Exclusive Content:

PALI: Μια κατάδυση στις επιρροές της Marina Satti

Το PALI της Marina Satti κυκλοφόρησε μόλις μια εβδομάδα πριν και ήδη μετρά 2.4 εκ. προβολές. Τι θυμίζει το νέο video clip της Marina Satti;

Η Marina Satti και πάλι κοντά μας

Μετά από την διασκευή του παραδοσιακού σμυρναίικου τραγουδιού Θα Σπάσω Κούπες, του τραγουδιού Νιφάδα και της Μάντισσας, η Marina Satti επιστρέφει δυναμικά με το PALI. Το 2017, η Μάντισσα γίνεται το instant hit του καλοκαιριού και σήμερα μετρά πάνω από 48 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Σκοπό της καλλιτέχνιδος αποτελεί ο συνδυασμός παραδοσιακών ήχων και στοιχείων της σύγχρονης pop, η οποία χαρακτηρίζει την εποχή μας. Τα τελευταία 2,5 χρόνια δουλεύει πάνω στο άλμπουμ της, το οποίο θα κυκλοφορήσει μετά το καλοκαίρι.

PALI

Το PALI της Marina Satti κυκλοφόρησε μόλις μια εβδομάδα πριν και ήδη μετρά 2.4 εκατομμύρια προβολές μόνο στο YouTube. Γυρισμένο στην Μαυροθάλασσα Σερρών, σκηνοθετημένο από τον Θεόδωρο Γεννιτσάκη και στυλιζαρισμένο από τη Gina Berenguer, το music video του PALI παρουσιάζει το ελληνικό χωριό της Marina Satti (όχι το δικό της χωριό, η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κρήτη και το Σουδάν) και τη ζωή στην ύπαιθρο.

Marina Satti
Πηγή: Marina Satti – PALI via Youtube

Η καλλιτέχνης στο video clip και ευρύτερα στο τραγούδι, φαίνεται να είναι μια νύφη που θα παρατήσει… το ποιον συγκεκριμένα παραμένει άγνωστο αλλά μάλλον θα μάθουμε στο επερχόμενο άλμπουμ της. Θα παρατήσει κάποιον ή κάτι; Το χωριό της ή «το αγύριστο κεφάλι»; Ό,τι και να παρατήσει πάντως, στο τέλος, θα χορέψει σίγουρα ελεύθερη.

Τι θυμίζει το νέο βίντεο κλίπ της Marina Satti;

Η ίδια αναφέρει ότι το PALI δεν είναι απλώς λέξεις και μουσική αλλα ένας ολόκληρος κόσμος που έχει φανταστεί. Όπως λέει:

To χθες, το σήμερα, το αύριο, ο κόσμος, η Ελλάδα, τα Βαλκάνια, ο παππούς μου που ήρθε από τη Μικρά Ασία. Η ελληνική ύπαιθρος, η επαρχία, η πλατεία του χωριού. Οι «γυναίκες» και οι «άνδρες», οι σχέσεις τους, η αγάπη, ο φόβος. Τα παιδιά. Το τραγούδι είναι ένας «σύγχρονος μπάλος». Έτσι θα το περιέγραφα με δυο λέξεις, αν έπρεπε.

Το όραμα αυτό της Marina Satti επιβεβαιώνεται όντως με τις δυνατές μηχανές του χωριού, τις γιαγιάδες μπροστά από την εκκλησία, τις φόρμες, τα σατέν συνολάκια που στάνταρ θα φορέσεις μόλις κατέβεις στην ύπαιθρο, τα κοσμήματα, τα πλαστικά τραπεζομάντιλα με γυάλινα βάζα από πάνω, τα σεμεδάκια, τις φίλες του χωριού, τους σταυρούς και το πράσινο από το οποίο σφύζει κάθε χωριό.

Marina Satti
Πηγή: Marina Satti – PALI via Youtube

Billie│Mahmood│Rosalía

Στα δικά μου μάτια, το video clip της Marina Satti δεν θυμίζει μόνo ελληνική ύπαιθρο και επαρχία, αλλά θυμίζει μέσα σε όλο τον χαμό του χωριού και λίγο Billie Eilish, Mahmood και λίγο Rosalía.

Billie Eilish’s Lost Cause

Στο νέο τραγούδι και βίντεο που σκηνοθέτησε η ίδια για το Lost Cause, από το επερχόμενο άλμπουμ της Happier Than Ever, η Eilish παρτάρει στο σπίτι με την κοριτσοπαρέα, κάνοντας twerking, πυροβολώντας με νεροπίστολα και τσιμπολογώντας πατατάκια. Το Happier Than Ever της Billie αποτελεί μια νέα εποχή που είναι αφιερωμένη στον εαυτό της, στην γυναικεία δύναμη, στο personal healing, στην καταπολέμηση τραυμάτων και διαταραχών και στο moving forward από «χαμένες υποθέσεις». Στο PALI παρατηρούμε την ίδια τάση με την Marina να χορεύει και εκείνη με τις φίλες της σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει και να παρατήσει κάποιον. Οι φίλες τις από το χωριό βρίσκονται εκεί και την εμψυχώνουν χορεύοντας μαζί της.

Billie Eilish
Billie Eilish – Lost Cause via Youtube
Mahmood’s Barrio, Soldi and Klan

Γεννημένος στην γειτονική Ιταλία, ο Mahmood μπορεί να μην συσχετίζεται άμεσα με την Ελλάδα και τα Ελληνικά χωριά αλλά σίγουρα βρίσκεται κοντά. Ο ίδιος, όπως ακριβώς και η Marina Satti στα 4 τελευταία τραγούδια της, προσπαθεί να παντρέψει την hip hop με την pop μέσα από τις δημιουργίες του, τη σύγχρονη pop με την παραδοσιακή ιταλική μουσική και διάφορες κουλτούρες μαζί, είτε πρόκειται για την ιταλική και την αραβική κουλτούρα (Soldi) είτε πρόκειται για την ισπανική και τη ιταλική κουλτούρα (Barrio).

Mahmood
Πηγή: Mahmood- Barrio via Youtube
Rosalía’s Jewlery

Δεν ξέρω ακριβώς τον λόγο για τον οποίο βλέποντας το video clip του PALI και ακούγοντας το ανακαλώ στην μνήμη μου την Rosalía. Ίσως τα χρυσά κοσμήματα της Marina, οι χρυσοί σταυροί, τα χρυσά σκουλαρίκια, ο χορός στο τραπέζι, το άλογο με τα τριαντάφυλλα που θυμίζει την ημέρα των νεκρών του Μεξικού και τα έντονα χορευτικά. Μπορεί ακόμη και να είναι το έντονο στοιχείο των γυναικών του video clip και γενικότερα της γυναικείας ενδυνάμωσης και της τεράστιας σημασίας που δίνουν η Rosalía και η Satti στην πολιτισμική κληρονομιά, την παράδοση, την κουλτούρα και την ύπαιθρο.

Rosalia
Πηγή: Rosalia- A Pale via Youtube

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

Erind Papajani
Erind Papajanihttps://www.instagram.com/erind_papajani/
Σπουδάζω στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο ΟΠΑ και ταυτόχρονα εργάζομαι για το περιοδικό ΔΥΟ. Όταν πρόκειται για πρόταση ιδέων, επικοινωνία και πάνω απ' όλα δημιουργία, count me in! Όταν ειμαι free, θα με βρείς να διαβάζω για την μόδα, και να φτιάχνω κολάζ ή scribble art στο sketchbook μου.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...