Γράφεις και γράφεις και γράφεις, ώσπου μία μέρα οι ιδέες στερεύουν και οι λέξεις με δυσκολία αποτυπώνονται στο χαρτί. Και μετά δεν σου αρέσει αυτό που γράφεις, σβήνεις και ξαναγράφεις ή δεν μπορείς να σκεφτείς μια καλή ιδέα που θα μπορεί να γίνει μία ολοκληρωμένη ιστορία. Έχεις το λεγόμενο writer’s block, δηλαδή βιώνεις μία πτώση της δημιουργικότητας και αδυνατείς να παράξεις πρωτότυπο έργο. Όλοι όσοι γράφουμε έχουμε βρεθεί τουλάχιστον μία φορά σε αυτή την κατάσταση, και όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Αυτά είναι λοιπόν τα βήματα που ακολουθώ για να βρω ξανά την χαμένη δημιουργικότητα μου:

  1. Ακούω Μουσική: Οι στίχοι και οι εικόνες που δημιουργούν οι λέξεις μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για την αρχή μια ιδέας. Λυρικά δοσμένοι σε γεμίζουν με άπειρα συναισθήματα, άλλοτε καινούργια και άλλοτε καλά ξεχασμένα. Πάνω από όλα, όμως, χάρη στην μουσική και στον ρυθμό, μπαίνεις σε μία διάθεση καλλιτεχνική, δημιουργική. Η ατμόσφαιρα αυτή είναι ο καλύτερη κατάσταση να εκφράσεις όλα σου τα συναισθήματα.
  2. Χρησιμοποιώ «Writing Prompts»: Τα writing prompts είναι προτάσεις με συγκεκριμένο περιεχόμενο που σε σπρώχνουν προς μία συγγραφική κατεύθυνση. Κάποια αφορούν αναμνήσεις, σχέσεις ενώ κάποια άλλα υπόκεινται στην σφαίρα της φαντασίας. Είναι οι καλύτεροι βοηθοί για ιδέες που μπορεί να μην έχεις σκεφτεί και για να εξασκηθείς πάνω σε διάφορα θέματα. Αυτή η τριβή μπορεί να είναι ότι χρειάζεσαι για να βγεις από τον λαβύρινθο του writer’s block. Μερικές ιδέες είναι: Δεν είναι κακό, απλά σε πονάει/ Κοίταξε ψηλά, μα το φεγγάρι συνέχιζε να λείπει/ Αυτή είναι η ιστορία για το πώς πέθανα. Την δεύτερη φορά/
  3. Κάνω μια διαφορετική καλλιτεχνική δραστηριότητα: Συνήθως φωτογραφίζω, αλλά οποιαδήποτε τέχνη αρκεί. Μέσα από τις διάφορες τέχνες έχεις την ευκαιρία να εκφραστείς με διαφορετικά μέσα και τρόπους. Μπορείς να δεις μια κατάσταση από μια πρωτόγνωρη οπτική γωνία και επομένως να διευρύνεις τους ορίζοντες σου. Τέλος συνδυάζοντας τις τέχνες μπορείς να εκφράσεις πληρέστερα τις απόψεις σου και τα αισθήματά σου.
  4. Γράφω: Η σκληρή αλήθεια που λίγοι θέλουν να ακούσουν και ακόμα λιγότεροι να κάνουν. Γράφω κι ας έχω σβήσει την μόνη σελίδα που έγραψα. Συνεχίζω να γράφω, δεν τα παρατάω ώσπου μετά από πολύ ταλαιπωρία και πολύ απογοήτευση βγαίνει μια πρόταση που μου αρέσει. Καλά τα κόλπα αλλά ο καλύτερος τρόπος να βρεις την δημιουργικότητά σου είναι να δημιουργήσεις. Ο καλύτερος τρόπος να ξεφύγεις από το μπλοκ του συγγραφέα είναι να γράψεις.

Αυτή είναι μια συνταγή που λειτουργεί για εμένα αλλά όπως όλες οι συνταγές έχουν και τις προϋποθέσεις τους. Βρες τί είναι αυτό που σε παρακινεί, σε εμπνέει, σου κινητοποιεί τις αισθήσεις. Προσπάθησε να ζήσεις, να διασκεδάσεις και να βρεις την έμπνευση στην ζωή σου, γιατί στο τέλος αυτό είναι η συγγραφή, ένας άλλος τρόπος να ζεις

4

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συγχαρήτηρια για το άρθρο!
    Πέρα από το ότι κατάφερες να συνοψίσεις πολυ εύστοχα την έννοια, νομίζω έδωσες ελπίδα σε όλους εκείνους τους “χαμένους ποιητές” !!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.