“Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει μα κόκαλα τσακίζει” λέγανε οι παλιοί. Πράγματι οι γλώσσες είναι πολλές και οι κακές γλώσσες ακόμα περισσότερες.

Σε κρίνουν επειδή έμεινες σε αυτό το γάμο ή επειδή έφυγες με ή χωρίς το παιδί σου. Σε σχολιάζουν γιατί επέλεξες κάποιον διαφορετικό τρόπο διαπαιδαγώγησης γι αυτό. Μιλούν πίσω απ΄τη πλάτη σου για τις επιλογές σου, όποιες κι αν είναι αυτές. Ενοχλούνται που έχεις χόμπυ και δημιουργικές ασχολίες. Κοινώς; Εμπλέκονται στη προσωπική σου ζωή -σαν το σκόρο στη ντουλάπα της γιαγιάς- και έμμεσα επιδιώκουν να τη κουμαντάρουν ή…και να τη “μασουλίσουν”.

Το προφίλ του αδιάκριτου ανθρώπου ανθρώπου σχηματίζεται κάπως έτσι….Αρχίζει να ρωτά τριγύρω για εσένα και τους οικείους σου, για τα οικονομικά σου, τα οικογενειακά σου -δίχως φυσικά να του πέφτει κανένας λόγος- ενώ δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα σε ρωτά με θράσος κατάμουτρα -“Γιατί δεν έχεις παντρευτεί ακόμα;” Λόγου χάρη- προκειμένου να ψαρέψει ότι μπορεί για να σχολιάζει δεξιά και αριστερά, για να δείξει πως κάπου έχει λόγο ή πως ορισμένοι τον εμπιστεύονται. Έπειτα έρχονται αυτές οι καθόλου φιλικές συμβουλές του τύπου “εγώ στη θέση της θα έκανα αυτό και μπλα μπλα μπλα…” πάντα χωρίς να είσαι παρών, ξεχνώντας πως “έξω απ΄το χορό πολλά τραγούδια λένε”. Τέλος αφού κοιτώντας σε με οίκτο και το μυαλό τους ξεβράζει ότι κούφια ιδέα ή σκέψη για το άτομο σου ή την περίπτωση σου, θα δείξουν τον “υπεράνω” εαυτό τους με τα εξής λόγια “…Ε εντάξει, ο καθένας κάνει ότι θέλει”, σαν να προσπαθούν οι ίδιοι να εξαλείψουν απ΄τη συνείδηση τους το αίσθημα της αδιακρισίας και της κατινιάς.

 

Ε λοιπόν μάθε πως όποιος τρέφει τη δυστυχία σου, είναι περισσότερο δυστυχής από εσένα. Ο άνθρωπος που τα έχει καλά, σέβεται και αγαπά τον εαυτό του δε δίνει δεκάρα για τους υπόλοιπους, κοιτά τα δικά του προβλήματα μόνο δίχως να γλωσσοτρώει και να στέφεται ο “Κριτής των πάντων”. Σαφώς είναι αυτοί οι χαρακτήρες που τρέφουν την ανασφάλεια και το εσωτερικό κενό τους με το συγκεκριμένο τρόπο υποβιβάζοντας εσένα και όποιον θεωρούν αδύναμο και χειραγωγήσιμο, είτε επειδή είναι ευγενικός -και δε τους στέλνει από εκεί που ήρθαν- είτε επειδή από αδιαφορεί και δε δίνει αξία σε πεπαλαιομένες αντιλήψεις και νοοτροπίες των κομπλεξικών, που τις περισσότερες μάλιστα φορές? Το παίζουν και φίλοι!

Μιας και ο Μολιέρος είπε τη σοφή φράση “Η περιέργεια γεννιέται από τη ζήλια”, είναι πάμπολλα τα παραδείγματα που δικαιώνουν το κανόνα. Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί με τις άσκοπες ερωτήσεις, με αυτό το υποτιθέμενο υφάκι ενδιαφέροντος και τη “καλοπροαίρετη” διάθεση, είναι όλοι αυτοί που υποσκάπτουν την ευτυχία σου, που μένει το μάτι τους γι αυτό που εσύ είσαι και έχεις, ενώ αυτοί όχι! Γι αυτό απέβαλλε τα παράσιτα από τη καθημερινότητα σου και συνέχισε με τη αδιαφορία και τη στάση σου να χαλάς τη δική τους.

2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.