Και είναι και αυτοί οι άνθρωποι που θέλεις να τους βοηθήσεις, είτε από υποχρέωση, είτε επειδή και μόνο μπορείς, ενώ αυτοί απαξιώνουν κάθε σπιθαμή του “είναι” σου.

Είναι άσχημο πράγμα η αχαριστία! Το ασχημότερο θα έλεγε κανείς. Ένα σύνηθες φαινόμενο στην εποχή μας, αφού έχουμε μάθει να τα έχουμε όλα, δίχως να εκτιμάμε τη βοήθεια απ΄το συνάνθρωπο. Και αυτό δε συμβαίνει μόνο στον εργασιακό μας χώρο -ως είθισται-, αλλά και στην απλή καθημερινότητα, ακόμα και μέσα στην οικογένεια μας.

Και μιας και ο κοσμάκης λέει “… Ουδείς αχαριστότερος του ευεργηθέντος”, καλό θα ήταν να ξέρουμε τι δίνουμε και που. Πράγματι, ο πιο αχάριστος θα είναι πάντα αυτός που έχει αποκομίσει κάτι από εσένα. Έστω και αυτό που εσύ θεωρείς ελάχιστο, για κάποιον άλλον ίσως είναι ο κόσμος όλος. Από ένα χέρι βοηθείας, μια εξυπηρέτηση, μέχρι μια ελεημοσύνη σ΄έναν επέτη, ο οποίος όντως έχει ανάγκη. Εκτός αυτού, και στα λόγια μόνο, το να προσφέρεις, εκτιμάται λανθασμένα, θεωρώντας το άτομο σου ως κάτι δεδομένο και σίγουρο, με αποτέλεσμα στο τέλος να παραγκωνίζεσαι, να βλέπεις κάποιον άλλον στη δική σου θέση, να δίνει αυτό που εσύ ήθελες να δώσεις και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ανιδιοτελώς. Έτσι, επειδή απλά εσύ έχεις εντάξει την αρετή της εκτίμησης στη προσωπικότητα σου.

Τις περισσότερες φορές, όταν εσύ ο ίδιος δεν εκτιμάσαι, άφησε μόνο να ηχήσει η σιωπή σου και αναδύσου απ΄τα έργα σου. Δεν είναι κατακριτέο να προσπαθείς για το καλύτερο, καθώς πρώτα απ΄όλα το χρωστάς στον εαυτό σου. Δώσε την ευκαιρία να λάμψει σε αυτό που κάποτε απλόχερα δώρισες και στο γύρισαν πίσω με αδιαφορία, κάνοντας σε να αισθανθείς παρείσακτος και περιττός. Και προς Θεού, ο χαμένος δε θα είναι ποτέ αυτός που προσφέρει, μα ο αγνώμων. Ο αχάριστος θα συνεχίσει να τρέφεται απ΄τη στασιμότητα των γύρω του…

Γι αυτό μη λυπάσαι όταν ένα κομμάτι του “Εγώ” σου παραγκωνίζεται. Ο χρόνος και ο ευγνώμων, δε θα πάψουν να είναι εκεί για να γεμίζουν το κενό που ο αχάριστος “καλλιέργησε” μέσα σου. Τέλος, ενστερνίσου ότι η αξία της προσφοράς, δεν έχει αντίτιμο. Μάθε να προσφέρεις δίχως να παρακαλάς για ανταλλάγματα. Αλλιώς γίνεσαι κι εσύ αχάριστος, άπληστος και αγνώμων.

1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.