Με την εξεταστική προ των πυλών, ο καθένας έχει το δικαίωμα να πανικοβάλλεται. Kαι σε κάθε αρχική προσπάθεια διεκπεραίωσης κάποιου έργου βέβαια, το οποιοδήποτε έναυσμα, όσο ελάχιστο και αν είναι αυτό, μπορεί να είναι πολύτιμο. Κωδικοποιώντας τις προκλήσεις κατά τη διάρκεια της εξεταστικής, προκύπτουν ορισμένες προτάσεις.

Καταλυτικός είναι κατ’αρχάς ο ρόλος του καταμερισμού των εργασιών. Ο προγραμματισμός είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας και κυρίως της αποφυγής κρίσεων. Είναι σημαντικό να υπάρχει πλάνο εργασίας  που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του καθενός ως προς την αφομοίωση και τη συγκέντρωση. Είναι βασική η επίγνωση όχι μόνον των αναγκών αλλά και των δυσκολιών, οι οποίες καλό είναι να προβλέπονται και αυτές στο πρόγραμμα.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες διαδεδομένοι μέθοδοι εκμάθησης που αξίζει να αξιοποιούνται όπως για παράδειγμα η σύνδεση των πληροφοριών που μαθαίνουμε με κάτι το οποίο ήδη γνωρίζουμε. Αυτή η συνειρμική σύνδεση των πληροφοριών, όπως έχει αποδειχθεί από ψυχολογικές μελέτες επιτρέπει την καλύτερη αφομοίωση των νέων στοιχείων και ενισχύει τη μνήμη. Είναι ακόμα πολύ σημαντικό να τεστάρουμε τον εαυτό μας, προκειμένου να υπάρχει επίγνωση των δυνατοτήτων και του επιπέδου μας. Στη διαδικασία αυτή βοηθούν πολύ τα κουίζ και τα ερωτήματα που μπορούμε να θέτουμε οι ίδιοι, υιοθετώντας μεθόδους αυτοεξέτασης, ου αποδεδειγμένα αυξάνουν την αποδοτικότητα. Σε ορισμένα μαθήματα μάλιστα, οι ερωτήσεις είναι ήδη έτοιμες σε βιβλία ή διαφάνειες.

Απαραίτητη είναι η υιοθέτηση ορισμένων «καλών» συνηθειών. Όσο κι αν φαντάζει στοιχειώδες ο ύπνος είναι καθοριστικός  για την επιτυχία. Οι υπερβολές βέβαια στο θέμα του ύπνου έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Οι οκτώ ώρες είναι το ιδανικό. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε πτώση του IQ και καταστέλλει τη λειτουργία της μνήμης και της συγκέντρωσης. Στη βελτίωση της λειτουργίας της μνήμης συμβάλλει και η αξιοποίηση των διαλειμμάτων. Μια καλή αναλογία θα ήταν ανά σαράντα-πέντε  λεπτά διαβάσματος να κάνουμε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα. Η ύλη δηλαδή, ιδανικά θα πρέπει να χωρίζεται σε σαρανταπεντάλεπτα.

Τέλος, η ψυχική και πνευματική συνδέεται με την σωματική ευεξία και κατ’επέκταση, αναπόφευκτα η γυμναστική βοηθά στην εκτόνωση του άγχους και την βελτίωση της συγκέντρωσης. Ακόμα και κάτι στοιχειώδες, όπως λίγα λεπτά περπάτημα τη μέρα αδειάζει το μυαλό. Με μερικές απλές τακτικές συνήθειες και λίγη πειθαρχία, μπορούμε ίσως να επιβιώσουμε με επιτυχία στην εξεταστική.Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αμελούμε να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για την προσπάθεια!Καλή Επιτυχία!

♥#littlebylittle♥#studying♥#doing.this.for.me♥#studyhard♥#playharder♥

pic : https://www.flickr.com/photos/cristic/359572656

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.