Μιας και πλησιάζει σιγά σιγά το Πάσχα σας παρουσιάζουμε κάποια πασχαλινά έθιμα σε όλη την Ελλάδα τα οποία είναι ιδιαίτερα και φαντασμαγορικά. Όμως, πριν ξεκινήσουμε τι είναι το Πάσχα;

Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνικό πάσχα

Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη εορτή τόσο του Χριστιανισμού όσο και του Ιουδαϊσμού.Στον Ιουδαϊσμό καθιερώθηκε ως ανάμνηση της Εξόδου που ελευθερώθηκαν οι Εβραίοι  από τους αιγυπτιακή δουλεία.Σε μεταγενέστερα χρόνια η γιορτή αυτή υιοθετήθηκε από τον Χριστιανισμό εορτάζοντας τον θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Χριστού.Η ετυμολογία της λέξης Πάσχα προέρχεται από το εβραϊκό πέσαχ.

Έθιμα Του Πάσχα

Σέρρες: Τη Μεγάλη Παρασκευή κατά την περιφορά του Επιταφίου γιορτάζεται το λεγόμενο έθιμο «Αδώνια» όπου όταν ο Επιτάφιος πλησιάζει κάθε νοικοκυρά τοποθετεί στο κατώφλι ένα μικρό τραπέζι όπου πάνω του είναι τοποθετημένο θυμίαμα και η εικόνα του Εσταυρωμένου Ιησού Χριστού,πλαισιωμένη με διάφορα λουλούδια.Παράλληλα,ετοιμάζουν ένα πιάτο με κριθάρι ή φακές όπου σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει τη νιότη που χάνεται γρήγορα και άδικα ενώ σήμερα συμβολίζει την ευημερία,τις πλούσιες σοδειές και το γεμάτο οικογενειακό τραπέζι.

Άγιο Όρος: Το Πάσχα στο Άγιο Όρος χαρακτηρίζεται από μυστήριο και κατάνυξη.Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής μοναχοί και προσκυνητές προσκυνούν τον Εσταυρωμένο.Κατεβάζουν το νεκρό σώμα από τον σταυρό τυλιγμένο με πορφυρό πανί και τον μεταφέρουν στο τραπέζι από συμβολίζει τον Άγιο Τάφο.Στον ναό επικρατεί το σκοτάδι και λιγοστό φως από τα αναμμένα κεριά.Ο επιτάφιος δεν θυμίζει τους κλασικούς με λουλούδια αλλά είναι ένα απλό χρυσοκέντητο πορφυρό πανί.Μετά το τέλος της ακολουθίας οι μοναχοί στολίζουν τον επιτάφιο με λουλούδια μιμούμενοι τους μαθητές του Ιησού.Η ανάσταση συμβαίνει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου με ντυμένους τους ιερείς σε λευκά.Με την λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως γεμίζει ο ναός βάγιες και δάφνες όπου τις πετάει ο ηγούμενος.Το βράδυ φτάνει και το Άγιο Φως φτάνει από τον Πανάγιο Τάφο.Το Χριστός Ανέστη ψάλλεται υπό την συνοδεία ταλάντων.Μετά μοναχοί και προσκυνητές φιλούν από έναν σταυρό και μια εικόνα στα χέρια άλλων όπου συμβολίζει την ενότητα της εκκλησίας.Μετά την Ακολουθία μοναχοί και προσκυνητές ετοιμάζονται για το πρώτο μη νηστίσιμο γεύμα όπου σερβίρονται ψάρι,χόρτα,κόκκινα αβγά και κρασί.Στο τέλος της πρωινής λειτουργίας ο ηγούμενος δίνει τον καθένα ένα κόκκινο αβγό και ένα γλυκό.

Αποτέλεσμα εικόνας για πασχα στο αγιο όρος

Κυκλάδες: Το Πάσχα στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων είναι για πολλούς ξεχωριστό.Λίγα από τα έθιμα είναι ο μπαρουτοπόλεμος στην Μήλο,το βύθισμα του Επιταφίου στην θάλασσα στην Τήνο,το κάψιμο του Ιούδα στη Μύκονο,η αναπαράσταση των παθών στην Πάρο και τα αναμμένα τενεκεδάκια στη Σαντορίνη.Όμως,ας δούμε και άλλα ξεχωριστά έθιμα:στην Ίο το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής,οι νέοι του νησιού παίζουν ένα παιχνίδι καλούμενο «οι μπάλες» όπου αποτελείται από μικρές σιδερένιες κόκκινες και πράσινες μπάλες.Στη Φολέγανδρο κάθε σπίτι είναι ανοιχτό για να δεχθεί την ευλογία της Παναγίας αφού γίνεται η περιφορά της 3 ημέρες.Την Κυριακή Του Πάσχα η εικόνα μεταφέρεται στην Χώρα και στα στενά του κάστρου με συνοδεία βεγγαλικών.

Αποτέλεσμα εικόνας για πασχα στις κυκλαδες

Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για πασχα μηλος

Μετέωρα: Τα μοναστήρια στα Μετέωρα αναδεικνύουν την πνευματική διάσταση της Ανάστασης Του Ιησού Χριστού.Στις γύρω περιοχές υπάρχουν αρκετές γιορτές και έθιμα που συνοδεύουν αυτές τις ιερές μέρες.Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να νιώσουν σε πνευματικό επίπεδο την Ανάσταση Του Κυρίου.

Σχετική εικόνα

Λεωνίδιο Πελοποννήσου:Στο Λεωνίδιο υπάρχει το εντυπωσιακό έθιμο να εκτοξεύονται χιλιάδες πολύχρωμα αερόστατα.Τα αερόστατα αυτά μπορούν να φτάσουν μέχρι την Ύδρα και τις Σπέτσες.Το τοπίο που δημιουργείται είναι μαγευτικό και αξιοζήλευτο.

Αποτέλεσμα εικόνας για πασχα λεωνίδιοΠάτμος: Τα έθιμα στο νησί της Πάτμου αρχίζουν την Μεγάλη Πέμπτη με την τελετή του νιπτήρα όπου στην ουσία γίνεται αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου όπου ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια 12 μοναχών,όπως έκανε ο Ιησούς με τους μαθητές του.Τη Μεγάλη Παρασκευή στο Μοναστήρι του Αγίου Θεολόγου γίνεται αναπαράσταση της αποκαθήλωσης ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας γίνεται η περιφορά των επιτάφιων μέσα από τα καλντερίμια με προορισμό την κεντρική πλατεία.Ιδιαίτερο έθιμο αποτελείται η δεύτερη ανάσταση το απόγευμα της Κυριακής Του Πάσχα διαβάζεται το ευαγγέλιο σε αρκετές γλώσσες.

Αποτέλεσμα εικόνας για πασχα πάτμος

Χίος: Το γνωστότερο έθιμο στο νησί της Χίου είναι ο ρουκετοπόλεμος στο χωρίο του Βροντάδου.Η προετοιμασία για αυτό το έθιμο κρατάει μήνες με τους νέους να ετοιμάζουν το εκρηκτικό μείγμα.Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις και με το σύνθημα ξεκινά ο ρουκετοπόλεμος.

Αποτέλεσμα εικόνας για πασχα χίος

Σάμος: Στη Σάμος έχουν ένα έθιμο ιδιαίτερα πολύβουο και καπνογόνο,το λεγόμενο έθιμο «Των Τουφεκιών».Κάθε ενορία έχει στην κατοχή της 1600-200 τουφέκια όπου τοποθετούνται στο χώμα με κατεύθυνση προς τα βουνά και κάθε ενορία παρουσιάζει το δικό της θέαμα.Την Κυριακή του Πάσχα μετά την περιφορά της αναστάσιμης εικόνας όλες οι ενορίες συναντιούνται σε προκαθορισμένο σημείο και ξεκινά κάθε μια με τη σειρά της το θέαμα που ετοίμασε.

Σχετική εικόνα

Κέρκυρα: Την Πρώτη Ανάσταση,δηλαδή στις 12 μ.μ. οι κάτοικοι ρίχνουν από τα μπαλκόνια της τεράστια κανάτια γεμάτα νερό όπου ονομάζονται μποτήδες.Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν τα κανάτια με κόκκινες κορδέλες ,καθώς το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.Επίσης,ξεχύνονται από τα στενά μουσικές από πνευστά Φιλαρμονικών.

Αποτέλεσμα εικόνας για πάσχα στη κέρκυρα

Αν ετοιμάζετε διακοπές το Πάσχα σας δώσαμε αρκετές ιδέες για προορισμούς σε όλη της Ελλάδα.Όπου και να πάτε ο κάθε τόπος θα σας μαγέψει και θα αφήσει το δικό του σημάδι.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.