Συνέντευξη με τη δημιουργό του «Προς Ποίηση»

Η Άννα μας μιλάει για το έργο της

Πριν λίγο καιρό, μια τελείως τυχαία νύχτα, εμφανίστηκε στην αρχική μου ένα μικρό «ποίημα» που κατάφερε να εκφράσει πράγματα που δύσκολα χωρούν σε λέξεις. Έτσι, ήρθα σε επαφή με την Άννα, το άτομο πίσω από τη σελίδα «Προς Ποίηση» , η οποία μας έδωσε μια υπέροχη οπτική στο έργο της. Μπορείτε να βρείτε την σελίδα εδώ.

Μίλησε μας για τον τίτλο. Από που βγαίνει το «Προς Ποίηση»;

Όταν αποφάσισα να φτιάξω μια σελίδα για το περιεχόμενο μου, ο τίτλος ήταν μια ιδέα που μου έδωσε ο σύντροφος μου. Ήθελα κάτι που να δείχνει ξεκάθαρα το περιεχόμενο της. Δε θεωρώ πως γράφω ποίηση. Γράφω κάτι που μοιάζει με ποίηση. Είναι πεζός λόγος, που τείνει προς τη ποίηση, εξ ου και «προς ποίηση». Το ότι υπάρχει ο παραλληλισμός με τη λέξη προσποίηση ήταν απλά μια ευτυχής συγκυρία.

Πότε ξεκίνησες να δημιουργείς;

Η σελίδα ξεκίνησε πριν από τρία περίπου χρόνια. Εγώ γράφω εδώ και πολλά χρόνια, από την έκτη δημοτικού. Όσα βλέπεις στη σελίδα είναι πράγματα που γράφονται απευθείας ή παλαιότερα που έχω και τα ανεβάζω. Θεωρώ πως η διαδικασία της γραφής είναι μια συνεχόμενη διαδικασία. Ήμουν πάντα καλή στην έκθεση. Τα πρώτα μου ποιήματα δεν μοιάζουν καθόλου με αυτά που βλέπεις σήμερα. Θα μπορούσες να πεις πως είναι και άλλος άνθρωπος. Γύρω στα 17 ξεκίνησα να αποκτώ ένα πιο προσωπικό στυλ, το οποίο εξελίχθηκε για να φτάσει σε αυτό που έχω τώρα.

Και τελικά ξέρεις γιατί επιλέγω να ‘μαι ερωτευμένη;
Για να έχω ενέργεια να πλένω τα πιάτα όταν γυρνάω σπίτι μου το βράδυ.
– Προς Ποίηση

Γιατί ξεκίνησες να γράφεις;

Από μικρή που ξεκίνησα να γράφω είχε επιλέξει να περιγράψω μια κακή εμπειρία. Εξαρχής ήμουν προσανατολισμένη στο να γράφω σε αυτό το ύφος. Ουσιαστικά χρησιμοποίησα τη γραφή για να εκφράσω πράγματα που δεν μπορούσα να επικοινωνήσω αλλιώς. Στο κεφάλι μου είχε μερικά πράγματα πολύ σουρεαλιστικά τα οποία δεν έβρισκα άλλο τρόπο να εκφράσω.

Ποια είναι η σχέση σου με τη σελίδα;

Πλέον γράφω και λόγω της σελίδας. Μερικές φορές ανεβάζω πράγματα που μου ζητούν μέσα από μηνύματα και δεν ανεβάζω κάτι δικό μου. Υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που με ακολουθούν και που με υποστηρίζουν. Νιώθω πως παίρνω πολύ αγάπη και αυτό είναι πολύ όμορφο. Δεν με ενδιαφέρουν τα likes, αλλά είναι πολύ ωραίο να υπάρχουν λίγα και ουσιαστικά από συγκεκριμένα άτομα που με ακολουθούν χρόνια.

Δημοσιεύεις όλα όσα γράφεις;

Όχι, δεν το δημοσιεύω όλα. Πολλές φορές γράφω γιατί απλά έχω την ανάγκη να εκφράσω τη σκέψη μου. Ίσως είναι κάτι πολύ προσωπικό και δεν θέλω να εκθέσω τον εαυτό μου ή κάποιο άλλο πρόσωπο, οπότε και δεν το ανεβάζω. Ίσως πάλι πιστεύω πως είναι κάτι που δεν αξίζει καλλιτεχνικά.

Και πίστεψε με
Όταν φτερνίζεσαι
Κανείς δεν σε σκέφτεται.
– Προς Ποίηση

Πως νιώθεις να ξέρεις πως υπάρχουν άτομα εκεί έξω που ταυτίζονται με όσα γράφεις;

Νιώθω πολύ όμορφα. Μου έχουν εκφράσει τι νιώθουν με αυτά που διαβάζουν, και είναι ένας ακόμα λόγος που συνεχίζω να χρησιμοποιώ αυτή τη σελίδα. Δεν την έχω από ανάγκη αυτοπροβολής. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να μάθουν πως συμβαίνει και σε άλλους αυτό που περνάνε. Έτσι λειτουργούν τα άσχημα συναισθήματα που βιώνουμε. Εγώ όταν διάβαζα ποίηση μικρή ένιωθα πως το συναίσθημα μου είναι έγκυρο. Προσωπικά και ένας άνθρωπος μόνο να μου το πει είναι αρκετό. Είναι σημαντικό να κάνεις έστω και ένα άτομο να νιώσει πως δεν είναι μόνο του.

Έχεις κάποιο πλάνο στο μυαλό σου για τη σελίδα;

Θέλω να συνεχίσω να την έχω. Είναι κάτι προσβάσιμο και απλό προς το κοινό και ωφελεί τόσο εμένα όσο και εκείνους που την παρακολουθούν. Είχα μπει στη διαδικασία να κάνω μια αυτοέκδοση αλλά έχει μείνει στο στάδιο των διορθώσεων αυτή τη στιγμή, οπότε δε ξέρω αν θα εξελιχθεί παραπάνω αυτό.

Μίλησε μας λίγο για εσένα. Τι περιλαμβάνει μια τυπική μέρα σου;

Θα ξυπνήσω χωρίς ξυπνητήρι και θα κάνω γιόγκα το πρωί. Θα πάρω αρκετό χρόνο το πρωί για τον εαυτό μου. Μετά πηγαίνω στη δουλειά. Δουλεύω ως νηπιαγωγός οπότε η μέρα μου θα πάει πολύ καλά. Μετά θα γυρίσω σπίτι και θα δω κάτι στο Netflix. Αργότερα θα πέσω για ύπνο. Σχολάω αργά από τη δουλειά οπότε δεν μένει πολύς χρόνος. Είναι γενικά ήσυχη και ήρεμη μια τυπική μου μέρα.

Και μια άτυπη;

Αυτή θα είναι μια μέρα που δε θα κάτσω πολύ στο σπίτι. Θα βγω έξω, θα κάνω βόλτες και θα δω φίλους. Γενικά είμαι άνθρωπος που περνάει χρόνο στο σπίτι. Μου αρέσει να πηγαίνω σε διάφορους κοινωνικούς χώρους, σε χώρους που είναι πιο «ανοικτοί» στο διαφορετικό.

Κι αυτά που μοιάζουνε βουνά
τελικά ήτανε σύννεφα.
– Προς Ποίηση

Γιατί θέλησες να ασχοληθείς με τα παιδιά;

Δεν είχα μια πολύ όμορφη παιδική ηλικία και έτσι έχω μια ευαισθησία προς το θέμα. Μου αρέσει μέσω της δουλειάς μου να δίνω και να παίρνω αγάπη. Θεωρώ πως είναι πολύ όμορφο μια δασκάλα να αφήνει την φύση των παιδιών ελεύθερη και να μην τα περιορίζει.

Σχέδια για το μέλλον;

Το μόνο μου σχέδιο είναι να κάνω οικογένεια. Όχι υποχρεωτικά με την τυπική έννοια της οικογένειας (γάμος κτλ) αλλά με την έννοια του να αναπτύσσω συντροφικές σχέσεις με άτομα στα οποία θα συμβάλλω στην ανάπτυξη τους. Είναι το πιο σημαντικό ορόσημο μέχρι το επόμενο σημαντικό ορόσημο. Θα ήθελα επίσης να γράψω ένα βιβλίο που θα έχει παιδαγωγικό περιεχόμενο. Σε αυτό θα ανέλυα την δική μου παιδαγωγική μέθοδο. Για την ώρα όμως αυτή είναι κάτι που πραγματώνεται.

Θα ήθελες να μας αφήσεις με κάτι δικό σου;

Θα ήθελα να δώσω μια ευχή. Να αγαπιόμαστε πολύ. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα, η πηγαία και αμοιβαία αγάπη. Να φροντίζουμε για την ευτυχία μας. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που με στηρίζουν τόσο στη προσωπική όσο και στην καλλιτεχνική μου πορεία. Εμένα μου δίνουν πάρα πολύ δύναμη όλοι αυτοί που υπάρχουν στη ζωή μου και θεωρώ πως είναι πολλή σημαντική η παρουσία του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.