Ρουκουτάκης
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ηχογράφηση από την Σοφία Σακαρίκου:

Ο Πέτρος Ρουκουτάκης γεννιέται στα Χανιά της Κρήτης το 1953.

Οι σπουδές του αφορούσαν την ζωγραφική, καθώς φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Ρώμη, από όπου επέστρεψε και έγινε καθηγητής καλλιτεχνικών. Όταν όμως ο γάμος του διαλύεται εξαιτίας της αιφνίδιας τύφλωσής του, αποστασιοποιείται για δύο χρόνια από την τέχνη. Παρόλο που χάνει την όρασή του σε ηλικία 28 ετών, το έργο του δεν πέρασε ποτέ απαρατήρητο. Ακολουθώντας πλέον άλλη καλλιτεχνική πορεία, συνδέεται απόλυτα με την «απτική τέχνη». Η γλυπτική αποτελεί το κατ’ εξοχήν μέσο έκφρασής του και ανοίγει τον δρόμο για την τέχνη σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Ρουκουτάκης
Πηγή εικόνας: youtube.com
Έργο

Από το 1982, που προσλήφθηκε στο Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Παιδιών Καλλιθέας, απέδειξε πως η τέχνη τους αφορά όλους –  καλλιτέχνες και μη. Φεύγοντας από την αισθητική και καλλιτεχνική του προσφορά, το εκπαιδευτικό του έργο στο ΚΕΑΤ θεωρείται ακόμα σημαντικότερο. Υπομονή, δύναμη ψυχής και πάθος για να μπορεί να διοχετεύει την απτική τέχνη χωρίς περιορισμούς, γεμίζοντας από συναισθήματα και όχι απαραίτητα αναγνώριση.

Οι εκθέσεις του έφυγαν από την Ελλάδα, αγγίζοντας και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ατομικές και ομαδικές βραβεύτηκαν, καθώς και ο ίδιος τιμήθηκε από πολλούς οργανισμούς και ιδρύματα. Το 1994 τιμάται με το βραβείο «Λέων Λεμός» από την Ακαδημία Αθηνών και το 2005 από τον Κάρολο Παπούλια, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την προσφορά του στον Πολιτισμό και την Τέχνη. Έργα του, αλλά και της ομάδας από το εργαστήρι Κεραμικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, εκτίθενται στο Μουσείο Αφής στην Αθήνα.

Ρουκουτάκης
Πηγή εικόνας: liminal.eu

Πέρα από το μάρμαρο και τον μπρούτζο, ο Ρουκουτάκης ασχολήθηκε και με υλικά λιγότερο συνηθισμένα. Με συνεχείς πειραματισμούς, δούλεψε και με βινύλιο εξαιτίας της ανθεκτικότητάς του. Το 1988 χρησιμοποιώντας ορείχαλκο, δημιούργησε τον τυφλό γλύπτη. Στην πλατεία Απολλωνίου βρίσκεται μία καθιστή ανδρική μορφή που πλάθει με αφαιρετικό τρόπο μία φιγούρα. Η ακαμψία του κεφαλιού, μαρτυρά πως όλη η δημιουργία στηρίζεται μόνο από την αίσθηση της αφής. Πάνω στο μαρμάρινο βάθρο του συναντά κανείς δύο μεταλλικές πινακίδες, η μία εκ των οποίων βρίσκεται σε γραφή Μπράιγ.

«Ο ΤΥΦΛΟΣ ΓΛΥΠΤΗΣ» ΕΡΓΟ ΠΕΤΡΟΥ ΡΟΥΚΟΥΤΑΚΗ ΜΑΪΟΣ 1988 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: VERY SPECIAL ARTS HELLAS ΧΟΡΗΓΙΑ ΗΕ Α.Ε.Ε. ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ.

Το 2015, εξαιτίας της ασθένειάς του, η οποία είχε επιφέρει και την τύφλωσή του, ο Πέτρος Ρουκουτάκης φεύγει από την ζωή. Μπορεί να έδωσε, μεν, το φως σε άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά οδήγησε κι έναν ολόκληρο πολιτισμό προς μία διαφορετική αντίληψη του φωτός.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • www.athenssculptures.com/2014/05/blind-sculptor.html
  • www.ucy.ac.cy/petros-roukoutakis

Παρόμοια άρθρα:

Για περισσότερη έμπνευση, ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

7

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.