Paulo Coelho
Πηγή: pinterest.com

Ο Paulo Coelho είναι ένας από τους διασημότερους συγγραφείς της εποχής μας. Αρκετοί συγγραφείς και κριτικοί έχουν παραδεχτεί κι αναγνωρίσει το μοναδικό ταλέντο του. Έχει εμπνεύσει μουσικούς, στιχουργούς και κυρίως τον απλό κόσμο. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 81 γλώσσες (περισσότερες και από τον Σαίξπηρ) και για πολλούς ανθρώπους τα μυθιστορήματα του δεν είναι απλώς αναγνώσματα για τέρψη, αλλά εγχειρίδια ζωής.

Τα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια

Γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου το 1947, παρθένος στο ζώδιο, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Η οικογένεια του ανήκε στην μεσαία κοινωνική τάξη και ήταν βαθιά θρησκευόμενοι καθολικοί. Ο Paulo Coelho μαθήτευσε σε ένα αυστηρό καθολικό σχολείο μέχρι τα δεκαεφτά. Από τα δεκατέσσερα του γνώριζε πως η συγγραφή ήταν για εκείνον μονόδρομος. Στα δεκαεφτά του, ανακοίνωσε στους γονείς του αυτή του την απόφαση και τους βρήκε αντίθετους. Αρνήθηκαν κατηγορηματικά να τον υποστηρίξουν και να τον ενθαρρύνουν. Κατά την εφηβεία του δεσμεύτηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο από τους γονείς του, οι οποίοι πίστευαν ότι η επαναστατική του στάση ήταν ένδειξη τρέλας. Κάτω από τέτοια γονική καθοδήγηση, υπέστη ακόμη και την φρίκη της θεραπείας με ηλεκτροσόκ κι οδηγήθηκε ως την απόπειρα αυτοκτονίας. Απέδρασε τρείς φορές μέχρι που τελικά τον άφησαν στα είκοσι του χρόνια.

Paulo Coelho
Πηγή: pinterest.com

Η προσωπική του επανάσταση

Έπειτα πέρασε στην σχολή της Νομικής όπου έμεινε για ένα χρόνο, ώσπου δεν άντεξε άλλο και τα παράτησε για να ταξιδέψει στη Νότια Αμερική. Αργότερα έγινε δημοσιογράφος. Στα εικοσιτρία του, κάνει την προσωπική του επανάσταση προς την καθεστηκυία τάξη και ασπάζεται το κίνημα των χίπις. Έμένε μάλιστα για ώρες υπό την επήρεια μαριχουάνας ενώ δοκίμασε διάφορες μορφές έρωτα. Μελετά τον Βουδισμό και αρχίζει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Προορισμοί του ήταν το Περού, η Βολιβία, η Ευρώπη, η Αμερική και το Μεξικό. Μετά από 2 χρόνια συνεχόμενων ταξιδιών αποφασίσει να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Βραζιλία.

Ασχολείται με την στιχουργία και συναναστρέφεται επαγγελματικά με τον Βραζιλιάνο ροκ σταρ Raul Seixas. Αυτό τον βάζει σε έναν άλλο κόσμο. Γίνεται χρήστης ναρκωτικών ουσιών και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Ενώ μπλέκεται με την μαύρη μαγεία και τον σατανισμό. Βάζει στο στόχαστρο την στρατιωτική δικτατορία της Βραζιλίας. Κατά συνέπεια φυλακίζεται τρείς φορές κατά την διάρκεια της Βραζιλιάνικης χούντας και υποβάλλεται σε πολλά βασανιστήρια.

Το 1986 η σύζυγος του, Κριστίνα Οϊτισίκα, με την οποία είναι παντρεμένος 40 χρόνια, τον προτρέπει να κάνουν μαζί το προσκύνημα στον δρόμο του Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα. Το προσκύνημα αυτό είναι το περίφημο τάμα των καθολικών. Μετά από αυτό το προσκύνημα αποφασίζει να συνεχίσει το όνειρό του για να γίνει συγγραφέας.

Paulo Coelho
Πηγή: pinterest.com

Το συγγραφικό του έργο

Εκτός από συγγραφέας ήταν θεατρικός σκηνοθέτης, έγραφε ποιήματα και στίχους, ενώ εργάστηκε ως ηθοποιός και δημοσιογράφος. Μέσα από το συγγραφικό του έργο ένωσε τον χριστιανισμό με τις παγανιστικές αντιλήψεις. Έχει καταφέρει να συνδυάσει την Παλαιά Διαθήκη με τον διαλογισμό με έναν μεθοδικό τρόπο. Σκοπός του ήταν να αναδείξει αξίες όπως την αγάπη, την φιλία και τον έρωτα. Με πιο απλά απλά λόγια, κατέφερε να μαγειρέψει στο ίδιο τσουκάλι τη θρησκεία με τον αποκρυφισμό και το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε παρά να είναι μαγικό. Μέσω των ρητών και των αποφθεγμάτων που συμπεριλαμβάνονται στα βιβλία του, έχει καταφέρει να αλλάξει την κοσμοθεωρία πολλών ανθρώπων.

Τα βιβλία του αποπνέουν αισιοδοξία, θετική ενέργεια και με τις συμβουλές τους συμβάλουν στην ψυχολογική ενδυνάμωση του αναγνώστη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο συγγραφέας προσπαθεί να εισάγει ένα είδος νέας θρησκείας, όπου το παλαιό συναντά το νέο, δηλαδή ο παγανισμός συναντά τον χριστιανισμό. Αυτός ο νεωτερισμός συντελεί την προσωπική ταυτότητα και το ύφος του συγγραφέα και ασκεί ισχυρό γόητρο σε εκατομμύρια αναγνώστες ανά τον κόσμο.

Η επιτυχία

Ο Paulo Coelho αφυπνίζεται πνευματικά το 1986 και εμπνέεται το πρώτο του βιβλίο με τίτλο: «Το ημερολόγιο ενός μάγου». Η αποδοχή του κοινού για το βιβλίο ήταν πολύ μεγάλη. Το 1988 κυκλοφορεί για πρώτη φορά ο «Αλχημιστής» από έναν μικρό βραζιλιάνικο εκδοτικό οίκο. Ένα βιβλίο που καταπιάνεται με την ιστορία ενός νεαρού βοσκού από την Ισπανία, που αποφασίζει να κυνηγήσει το πεπρωμένο του στην έρημο. Αυτό το ταξίδι είναι συμβολικό κι αποτελεί το μαγικό κλειδί που ανοίγει την πόρτα της σοφίας. Ο Coelho όμως ήξερε ότι έχει γράψει ένα καλό βιβλίο, γι΄αυτό το πήγε και σε έναν αμερικάνικο εκδοτικό οίκο.

Κι έτσι πια ο «Αλχημιστής» αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά φαινόμενα. Έχει βρεθει σε καταλόγους των best sellers σε πάνω από 74 χώρες και έχει πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια αντίτυπα. Επιτυχημένά βιβλίά που φέρουν το όνομα του, έιναι : Oι Βαλκυρίες, Tα 11 λεπτά, Η Μπρίντα, Μοιχεία, Ζαχίρ, Μάτα Χάρι, και πολλά άλλα βιβλία, τα οποία κατατάσσουν τον Paulo Coelho στους πιο επιτυχημένους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Έχουν πουληθεί πάνω 200 εκατομμύρια βιβλία του Paulo Coelho σε περισσότερες από 150 χώρες, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 81 γλώσσες. Η Madonna και η Oprah Winfrey έχουν δηλώσει δημόσια θαυμάστριες του Paulo Coelho και έχουν υποστηρίξει ότι τους έχει εμπνεύσει ώστε να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Το φιλανθρωπικό του έργο

Ο Paulo Coelho προσπαθεί μέσω της αναγνωρισιμότητας του να συμβάλει και σε παγκόσμιες κοινωνικές δραστηριότητες, στο κοινωνικό σύνολο και σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια. Για την δημιουργία του ιδρύματος του για ατομα με οικονομικές δυσχέρειες με το όνομα του στη Βραζιλία, έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Αγγελιοφόρου της Ειρήνης του ΟΗΕ. Επίσης, είναι πρέσβης της Ευρωπαικής Ένωσης για τον διαπολιτισμικό σύλλογο και μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων της Βραζιλίας. Καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ειρήνης «Σιμόν Πέρες». Επιπλέον, έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της τιμής στη Γαλλία.

Έχει παγκόσμιο κύρος. Γι’ αυτό, σύμφωνα με το διάγραμμα του Global Throught Leaders θεωρείται ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο με την μεγαλύτερη επιρροή. Είναι αδιαμφισβήτητα ένας πολύ χαρισματικός άνθρωπος και συγγραφέας.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Βeasty Press // Giving Sight The Project

3 COMMENTS

Comments are closed.