού Μ., Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006

Τα έργα του είναι σκοτεινά και έχουν επηρεαστεί πολύ από τον γερμανικό ρομαντισμό. Δεν είναι γραμμές για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου αλλά σίγουρα είναι γραμμές που μπορούν να πουν πολλά για την ανθρώπινη ύπαρξη, ή τουλάχιστον τη μια πλευρά αυτής. Ο Έρμαν Έσσε πέθανε τελικά το 1962 από φυσικά αίτια ενώ πιο νεαρός είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει.

Ορισμένα γνωμικά που αποδίδονται σε αυτόν είναι:

Η νεότητα τελειώνει όταν τελειώνει ο εγωισμός, η ωριμότητα αρχίζει όταν ζούμε για τους άλλους.

Σαν σώμα ο καθένας είναι μόνος, σαν ψυχή ποτέ.

Οι μικροαστοί προτιμούν την άνεση από την ηδονή, το βόλεμα από την ελευθερία, και μια ευχάριστη θερμοκρασία από την εσωτερική φλόγα που καίει τα σωθικά.

Μόνο οι ιδέες που ζούμε στην πράξη έχουν κάποια αξία.

Το να ψάχνεις σημαίνει να έχεις έναν στόχο. Αλλά το να βρίσκεις σημαίνει να είσαι ελεύθερος, να είσαι ευέλικτος να μην έχεις κανέναν στόχο.

Για περισσότερα Σαν σήμερα:

ή βρείτε μας σε Facebook και Instagram για περισσότερη έμπνευση.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.