Η έμπνευση είναι κάτι το ασταθές. Κάποιες φορές έρχεται και κάποιες φεύγει. Είναι αδύνατον να έχεις συνεχώς πρωτότυπες και δυνατές ιδέες, είτε μιλάμε για μουσική, είτε για λογοτεχνία, είτε ακόμα και για κάτι πιο θετικό και επιστημονικό. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, δεν υπάρχει έμπνευση σε αυτό που κάνεις. Χτίζεις πάνω σε κάτι κλισέ, κάτι δεδομένο. Το καινούριο, το πρωτοποριακό είναι δύσκολο και δεν μπορεί να έρθει βεβιασμένα. Είναι μια σπίθα της στιγμής. Ωστόσο, μερικές φορές η δουλειά σου ή κάποια άλλη υποχρέωσή σου, απαιτεί την έμπνευση για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν έχεις το χρονικό περιθώριο να περιμένεις μια αναλαμπή. Επομένως, τι κάνεις; Προσπαθείς να δημιουργήσεις αυτήν τη φλόγα!

Για να το πετύχεις αυτό, χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Ο καλύτερος τρόπος για να βρεις αυτό που ψάχνεις, είναι να ανατρέξεις στις προσωπικές σου εμπειρίες. Τα όσα έχεις ζήσει, θετικά ή αρνητικά, καθορίζουν τον ίδιο τον εαυτό σου και κάθετι που κάνεις, είναι κομμάτι του. Ακόμα και ασυνείδητα, η έμπνευση σχεδόν πάντα πηγάζει από γεγονότα που σε σημάδεψαν. Συνεπώς, όταν δεν μπορείς να σκεφτείς κάτι νέο από το μηδέν, εστίασε σε ένα σημαντικό γεγονός της ζωής σου και μελέτησε όλες τις πτυχές του. Δες με συναίσθημα τι έχεις ήδη μάθει. Δες αποστασιοποιημένα τι καινούριο μπορείς να μάθεις από αυτό.

Αν δεν πετύχει αυτό, προσπάθησε να αλλάξεις περιβάλλον. Η καθημερινότητα σου ίσως είναι μια σειρά από ίδιες εικόνες. Σπάσε λίγο τη ρουτίνα σου. Βγες μια βόλτα στα στενά της πόλης, περπάτησε μέσα στην φύση ή άραξε σε μια παραλία ή κάπου με θέα όλη την πόλη. Θα εκπλαγείς από το πόσο θα καθαρίσει το μυαλό σου. Εξάλλου, πολλές φορές για να ξεμπλοκάρεις, είναι ανάγκη να διαγράψεις κάποια πράγματα.

Όταν μιλάμε για έμπνευση, μιλάμε ταυτόχρονα και για τέχνη. Δεν έχει σημασία για ποιον λόγο θες την έμπνευση, η επαφή με την τέχνη θα σε βοηθήσει. Γι’ αυτό βάλε μουσική, κλείσε τα μάτια και ταξίδεψε νοητά. Επειτά, άρχισε να γράφεις ό,τι σου έρχεται. Σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες, οτιδήποτε. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει συνοχή. Γράψε συνειρμικά. Γράψε απλά λέξεις/κλειδιά που θα σε βοηθήσουν αργότερα. Δεν έχει σημασία η μορφή του λόγου. Αν δεν σε βοηθάει η μουσική, παρακολούθησε μια ταινία ή μια θεατρική παράσταση ή ακόμα και μια συνέντευξη ενός προσώπου που θαυμάζεις. Κράτα τις εντυπώσεις σου και δούλεψε πάνω σε αυτές.

Κάτι τελευταίο που, όμως, ίσως ξεχνάς μερικές φορές είναι, ότι όταν έχεις ανάγκη από έμπνευση, συνήθως τη ζητάς για να απευθυνθείς σε άλλους. Είτε η δουλειά σου είναι να συνθέσεις μουσική, είτε να γράψεις ένα σενάριο ή να χαράξεις μια οικονομική πολιτική για να βγει η χώρα από την κρίση, έχει αντίκτυπο και σε άλλους ανθρώπους. Ο σκοπός σου δεν είναι καθαρά προσωπικός, εκτός αν μιλάμε για χόμπι και μόνο. Αλλά μερικές φορές, ακόμα κι αν, φαινομενικά, κάνεις κάτι απλά για την ευχαρίστησή σου, ζητάς και πάλι την αποδοχή και ανάγνωριση (ή θες να κάνεις ένα «δώρο» σε κάποιον άλλον). Επομένως, άκου τους συνανθρώπους σου! Άκου τι έχουν να σου πουν. Ο καθένας έχει μια ιστορία, τα προβλήματά του και τις ανησυχίες του. Δώσε βάση και δούλεψε γι’ αυτούς.

Σε γενικές γραμμές, η έμπνευση είναι μια αφηρημένη έννοια και δεν είναι εύκολο να τη βρεις. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να την αναζητήσεις!

5

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.