Η Marina Satti και πάλι κοντά μας
Μετά από την διασκευή του παραδοσιακού σμυρναίικου τραγουδιού Θα Σπάσω Κούπες, του τραγουδιού Νιφάδα και της Μάντισσας, η Marina Satti επιστρέφει δυναμικά με το PALI. Το 2017, η Μάντισσα γίνεται το instant hit του καλοκαιριού και σήμερα μετρά πάνω από 48 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Σκοπό της καλλιτέχνιδος αποτελεί ο συνδυασμός παραδοσιακών ήχων και στοιχείων της σύγχρονης pop, η οποία χαρακτηρίζει την εποχή μας. Τα τελευταία 2,5 χρόνια δουλεύει πάνω στο άλμπουμ της, το οποίο θα κυκλοφορήσει μετά το καλοκαίρι.
PALI
Το PALI της Marina Satti κυκλοφόρησε μόλις μια εβδομάδα πριν και ήδη μετρά 2.4 εκατομμύρια προβολές μόνο στο YouTube. Γυρισμένο στην Μαυροθάλασσα Σερρών, σκηνοθετημένο από τον Θεόδωρο Γεννιτσάκη και στυλιζαρισμένο από τη Gina Berenguer, το music video του PALI παρουσιάζει το ελληνικό χωριό της Marina Satti (όχι το δικό της χωριό, η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κρήτη και το Σουδάν) και τη ζωή στην ύπαιθρο.

Η καλλιτέχνης στο video clip και ευρύτερα στο τραγούδι, φαίνεται να είναι μια νύφη που θα παρατήσει… το ποιον συγκεκριμένα παραμένει άγνωστο αλλά μάλλον θα μάθουμε στο επερχόμενο άλμπουμ της. Θα παρατήσει κάποιον ή κάτι; Το χωριό της ή «το αγύριστο κεφάλι»; Ό,τι και να παρατήσει πάντως, στο τέλος, θα χορέψει σίγουρα ελεύθερη.
Τι θυμίζει το νέο βίντεο κλίπ της Marina Satti;
Η ίδια αναφέρει ότι το PALI δεν είναι απλώς λέξεις και μουσική αλλα ένας ολόκληρος κόσμος που έχει φανταστεί. Όπως λέει:
To χθες, το σήμερα, το αύριο, ο κόσμος, η Ελλάδα, τα Βαλκάνια, ο παππούς μου που ήρθε από τη Μικρά Ασία. Η ελληνική ύπαιθρος, η επαρχία, η πλατεία του χωριού. Οι «γυναίκες» και οι «άνδρες», οι σχέσεις τους, η αγάπη, ο φόβος. Τα παιδιά. Το τραγούδι είναι ένας «σύγχρονος μπάλος». Έτσι θα το περιέγραφα με δυο λέξεις, αν έπρεπε.
Το όραμα αυτό της Marina Satti επιβεβαιώνεται όντως με τις δυνατές μηχανές του χωριού, τις γιαγιάδες μπροστά από την εκκλησία, τις φόρμες, τα σατέν συνολάκια που στάνταρ θα φορέσεις μόλις κατέβεις στην ύπαιθρο, τα κοσμήματα, τα πλαστικά τραπεζομάντιλα με γυάλινα βάζα από πάνω, τα σεμεδάκια, τις φίλες του χωριού, τους σταυρούς και το πράσινο από το οποίο σφύζει κάθε χωριό.

Billie│Mahmood│Rosalía
Στα δικά μου μάτια, το video clip της Marina Satti δεν θυμίζει μόνo ελληνική ύπαιθρο και επαρχία, αλλά θυμίζει μέσα σε όλο τον χαμό του χωριού και λίγο Billie Eilish, Mahmood και λίγο Rosalía.
Billie Eilish’s Lost Cause
Στο νέο τραγούδι και βίντεο που σκηνοθέτησε η ίδια για το Lost Cause, από το επερχόμενο άλμπουμ της Happier Than Ever, η Eilish παρτάρει στο σπίτι με την κοριτσοπαρέα, κάνοντας twerking, πυροβολώντας με νεροπίστολα και τσιμπολογώντας πατατάκια. Το Happier Than Ever της Billie αποτελεί μια νέα εποχή που είναι αφιερωμένη στον εαυτό της, στην γυναικεία δύναμη, στο personal healing, στην καταπολέμηση τραυμάτων και διαταραχών και στο moving forward από «χαμένες υποθέσεις». Στο PALI παρατηρούμε την ίδια τάση με την Marina να χορεύει και εκείνη με τις φίλες της σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει και να παρατήσει κάποιον. Οι φίλες τις από το χωριό βρίσκονται εκεί και την εμψυχώνουν χορεύοντας μαζί της.

Mahmood’s Barrio, Soldi and Klan
Γεννημένος στην γειτονική Ιταλία, ο Mahmood μπορεί να μην συσχετίζεται άμεσα με την Ελλάδα και τα Ελληνικά χωριά αλλά σίγουρα βρίσκεται κοντά. Ο ίδιος, όπως ακριβώς και η Marina Satti στα 4 τελευταία τραγούδια της, προσπαθεί να παντρέψει την hip hop με την pop μέσα από τις δημιουργίες του, τη σύγχρονη pop με την παραδοσιακή ιταλική μουσική και διάφορες κουλτούρες μαζί, είτε πρόκειται για την ιταλική και την αραβική κουλτούρα (Soldi) είτε πρόκειται για την ισπανική και τη ιταλική κουλτούρα (Barrio).

Rosalía’s Jewlery
Δεν ξέρω ακριβώς τον λόγο για τον οποίο βλέποντας το video clip του PALI και ακούγοντας το ανακαλώ στην μνήμη μου την Rosalía. Ίσως τα χρυσά κοσμήματα της Marina, οι χρυσοί σταυροί, τα χρυσά σκουλαρίκια, ο χορός στο τραπέζι, το άλογο με τα τριαντάφυλλα που θυμίζει την ημέρα των νεκρών του Μεξικού και τα έντονα χορευτικά. Μπορεί ακόμη και να είναι το έντονο στοιχείο των γυναικών του video clip και γενικότερα της γυναικείας ενδυνάμωσης και της τεράστιας σημασίας που δίνουν η Rosalía και η Satti στην πολιτισμική κληρονομιά, την παράδοση, την κουλτούρα και την ύπαιθρο.

Παρόμοια άρθρα:
- Lana Del Rey: Η επιτομή του Sad Girl Aesthetic
- Stonewall circa 1969: Marsha P. Johnson
- Rape culture, Aka «κουλτούρα βιασμού»
Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.